Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lukas1987, wydaje mi się, że przesadzasz. Większość systemów filtracyjnych które mamy z zbiornikach to DIY, więc wiele rozwiązań w nich to samoróbki, które nie były testowane tysiące godzin w laboratoriach fabryk. Dlatego czasem może wyniknąć jakiś problem. Coś pęknie, klej puści, coś się zsunie, itd. A z doświadczenia wiem, że ponieważ w rozwiązaniach DIY nie potrafimy obliczyć wytrzymałości lub nie mamy czasu na wielogodzinne testy to nasze konstrukcje mają duży zapas na wszelki wypadek.

Ale nawet kubełki renomowanych firm potrafią się rozszczelnić i zalać mieszkanie. Więc idąc tą drogą nie ma w 100% bezpiecznego systemu.  

Nawet w kaseciaku, gdzie "woda nie opuszcza zbiornika" komuś chyba jednak opuściła, z tego co pamiętam, bo wylot się przesunął i pompa wypompowała ileś tam wody poza akwarium 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.01.2017 o 16:34, deccorativo napisał:

kaseciak wersja AllinOne  na pompie jvp102 - coś  około 5000l/h  i koszt około 200zł z gąbką i mediami bo pompę już masz .

Najwyżej dokupisz drugi jvp102 

Ta opcja na ten moment najbardziej mi odpowiada :) przy wysokości kaseciaka 58cm

koszt formatek 60 zł (o ile dobrze policzyłem)

gąbka około 60 zł

jvp102A 50 zł

+ Cosmo plast 500

Czyli za około 200 zł ( + blok Purolite i jvp102B ze starego baniaka) filtracja załatwiona :)

Decco się nie mylił ;)

Edytowane przez lukas1987
Opublikowano
9 minut temu, deccorativo napisał:

gąbka za droga :(- napisz maila do Wodatech z allegro i podaj wymiary gąbki , kolor i ppi45

Właśnie wziąłem od nich taka średnią cenę z allegro dlatego tak wyszło.

Przed zamówieniem muszę ustalić dokładną wysokość kaseciaka...

Jak myślisz 58 cm dla baniaka 70 cm z wysoko wklejonymi wzmocnieniami, ze znanej Tobie firmy będzie ok? 

Opublikowano

Sprawdź, czy dobrze wymiary podałeś ;) mi pierwszym razem też taka wycena wielka wyszła bo wymiary zamiast w mm w cm policzyli ;)

Opublikowano
10 minut temu, kwiq napisał:

Sprawdź, czy dobrze wymiary podałeś ;) mi pierwszym razem też taka wycena wielka wyszła bo wymiary zamiast w mm w cm policzyli ;)

Przy liczeniu kosztów wziąłem średnią cenę z allegro ;) Zapytania jeszcze nie wysyłałem ;)

Opublikowano
16 godzin temu, lukas1987 napisał:

Jak myślisz 58 cm dla baniaka 70 cm z wysoko wklejonymi wzmocnieniami, ze znanej Tobie firmy będzie ok? 

Ile razy mam powtarzać.

wysokośc kasety liczymy od dołu wzmocnienia do dna i odejmujemy 10cm wtedy dno kasety wychodzi ok 5 cm nad piaskiem .

Opublikowano
12 minut temu, deccorativo napisał:

Ile razy mam powtarzać.

wysokośc kasety liczymy od dołu wzmocnienia do dna i odejmujemy 10cm wtedy dno kasety wychodzi ok 5 cm nad piaskiem .

Rozumiem, tylko mój baniak jeszcze w produkcji a ja w trasie gdzieś za zachodnią granicą... Dlatego zapytałem,  bo wiem, że Pan ma zbiornik z tej samej firmy....