Skocz do zawartości

DOC - rozpuszczony organiczny węgiel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy któryś z forumowiczów orientuję się w kwestii DOC (rozpuszczonego organicznego węgla) i jak ma się jego stężenie do filtracji biologicznej, hydroponiki, denitratorów itp.? Czy zwykła filtracja (dajmy na to kubełkowa) obniża jego stężenie?

Wyczytałem tyle:

„ DOC powstaje na drodze różnych procesów tlenowych prowadzonych przez bakterie jak również DOC stanowią pozostałości procesów metabolicznych (szczególnie ryb). Typowe DOC składają się z węglowodanów, tłuszczów, związków fenolowych, aminokwasów, feromonów, białek itp.”

A wysoki poziom DOC skutkuje:

1. Zmniejszoną aktywnością żerowania ryb.

2. Spowolnieniem tempa wzrostu.

3. Obniżeniem aktywności układu immunologicznego co skutkuje zwiększoną podatnością ryb na choroby.

Opublikowano

Cóż może i ja polecę lekturę

1. http://www.pg.gda.pl/chem/Dydaktyka/Ana ... ra_TOC.pdf

Jednak w akwariach "malawijskich" DOC jest dość ograniczony (nie gniją tu rośliny - bo ich nie ma, pyszczaki raczej nie dopuszczają do zlegania na dnie pokrmu, dzięki zastosowaniu piasku a nie żwiru nieczystości nie zalegają w jego pokładach, duża filtracja powoduje ruch wody w akwarium przez co nie ma problemu z zaleganiem szczątków...)

PS. Doskonały temat topicu, naprawdę wartościowy i ciekawy, bravo.

Opublikowano
no i duże stężenie DOC stymuluje wzrost glonów... np sinic

I co ciekawe niektóre glony potrafią pobierac składniki pokarmowe bezpośrednio z DOC, natomiast rośliny wyższe już nie.

]Jednak w akwariach "malawijskich" DOC jest dość ograniczony (nie gniją tu rośliny - bo ich nie ma, pyszczaki raczej nie dopuszczają do zlegania na dnie pokrmu, dzięki zastosowaniu piasku a nie żwiru nieczystości nie zalegają w jego pokładach, duża filtracja powoduje ruch wody w akwarium przez co nie ma problemu z zaleganiem szczątków...)

Można powiedzieć, że duże stężenie DOC jest problemem tylko w zaniedbanych akwariach? Czy to za duże uogólnienie?

Jeszcze jedna sprawa która nie daje mi spokoju a te dwa powyższe linki nie wyjaśniają mi jej. Skoro niektóre glony potrafią pobierac składniki pokarmowe bezpośrednio z DOC a rośliny wyższe już nie to mamy w akwarium jakby dwa stężenia substancji organicznych – te wykrywane zwykłymi testami i te zawarte w DOC? Z tekstu drugiego wynika natomiast, że DOC jest parametrem sumarycznym stosowanym do oceny stopnia zanieczyszczenia środowiska i dalej, że jest to „suma węgla zawartego w związkach organicznych występujących w wodzie...” Czyli jest to parametr pokazujący nam ogólne zanieczyszczenie wody? Wybaczcie może niemądre pytania ale do chemika mi daleko. :wink:

------------------------

Jakub może masz jeszcze jakieś linki do takich tekstów ("nie akwarystycznych") w szczególności o nitryfikacji i denitryfikacji?

Opublikowano

1.Odp. Spokojnie tak można powiedzieć w przypadku akwariów "malawijskich" gdzie glony nie są zagrożeniem (wręcz odwrotnie) w przeciwieństwie do akwariów holenderskich gdzie będzie to już uogólnienie.

2.Odp. Podział substancji organicznych jest znacznie bardziej obszerny.

3.Odp. Jest to jeden z parametrów zanieczyszczenia wód związkami organicznymi.