Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Doszedlem do wniosku, ze ciezko jest nasladowac nature

Ciężko, ciężko. Jednak tło to także kwestia gustu, ja np. gustuje w tłach typu tło sisiona, czy Romka bo to mi się podoba i tego się będe trzymał. :wink:

Opublikowano
Doszedlem do wniosku, ze ciezko jest nasladowac nature

Ciężko, ciężko. Jednak tło to także kwestia gustu, ja np. gustuje w tłach typu tło sisiona, czy Romka bo to mi się podoba i tego się będe trzymał. :wink:

wcale nie przecze -- moje tlo podobalo sie wielu osobom... coz ja mam teraz odmienny poglad na to co kiedys zrobilem wspolnie z zona... Gust rowniez sie zmienia i o tym tez trzeba pamietac ;)

Opublikowano

Jak dla mnie zdjęcie skały – wyspa Namalenje rządzi- niby jednolita ale dużo wypukłości, szczelin i nawisów. Wezmę to zdjęcie + zdjęcia które podawał VDR w innym poście + tło romekjagoda + kurs plastyki i coś stworze. :idea::wink:

A tło moim zdaniem może równie dobrze imitować kamienie/głazy leżące na dnie jeziora z tym, że i tak powinny to być duże kamloty(ale jednolite już być nie muszą), a jeśli małe kamienie to tak jak pisał VDR usypisko pod kątem. Generalni różne rzeczy podobają się ludziom na różnych etapach akwarystyki.

Opublikowano

Dzięki Lenek za miłe słowo :wink:

Natomiast wtrącając swoje 5 groszy do dyskusji, żeby było jasne, nie jest tak, że nie zgadzam się z VDR. Mi nie musi pokazywać swojego tła, rozumiem, o co chodzi. Może faktycznie nie widać tego po moim tle, bo odbiega od tego, co mówi VDR. Ale tak jak już pisałem, przed rozpoczęciem wycinania tła ze styropianu, zastanawiałem się: czy 2, 3 głazy, czy więcej kamieni. Wybrałem tą drugą-mniej naturalną opcję. Uważałem, że mam za małe akwa, tym samym za małe kamienie na zaprojektowanie i wykonanie takiego tła. Jednak jeśli będzie mi dane spełnić moje marzenie i postawić większe akwa, wtedy będę wiedział, jak wykonać tło bardziej naturalne, będę bogatszy o wiele doświadczeń nabytych przy budowie mojego pierwszego tła.

Powiem więcej, jak teraz patrzę na swoje tło, to nie jestem zadowolony w 100%. Jednak nie zmienił bym sposobu jego wykonania na wersję 2-3 głazową, gdybym tło robił teraz jeszcze raz.

Poza wyglądem i jego naturalnością, kształt tła podłączyłbym raczej pod kwestię gustu. Myślę, że jeśli tło będzie z 2 głazów czy 15, to dla ryb szkody raczej nie będzie. Większy orzech do zgryzienia będziemy mieć my :wink:

Opublikowano

Ja powiem tak. Widziałem tylko jedno tło z ceresitu, które zrobiło na mnie ogromne wrażenie:

http://www.um-um.pl/malawi/details.php? ... ode=search

Było kilka innych ciekawych projektów, które mogły się podobać, jednak tylko wersja Slavo przemówiła do mnie w 100%.

Jak dla mnie za dużo ludzi pochopnie wkłada do akwarium to, co im wyszło... Mimo, że ceresit daje bardzo duże możliwości, przyznajmy otwarcie, nie każdy potrafi je wykorzystać.

Opublikowano

Tym bardziej majac male akwa zrobilbym tlo z duzych kamoli -- aby powiekszyc go optycznie :) :)

Duze kamole w akwa rowniez powoduja, ze zbiornik wydaje nam sie wiekszy...wiec warto wrzucic jakiegos wiekszego glaza ;]

U Ciebie mam wrazenie ze tlo raczej pomniejsza jeszcze bardziej zbiornik :( Przynajmniej tak ze zdjecia wyglada, jakby ryby za duzo przestrzeni nie mialy.

Z cala pewnoscia doswiadczenie zdobyte przy budowie pierwszego tla bedzie przydatne. Ja na swoim tez sie czegos nauczylem. Moim celem bylo tylko zwrocenie uwagi, ze to nie wyglada naturalnie coby nie zapanowala moda na tego typu tla. Jest to oczywiscie moje zdanie i jak zauwazyles rzecz gustu...ale tak samo bede reagowal jak ktos np. zacznie wrzucac doniczki zeby imitowac skalki jak to robia Amerykanie ;) Mimo, ze funkcjonalnie sie sprawdzaja. Polecalbym jednak wzorowac sie bardziej na nasladowaniu chociazby tel Back to Nature, choc kazdy urzadza zbiornik wedlug wlasnego uznania i jak zauwazyles czy tlo bedzie takie czy takie dla ryb nie ma znaczenia. Moze byc i nawet Atlantyda. Choc mam nadzieje - ze przegladajac zdjecia czy akwaria do ktorych linki podrzucilem - gdzies tam juz kielkuje mysl nad zmiana tla, na bardziej naturalne ;) ;) ;)

Ooo tla Slavo nie widzialem -- fajnie wyglada :) :) Jedynie mi sie ten otoczak po prawej stronie nie podoba -- ten lezacy na tych dwoch wiekszych -- za bardzo okragly ;) Ale ogolnie 10 :)

Opublikowano

Choc mam nadzieje - ze przegladajac zdjecia czy akwaria do ktorych linki podrzucilem - gdzies tam juz kielkuje mysl nad zmiana tla, na bardziej naturalne ;) ;) ;)

Jasne, że kiełkuje :D tylko na razie na prawdę nie chcę zabierać się za tą robotę. Ale nie wykluczam, że będę je zmieniał :wink:

Opublikowano
I jeszcze jeden link:

http://www.um-um.pl/malawi/data/media/3 ... asciwe.jpg

O wlasnie o takim bloku skalnym mowie -- a nie poprzyklejanych kamieniach ...

Rozumiem w czym błąd. Tło ma być robione z jednego kawałka styropianu i to w nim mają być drążone bloki, a nie doklejane jak ja robiłem.

Myślę, że spróbuje jeszcze raz. Na razie zostawie to tło co mam i nie będe jego malował. Dokupię jeszcze 2x styropian 10cm i spróbuje "coś" stworzyć.

Opublikowano

Witam, to jeszcze raz ja.

Próbowałem zrobić coś na wzów akwarium slavo, nawet wydrukowałem sobie jego zbiornik. Niestety nic mi nie chciało wyjść - jakoś to dziwnie wyglądało (zmarnowałem 2 kawałki styropianu). Właśnie skończyłem malować 1 warstwę starego tła.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @VrzechuWarto poczytać poniższy temat. Ilu akwarystów tyle różnych teorii.  
    • Może to zbieg okoliczności... Ale jak namoczyłem dzisiaj jeszcze pokarmy Naturefood Premium Cichlid M oraz Tropical Softline Africa Carnivore M to okazało się że one też dosyć mocno puchną. Dzwoniłem jeszcze dzisiaj do Zakładu Higieny Weterynaryjnej i okazuje się że niedrogo można zrobić badania w kierunku obecności pasożytów zewnętrznych i wewnętrznych. Najlepiej tylko żeby przywieźć żywą rybę. Jeśli ten mały Exo dotrwa do środy to może go dostarczę do zbadania żeby widzieć czy to jakieś dziadostwo z którym podjąć walkę medyczną czy po prostu przypadek dwóch ryb którym przydarzyło się coś innego.
    • Od lat karmię w 85% tym pokarmem i nigdy nie namaczałem. Daję małym i dużym rybom, nawet dla narybku kruszyłem i podawałem niemoczone .To nie to, na 100%.
    • Witam, Od kilku miesięcy posiadam akwarium z Sauloisi (kupiłem 10 młodych, niestety jedna padła). Do tej pory myślałem, że mam układ idealny 2 + 7. Jednak teraz kolejne ryby zaczynają zmieniać barwy. 3 samce są już mocno wybarwione. Pytanie (pewnie trochę naiwne :)) czy na zdjęciach są zdominowane samce ?  Obie ryby mają widoczne plamki na dolnej płetwie - imitujące ikrę (jak u samców). Przepraszam za jakość zdjęć ale jak podchodzę do akwarium to ryby wariują i ciężko zrobić zdjęcie.  Jeśli to są samce to okaże się, że mam 5 samców i 4 samice... co powinienem zrobić z takim układem ?     
    • Mała aktualizacja pamiętnika akwarystycznego. Pierwsza niemiła akcja. Samica Stigmatochromis Tolae pożegnała się z tym światem  Podejrzanie też się prezentuje najmniejszy egzemplarz Exochochromis Anagenys. Najpierw podejrzewałem jakieś pasożyty. Teraz zastanawiam się czy sam nie doprowadziłem do tej sytuacji... Przez pierwszy tydzień karmiłem delikatnie 2 razy dziennie płatkami HS Aqua Artemia. Po tygodniu zrobiłem rybom dzień głodówki i następnego dnia (wtorek) na śniadanie podałem pokarm Hikari Vibra Bites. Posiłek był nieco bardziej może obfity. Wieczorem podałem płatki artemii. Następnego dnia (środa) zauważyłem dziwne zachowanie tej samicy. Ten dzień jeszcze karmiłem normalnie (rano Naturefood Premium Cichlid M a wieczorem płatki). Wieczorem samica już nie przyjmowała pokarmu. W czwartek podałem jeszcze śniadanie i zrobiłem głodówkę. W sobotę nie było mnie w domu i w niedzielę rano znalazłem samicę Tolae już martwą. Zauważyłem, że najmniejszy Exo ma lekko powiększony brzuch i po tej głodówce mimo, że wystartował do pokarmu (płatki artemii) jak szalony to każdorazowo pobrany pokarm wypluwał. W niedzielę wieczorem zrobiłem eksperyment i namoczyłem pokarm Hikari. Zwiększył nieco swoją objętość (zdjęcie poniżej). Po tym wszystkim zastanawiam się czy nie spowodowałem tej katastrofy tym, że podałem ten pokarm bezpośrednio do zbiornika, bez żadnego namaczania. Reszta ryb śmiga jak odrzutowce, jedzą jak odkurzacze. Czasami Nimbochromis Polystigma otrze się o coś. Zamówiłem Capisol i Protosol Zooleka ale sam już nie wiem czy przeprowadzać jakąś kurację czy wziąć to na klatę jako elementarny błąd podania pokarmu w takiej formie... Na górze zdjęcia pokarm przed namoczeniem, na dole zdjęcia po namoczeniu. Zastanawiam się czy po prostu nie "zatkało" mi tych ryb...   Z wieści pozytywnych, odpaliłem moduł filtrujący (ten przyklejony do lewej bocznej ściany zbiornika). Jako medium filtracyjne zdecydowałem się w końcu na kształtki K1. Zmieściło mi się ich tam 14 litrów. Moduł napędza pompa Aqua Nova o przepływie z tego co pamiętam 8000 l/h. Pompa działa sobie na drugim biegu. Chyba na takiej mocy ją pozostawię bo "sika" naprawdę słusznie i przy tej mocy spadek lustra wody w module jest całkiem sensowny. Spada o jakieś 2-3 cm poniżej poziomu wody w baniaku. Nieźle zasysa ta pompa skoro wloty do modułu są dwa o średnicy 50mm  Wycięcie na skimmer też świetnie spełnia swoją rolę. Wylot z pompy poprowadziłem rurkami pcv 32mm. Jest około 20cm prostej rurki, później dwa kolanka 45* (stwierdziłem, że zada to mniej strat niż jedno kolano 90*), póżniej jakieś 5cm prostej rurki, kolano 45* w dół i kolano nastawne jako bezpośredni wylot. Mam nadzieję, że filtr będzie się dobrze spisywał. Mam teraz doskonałe porównanie poziomu hałasu wydawanego przez kaseciak napędzany falownikiem JVP oraz moduł napędzany pompą. Wiem już, że muszę wymienić ten falownik na drugą pompę  Pompa pracuje tak cicho, że w zasadzie tylko po falowaniu wody w okolicy wylotu można stwierdzić, że jest włączona.
    • Oddam Sciaenochromis fryeri młode 2,5 cm Za darmo w pakietach po 10 sztuk jest około 40 sztuk Odbiór Gliwice   https://www.olx.pl/d/oferta/sciaenochromis-fryeri-mlode-2-cm-malawi-CID103-ID142RBn.html?bs=olx_pro_listing
    • Wczoraj wpłynęły Chindongo saulosi i zaczęło się miały być umiarkowanie łagodne a zadyma w akwarium na całego aż miło popatrzeć 😁😜 widać że brakowało właśnie tych inżynierów 😁
    • Zdjęcia można dodać bezpośrednio do postu, tak jest wygodniej dla czytajacych.
    • Witam serdecznie.   Bardzo proszę o identyfikację ryb ze zdjęć. Z Góry bardzo dziękuję https://zapodaj.net/plik-djZJYWcGWT https://zapodaj.net/plik-XGtCl1UGzR https://zapodaj.net/plik-RKi3DC9uR8 https://zapodaj.net/plik-7QoNu52rVv https://zapodaj.net/plik-7Nbl79keFs   Czy są to pyszczaki lombardzkie, red zebra i saulosi coral? 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.