Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że nie mniej jak 1l żywicy + 1/3l Phosa  a nie więcej jak 2l żywicy + 1/2l Phosa a długość rury zależy od jej średnicy i przy fi75  1l to długość 27cm + gąbki wyjdzie że trzeba uciąć tak 32 cm

Opublikowano (edytowane)

Jakbym chciał dać te 2 litry żywicy i 1/2 Phosa (tylko nie wiem jaka wielkość opakowania) to ile uciąć ruru przy fi75 Twoim zdaniem? Gdzie zakupić Phosreduc można?

Edytowane przez PitBull
Opublikowano

jeśli litr zajmuje 27 cm rury to chyba jasne ile wynika z proporcji na 2,5l + 3 gąbki po 2cm grube ppi 45

Możesz użyć każdy Phos najlepiej ten rudy dowolnej firmy w róznych cenach - Drak Phosreduc jest w akwarystyczny24.pl a JBL PhosEx wszędzie.

Jest też nowość - http://erybka.pl/product-pol-14440-Microbe-Lift-Phos-Out-4-1000-ml.html

możesz użyć każdy z tych http://erybka.pl/pol_m_Filtracja_Absorbenty-fosforanow-82.html

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Dołączam do szanownego grona używania żywicy PA202 :D
Najpierw zapodałem pół litra do ustrojstwa, a dwa dni później jakieś pół litra do Eheima 2213 w jednym woreczku do mediów przedzielonym na dwie komory.
Przed wymianą 29.09 NO3 około 35mg/l (bez żywicy w kubełku)
Po wymianie 29.09 NO3 około 20mg/l (bez żywicy w kubełku)
Po włożeniu żywicy 29.09, poziom NO3 mierzony rano 01.10 około 10mg/l
Za kilka dni kolejne pomiary, które chętnie podam :)
AAaaa i jeszcze jedno - po 15h pracy woda jest kryształ :D

Edytowane przez Deadi
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aktualizacja eksperymentu :D
Poprzedni praktycznie umarł z racji kuracji "amolem" z Microbe-Lift, ale wczoraj ponowiłem działania.
Wczoraj włożyłem do trzech podkolanówek koloru czarnego jakieś 0.6L PA202, a każdą pończochę dzieliłem na pół, tak by uzyskać 6 parówek, które w miarę równomiernie rozłożyłem w kubełku 2213
W ogóle to kubełek wygląda tak (od strony wlotu): gąbka, 6 parówek żywicy, dwie porcje po 300ml Clearmecu i półcentymetrowy krążek z prasowanej waty na samej górze co by uchronił wirnik.
Wczoraj NO3 - 30mg/l
Dzisiaj NO3 - 1mg/l :D

Opublikowano
11 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

witam aż nie możliwe ze ze kolego tak ci NO3 spadło szybko,pilnuj żeby ci nie spadło na 0 ,będzie wielkie bum :)))

Jest to możliwe bo sam tak miałem tylko że z żywicą purolite A520E które ma to samo działanie co PA202 ;) 

Wielkiego bum nie zauważyłem :D