Skocz do zawartości

Parametry startowe, JBL Denitrol i co dalej...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Szanowne Grono,

W piątek późnym wieczorem, korzystając z szablonu decco, zalałem przez "ustrojstwo" swoje pierwsze akwarium. Trochę z uwagi na niedostępność Probidio Biodigest, trochę z uwagi na swoją niewiedzę i brak doświadczenia, po dodaniu WA i sprawdzeniu poziomu NH4, dolałem w odpowiedniej ilości JBL Denitrol. Parametry startowe z piątku poniżej:

• NH4 około 1mg/l 
  • PH 7,4
  • NO2 <0,01
  • NO3 <0,5

Po oświeceniu przez forumowiczów, dotarło do mnie, że zdublowałem niejako ilość pożywki dla bakterii.

Pojawiły się dwie opcje:

"1/ pozostawić jak jest i dolać wreszcie bakterii nitryfikacyjnych z szablonu czyli Prodibio Biodigest i czekać co będzie

2/ wylać tą wodę z WA + Denitrol i nalać nowej tylko z WA i jak przyjdą bakterie nitryfikacyjne to je wlać - wtedy  wracasz do szablonu startu"

Pełen obaw zmierzyłem ponownie po 4 dniach parametry wody. Wyniki nie różnią się znacznie od poprzednich:

• NH4 ~1mg/l 
  • NO2 ~0,025
  • NO3 <0,5

I tutaj pojawia się pytanie. Czy wlewać Probidio Biodigest (1 ampułka) czyli wybrać opcję 1? Czy raczej pokusić się o wystartowanie od początku czyli opcja 2?

Pozdrawiam

Maciek

Edytowane przez maciekw
Opublikowano

Moim zdaniem nic się nie dzieje ale to 4 dni z amoniakiem ale bez bakterii nitryfikacyjnych tylko takich od czyszczenia g.. rybiego.

Jak masz tą ampułkę Prodibio Biodigest to ją wlej a jak nie masz to czekaj dalej - kiedyś i na tym powinno ruszyć - kiedyś jak byłem młody to ruszało nawet bez żadnych bakterii.

ten niby wzrost NO2 to IMHO raczej autosugestia:D co innego jak odnotujesz 0,1-0,2 przy dziennym świetle.

utrzymuj temp 30 C i wyłacz oświetlenie , daj napowietrzanie wody jakie tylko masz - i czekasz a za 4 dni pomiary

Opublikowano
5 minut temu, deccorativo napisał:

utrzymuj temp 30 C i wyłacz oświetlenie , daj napowietrzanie wody jakie tylko masz - i czekasz a za 4 dni pomiary

Temperatura na stałym poziomie 30 st., bez oświetlenia, napowietrzanie na chwilę obecną tylko i wyłącznie wylotem AT306 skierowanym pod taflę wody pod kątem około 30 stopni. Ruch tafli wody jest zauważalny ale zastanawiam się nad uruchomieniem WP300 lub podniesieniem nieznacznie wylotu z Atmana tak, żeby "bulgotało" :-) 

Opublikowano

Nie chodzi o kręcenie wodą a o napowietrzanie.

Atman ma takie cóś -nazywa to się spowalniacz pompy z ekstra hałasem -  jak podłączysz na zasys pompy to usłyszysz że napowietrza.:D

ATT00325.thumb.jpg.1d0fe81801d96a87a61d553a1a34f12e.jpg

Opublikowano
18 minut temu, deccorativo napisał:

Atman ma takie cóś -nazywa to się spowalniacz pompy z ekstra hałasem -  jak podłączysz na zasys pompy to usłyszysz że napowietrza.:D

Decco... Na zasys czy na wylot z pompy? Czyli tak, żeby ruch wody na wylocie zasysał powietrze i tłoczył pod taflę wody.

Opublikowano

Maciek przecież napisałem że na zasys .

Tu ciekawostka - jak ci się uda założyć na wylot z pompy to tym wężykiem wodę wylewa poza akwarium .

To jest dysza venturi  i jak założysz na ZASYS :D pompy to razem z wodą zasysa powietrze wężykiem - wpada to razem z wodą na łopatki wirnika , robi mieszankę powietrzno-wodą i wywala wylotem .

Wada tego -  mocno hamuje wypływ z pompy i straszliwie hałasuje ale do startu biologii w baniaku - nieocenione.

Potem szybko zdjąć.

Opublikowano

No na skali 0,01 a 0,025 jest różnica natomiast nie wiem jak jest z amoniakiem przy 1 ;) oczywiście jak ma zapas prodibio może wlać.

1 godzinę temu, deccorativo napisał:

bez bakterii nitryfikacyjnych tylko takich od czyszczenia g.. rybiego.

Chyba niekoniecznie do rybiego g... jak dla mnie normalny bio-starter.

JBL Denitrol to środek rozkładający zanieczyszczenia organiczne.100ml specyfiku zawiera 10 miliardów z 8 pożytecznych typów bakterii, rozkładających amoniak, azotyny i zanieczyszczenia organiczne. Po okresie 24/48h od zastosowania tego preparatu mogą być wpuszczone pierwsze ryby. Opakowanie 100ml przeznaczone jest na 3000l wody.

Opublikowano

@deccorativo - nie zgodzę się, takie coś podłącza się właśnie na wylocie z pompy. Woda wypływająca zasysa powietrze i z wylotu lecą bąbelki. Nie ma opcji, żeby to działało na wlocie pompy - to szybka opcja do zapowierzenia wirnika.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
1 godzinę temu, spiochu napisał:

Nie ma opcji, żeby to działało na wlocie pompy - to szybka opcja do zapowierzenia wirnika.

Dysza venturi działa obojętnie czy na wlocie czy na wylocie z pompy .

Ważny jest silny przepływ czyli strumień wody w tej rurce.

Tak właśnie powietrze jest doprowadzane do większości pomp w morskim odpieniaczu białek - na ssanie bo tam ważne jest rozdrobnienie tego powietrza ( wirnik igiełkowy) tak by powstała jak najdrobniejsza piana a nie by sikało 2000l/h .

Podłączenie dyszy na ssaniu daje mniejszy przepływ z pompy ale więcej i bardziej rozdrobnionego powietrza. Takie podłączenie powoduje też większy hałas.

Nie ma opcji by się wirnik zapowietrzył i pompa przestała pompować wodę.

W Atmanie ta dysza venturi faktycznie jest  dostosowana tylko do wylotu z pompy bo na wlocie jest osłona ale jak ją zdejmiesz i dostosujesz średnicę dyszy venturi do fi wlotu to masz  tak i możesz to zapowietrzać jak chcesz ( dmuchnąć w biały wężyk aż powietrze wypełni cała komorę wirnika )  a i tak  samo ruszy .

Tu pompa ma nad sobą 10 cm wody a i tak nie da się tego zapowietrzyć. Czym głębiej tym mniej powietrza , ciszej i więcej wody leci.

Mogę ci filmik nakręcić z wszystkich opcji podłączenia dyszy venturi do Atmana 306. bo mam go w wannie

20170201_172657.thumb.jpg.a0919e4b100921c7077ee5de2b9080e7.jpg

Jak podłączysz  dyszę venturi do wylotu a jednocześnie stłumi coś przepływ np kranik albo złoże  to przestanie napowietrzać a z białego wężyka będzie leciała woda  np poza baniak. Przy podłączeniu na ssanie pompy tego nie da się wywołać

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.