Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałem cały temat. W następnym tygodniu przyjdzie do mnie zbiornik 840l (200x70x60). Wstępnie rozważałem zasiedlić go rybami nonmbuna plus drapieżnik. Jednakże teraz już sam nie wiem. Widzę, że doświadczenia kolegów są raczej negatywne z takim połączeniem. Gdybym miał pójść w tylko jedną z tych grup to chyba wolał bym drapieżców. Poradźcie proszę jakie ryby mógłbym brać pod uwagę przy zasiedleniu takiego zbiornika ? :)

Opublikowano
21 minut temu, eljot napisał:

Jak dla mnie połączenie takie jest możliwe ale z drapieżnikami wagi lekkiej ;) typu  Scieanochromis, Exochochromis, Stigmatochromis.

Lub drapieżniki z non-mbuną wagi ciężkiej typu Fossorochromis Rostratus czy C. Borleyi Kadango

Opublikowano
Godzinę temu, marcin1ja1 napisał:

Lub drapieżniki z non-mbuną wagi ciężkiej typu Fossorochromis Rostratus czy C. Borleyi Kadango

Jak zachowują się Fossochromis Rostratus i Dimidiochromis Compressiceps u kolegi w akwarium ? Czy to są dorosłe osobniki ?

Opublikowano (edytowane)

I zostań przy takim zamiarze jeśli chcesz. Na pewno relatywnie łagodne drapieżniki około 20-25 cm przy połączeniu ich z relatywnie silnymi rybami szczególnie z grupy Haps nie spowodują niczego złego. Tak na roboczo i na szybkiego Dimidiochromis strigatus + Cyrtocara moorii + Protomelas sp. "spinolotus tanzania", oczywiście jest bardzo dużo opcji to tylko przykład

Edytowane przez harisimi
Opublikowano

Z drapieżców najbardziej podobają mi się Nimbochromis venustus oraz livingstoni. Przypominają mi najbardziej Polskie okonie :) Drugim ładnym drapieżnikiem branym przeze mnie pod uwagę jest któryś  z Buccochromis. Z ryb dodatkowych to Protomelas hertae - za wygląd.

Opublikowano

Venustus może być. Livingstonii to już większy problem a Buccochromis są do twojego akwarium za duże. Nie dawał bym do rego akwarium więcej niż jednego średniego drapieznika.

Opublikowano
7 godzin temu, harisimi napisał:

Venustus może być. Livingstonii to już większy problem a Buccochromis są do twojego akwarium za duże. Nie dawał bym do rego akwarium więcej niż jednego średniego drapieznika.

Poszperałem nieco po necie w poszukiwaniu informacji o gatunkach N.livingstoni oraz N.venustus. Na stronie

http://www.malawi-guru.de/malawisee/fischverzeichnis-malawisee-buntbarsche/fischverzeichnis-nonmbunas/fischverzeichnis-nonmbuna-nimbochromis/780-nimbochromis-livingstonii.html 

piszę, że minimalne akwarium dla livingstoni to 800l, czyli takie jak moje mniej więcej. Dla venustus polecają już min 1000l :

http://www.malawi-guru.de/malawisee/fischverzeichnis-malawisee-buntbarsche/fischverzeichnis-nonmbunas/fischverzeichnis-nonmbuna-nimbochromis/787-nimbochromis-venustus.html

Czy są jakieś inne cechy livingstoni, które przemawiają za tym, żeby z tą rybą uważać ?

Drugie pytanie, to jakbym szukał ryb do uzupełnia obsady z Nimbochromis, to do jakiej wielkości powinny dorastać ryby z obsady? Mógłbym nieco zawęzić zakres poszukiwań. Ewntualnie, czy ktoś mógłby doradzić gatunek ławicowy, grupowy który stadnie przekopuje dno?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Nie wiem czym kierował się twórca strony określenie 200 cm jest t bardziej miarodajne ( nie wiem niby czemu livingstonii może je mieć niższe lub węższe ) a osobiście jestem zdania, że wśród livingstonii o wiele częściej zdarzają się agresywne samce niż  venustusów stąd moje ostrzeżenie. Twoje akwarium jest dobre i dla livingstonii ale nie łączył bym tych ryb ze słabszymi gatunkami hapsów więc mocno ogranicza to wybór.

Co do drugiej części pytania ? Generalnie w Twoim akwarium dawałbym ryby do 25 cm i nie mniejsze niż 12 cm w przypadku samic. po prostu dasz wieksze to bedziesz musiał zredukować ilość gatunków.

Z drapieżników pooglądaj jeszcze Stigmatochroimis, Scieanochromis ( niektórzy przedstawiciele czasami nazywani też Mylochromis ), Dimidiochromis,

Z ryb grupy Aulonocara ( Aulonocara, Taeniolethrinops, Lethrinops, Tramitichromis ) przy Nimbo bym sobie odpuścił, podobnie z Utaka ( Mchenga, Niassachromis, Copadichromis ). Placidochromis też wg mnie są za delikatne a przede wszystkim nie do końca pasje im dieta rybożerców, Ryby z którymi bym zaryzykował i właśnie z nich bym wybrał ryby przekopujące dno to Mylochromis .  Dobra ryba w toni to Protomelas  sp. spinolotus tanzania ewentualnie najsilniejszy Utaka czyli Copadichromis borleyi Kadango. Pozostałe rybska to Hapsy przede wszystkim mięsożerne Protomelas ( hertae, mbenji thick lip ), Mylochromis czy Otopharynx. Interesujące stworzenie to Trematocranus

Opublikowano

Dzięki wielkie za obszerną odpowiedź :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie drapieżców. Dochodzę do wniosku, że drapieżność Nimbochromis w znaczącym stopniu wpływa obecność samiczek. Czy są jakieś przeciwskazania zatem, żeby trzymać tylko jednego samca z tego gatunku, w celu jego utemperowania ?