Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, tottinho10 napisał:

Teraz jak ich od wczorajszego popołudnia nie karmiłem to pięknie pływają bez wyjątku. Wirują, pływają stadkami, skubią sobie podłożę i otoczaki

Sam sobie zatem odpowiedziałeś na zadane w pierwszym poście pytanie. Najprawdopodobniej chwilowy brak aktywności ryb wynika z ich przekarmienia. Ale, żeby rozwiać ewentualne wątpliwości może wrzuć fotki rybek, to na podstawie ich wyglądu będzie można ocenić czy nie za bardzo je futrujesz.

I tak jak Ci Kolega powyżej zasugerował pomyśl o przejściu na lepszej jakości pokarmy.

Edytowane przez Post_Mortem
dołączenie cytatu
Opublikowano

A ja bym zastosował trzy dni głodówki, potem podał mniej więcej tyle pokarmu ile dawne było wcześniej i zobaczył czy zachowanie jest podobne. 

Tak jak Post_Mortem pisze,  zdjęcia pozwolą ocenić stan ryb i jak koledzy radzą postawić na lepszy futer. 

Opublikowano

Ja to zapomniałem dodać, że osobniki te są bardzo młode co widać na zdjęciach. A dobrych zdjęć się nie da zrobić... Dwa największe Yellowki mają tak jakby blade brzuszki. A Saulosy to jeszcze wszystkie żółciutkie.

1..jpg

2..jpg

3..jpg

Opublikowano

No chudzinki to one nie są a niektóre nawet troszkę okrągłe. Tak jak pisali koledzy 1-3 dni głodówki i polecam karmić połową dawki, którą podawałeś. Głodna ryba to zdrowa ryba.

Opublikowano

No to zrobię 2-3 dni głodówki poszukam też lepszej jakości pokarmów na allegro bo w sklepach w mojej miejscowości to pokarmy dla Malawi muszę szukać w Bricomarche lub Majstrze bo w Zoologu mają tylko zwykłe Malawi od Tropicala i to nie zawsze. A te białe brzuszki u dwóch Yellowków to normalne? 

Opublikowano

Post Mortem białe brzuszki u yellowka oznaczają przynależność do odmiany Lions Cove a nie o słabą jakość ryb, kolega ma po prostu wymieszane odmiany caeruleus

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Zakładam, że ryby pochodzą z jednego źródła, które jeśli nawet posiada w hodowli różne odmiany barwne to nie dba o ich czystość gatunkową w obrębie wariantów geograficznego występowania (krzyżuje ze sobą ryby i sprzedaje je jak leci ogólnie jako Labidochromis caeruleus). W takim też kontekście pisałem o słabej jakości ryb. Chyba, że Kolega kupował ryby z różnych źródeł, ewentualnie miał świadomość, że nabywane ryby są wymieszane ilościowo w zakresie odmian barwnych, to zmienia postać rzeczy.

Edytowane przez Post_Mortem
Opublikowano (edytowane)

Yellowki nabyłem w zoologu na zamówienie. Właściciel je dla mnie zdobył od znajomego więc pewnie są z jednego baniaka. Ale co do gatunku to się nie wypowiem może i jest pomieszany. Wiem tylko, że Saulosy mam wszystkie te same potomstwo jednej pary. Czy ta odmiana Lion's Cove jest rzadka? Mało o niej jest do poczytania.

Edytowane przez tottinho10