Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno zacząłem przygodę z pyszczakami saulosa. Akwarium 112L, dno piasek, pare kamieni i kryjówek. Padła grzałka temperatura spadła do 12 stopni, a że niebyło mnie w domu, siostra tylko karmiła i padły samice, samiec cudem przeżył. Założyłem nową grzałkę i pojechałem po nowe samice. Problem mój polega na tym że samiec od razu zaczął je atakować, starym nic nie robił. 

Opublikowano

Ale opisujesz nam to jako ciekawostkę ? czy szukasz porady ? jak porady to napisz, ile tych ryb dorzuciłeś i jakiej wielkości, jakiej wielkości jest samiec, dobrze by było wrzucić fotkę baniaka.

ps. masz 12 stopni w domu ? szacun dla domowników za wytrzymałość :)

Opublikowano

Samice na sto procent. Ogólnie coś mu odwala, bo z amazonki zrobiłem malawi, i zostawiłem sobie jednego gibicepsa ze starego akwarium i jego też zaczał atakowac a znają sięjuż chwile.

Opublikowano

Jak się trzyma taką rybę w takim akwarium to się zdarza.

Ale tylko takim akwarystom dla których zdrowie  i dobro ryb nie jest na pierwszym miejscu. 

Opublikowano

Akwarium dostałem razem z rybami parę lat temu.Nie traktuje go jako mebel, ryby nigdy nie pływały  głodne, regularnie podmieniam wodę, jak mi się sinice zalęgły nie miałem wahań żeby poprosić rodzinnego o recepte na erytromycynę (mina doktora bezcenna). Jak zmieniałem biotop, to ryby jakie miałem oddałem innemu akwaryście, i mają się dobrze do dzisiaj. A myślę że pięć ryb w 112L (4 pyszczaki i gibiceps) to chyba nie za dużo.