malet7 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 O tak to wyglądaPozdrowienia 1
malet7 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Dzisiaj taka niespodzianka, że Perspicax z pełnym pyskiem
luck83 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #13 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ładny, klimatyczny zbiornik!Jakie masz oświetlenie?
malet7 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor #14 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Dzięki Oświetlenie to morskie LED od fluvalaDzisiejsze zdjęcia po podmianie i czyszczeniu szybySorry za jakość zdjęć, teraz je na kompie widziałem nie wiem dlaczego na telefonie tak wszystko ładnie pięknie ostre a na kompie lipa na maksa...PozdrowieniaWysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
malet7 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor #15 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
eljot Opublikowano 31 Maja 2017 #16 Opublikowano 31 Maja 2017 5 godzin temu, malet7 napisał: Wystarczy ją wypłukać dokładnie czy włożyć nową? Wypłucz porządnie, odmul też dokładnie dno.
malet7 Opublikowano 31 Maja 2017 Autor #17 Opublikowano 31 Maja 2017 DziałamWyniki testów-wczoraj była podmianaPH-8NO3-20NO2-0PO4-3Akwarium z przoduZ lewej stronyZ prawej strony Kurde tragedia a wczoraj wodę zmieniałem Pierwsma komoraDrugaTrzecia (nie mam grysu jednak, stoi jeszcze w wiaderku w piwnicy)CzwartaNa dnie w sumpie nic nie leży, pierwszą komorę wczoraj płukalem, jutro wypłukam drugą.Mam nadzieję że zdjęcia coś pomogą.
deccorativo Opublikowano 1 Czerwca 2017 #18 Opublikowano 1 Czerwca 2017 No właśnie zdjęcia mówią wszystko - masakraaa Niby najlepsza z możliwych filtracja bo kilogramy złóż i hektolitry gąbek a efekt tragiczny. Po pierwsze prośba do moderatora o wydzielenie tematu mętnej wody w de bo to dawno już nie Obsada. Z tą bombą fosforową też trafiłem - jako stary morszczak wiesz że w solnej zupie PO4 max -0,1ppm a w słodkiej zupie 0,2-0,4ppm . Nie podajesz jakim testami te pomiary robiłeś ale jeśli PO4 mierzyłeś JBLem to na prawdę masz PO4 - 9ppm bo ten test zaniża wynik o 300%. Jak ci została mała Hanka albo inny fotometr do PO4 to zobacz. Bardziej by mnie interesowały pomiary przed podmianką pH, NO2 , NO3 ale zrobione testami Saliferta lub JBLa i dokładnie bo te nie mają wyniku NO2 - 0ppm a ten wynik wiele mówi o stanie biologii i przyczynie mętności wody. Pomierz też ile wody w l/h powraca z sumpa do akwarium. Jak będzie za mało to stała mleczność wody jest. Potrzebne też są pomiary kranówy albo podanie w twoim profilu miejscowości to wtedy sam znajdę jaką masz kranówę. Pozostał ci syndrom morszczaka po przejściu na Malawi - a tu nie masz odpieniacza i du..a z parametrami wody. Nasze ryby kupkają jak słonie afrykańskie i nie ma co usuwać tego szitu. Podobne problemy ma @wojtekr a były morszczak @inmar je ominął i nie ma tych problemów. Podmianki owszem usuwają NO3 ale PO4, SO4, SiO2, metale ciężkie, detergenty i pestycydy - to wszystko ci się kumuluje w tym ogromnym złożu albo w organizmach ryb no i bum A widzisz - zdjęcia ci wychodzą nie ostre bo masz niebieskie światło - do robienia zdjęć w morskich klimatach i przy aktynicznym oświetleniu potrzebne są specjalne ustawienia fotopstryków. Ryby też masz nienaturalnie wybarwione - w starych dziejach było super oświetlenie dla Malawi zdjęcia ostre i ryby w naturalnych kolorach.
Rekomendowane odpowiedzi