Skocz do zawartości

Malawijskie marzenie (tylko i aż 300L)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Na imię mam Kamil i chętnie przedstawię Wam moją historię :)
Akwarium już się klei, szafka stoi w pokoju, belka cierpliwie czeka na prąd, a filtry i cały osprzęt czekają w blokach na sygnał "start".
Po roślinno-ogólnych, holenderskich, paletkowych i innych pielęgnicowatych przygodach oraz jednej bardzo dobrze wspominanej malawijskiej historii, ponownie wracam na stare piaskowe śmieci! :D
Obecnie jestem na etapie przeprowadzki do Opola, kapitalnego remontu mieszkania, ale przede wszystkim kolekcjonowania gratów do mojego wymarzonego malawi.
Graty jakie udało mi się pozbierać:
Akwarium: 120x50x50, 10mm bez wzmocnień, szkło float, frezowane krawędzie i przeźroczysty sylikon (takie pseudo OW ;) )
Szafka: Diversa Fine Line - jest całkiem niezła, choć instrukcja montażu to jakiś żart. Jednak za 670zł spodziewałem się większego WOW. Z racji panelowej krzywej podłogi szafka stanie na blacie kuchennym 28mm, który zostanie wypoziomowany, tak by nie musieć poziomować szafki. Poziomowanie będzie najpierw na sucho, a potem test z zalanym akwarium. Test będzie trwać 1-3 dni w zależności od wydarzeń. Mam nadzieję, że za 1-2 razem uda się złapać poziom ;)
Światło: Przerobiona belka hailea 2x54W na LED. 25x1W Power Led (mix red, blue, 8500K, 12000K, 25000K) oraz 2x10W 6500K.
Filtracja: Unimax 700 bio-mech (40% zeolit, 20% ceramika, 20% biobale, 20% gąbka), Unimax 500 mech (60% biobale, 40% gąbka), Eheim 2213 bio-chem (gąbka, JBL Silicatex, JBL Clearmec, zeolit) Dużo tego, ale nie miałem co z tym zrobić, więc wykorzystam, a każdy filtr będzie działać niezależnie czyli żadnych szeregowych połączeń, natomiast rurki będą szklane i plastikowe - sprytnie poukrywane ;)
Ozdoby: 50kg piasku kwarcowego najniższej gradacji, około 60-70kg łupka drzewnego, tło czarne marszczone-fałdowane z żywicy, wyobraźnia aranżacji ;)

Zostaje jeszcze kwestia obsady - tutaj mam dużo czasu do namysłu, bo akwarium zakładam raczej w drugiej połowie stycznia, wiec zakup rybek dopiero w lutym. Po głowie chodzą mi 3-4 gatunki, raczej wszystkożerne, ze wskazaniem na wege.
Wyjściowo chciałbym zacząć od Saulosi 8-10szt + Melanochromis Maigano 6 szt. + Lodotropheus Sprengerae 6 szt (lub Labidochromis sp. Hongi Red Top)

Chętnie posłucham porad i wskazówek, jak zacznę już działać to nie omieszkam robić fotek i "chwalić" się postępami :)

Opublikowano (edytowane)

Żadnych wzmocnień nie ma to akwarium ? Mam niewiele większe (wyższe tylko o 10cm) i są wzmocnienia wzdłużne i nawet jedno poprzeczne. Co do obsady dokładnie taka młodzież u mnie pływa jak wypisałeś.

Edytowane przez kwiq
Opublikowano
3 minuty temu, Deadi napisał:

Filtracja: Unimax 700 bio-mech (40% zeolit, 20% ceramika, 20% biobale, 20% gąbka), Unimax 500 mech (60% biobale, 40% gąbka), Eheim 2213 bio-chem (gąbka, JBL Silicatex, JBL Clearmec, zeolit) Dużo tego, ale nie miałem co z tym zrobić, więc wykorzystam, a każdy filtr będzie działać niezależnie czyli żadnych szeregowych połączeń, natomiast rurki będą szklane i plastikowe - sprytnie poukrywane ;)

Witam

Na start zrezygnuj z zeolitu i usuń biobale - kompletnie nieprzydatne. Poczytaj w dziale o filtracji jakie są aktualne trendy w tym kierunku.

Opublikowano
1 minutę temu, kwiq napisał:

Żadnych wzmocnień nie ma to akwarium ?

Żadnych - Wszystkie OW 10mm tej wielkości klejone są bez wzmonień, więc poszedłem tym samym tropem, jako że zbiornik będzie otwarty (z szybami nakrywkowymi ;) ) 

Opublikowano

Witaj, miło, że zdecydowałeś się na jedyny słuszny biotop ;)

Ponieważ to dział służący ogólnie do przywitań, to tylko sygnalizacyjnie:

7 minut temu, Deadi napisał:

Filtracja: Unimax 700 bio-mech (40% zeolit, 20% ceramika, 20% biobale, 20% gąbka), Unimax 500 mech (60% biobale, 40% gąbka), Eheim 2213 bio-chem (gąbka, JBL Silicatex, JBL Clearmec, zeolit)

Tu bym pozmieniał, bo szkoda prądu, miejsca i w ogóle należałoby to inaczej zagospodarować, żeby było lepiej.

9 minut temu, Deadi napisał:

50kg piasku kwarcowego najniższej gradacji

To wzbudza duży niepokój... ale jeszcze nie jest za późno.

10 minut temu, Deadi napisał:

Melanochromis Maigano 6 szt. + Lodotropheus Sprengerae 6 szt

Nie chcesz układów haremowych..? Bo z takich ilości na wstępie, to powodzenia nie wróżę ;)

Aha.. i jest: Maingano i Iodotropheus.

Proponowałbym to jeszcze przemyśleć i ewentualnie założyć tematy w odpowiednich działach.

Opublikowano

Czy Maingano i Iodotropheus to znak, że wieje nudą? ;) Generalnie to chciałbym niesztampową obsadę, ale przy takowych jest zawsze jakieś "ale".
Wiem, że kupując po 6 szt. ciężko będzie ustrzelić harem, ale będę próbował dogadać się z lokalnym hodowcą na ewentualne wymianki/podmianki poszczególnych osobników tak by skompletować haremy.
A co wzbudza niepokój w najdrobniejszym piasku?
A co do filtracji: wiem, że jest tego dużo za dużo, mam ogromny sentyment do Eheima, mimo, że "buczy" i jest mały, sprzedać szkoda, a zawory na wężach to po prostu kwintesencja praktyczności. 500-tka również została mi z poprzedniego baniaka, więc i tak musiałem dokupić coś dużego no i wybór padł na 700 za śmieszne pieniądze (580zł). Zobaczę jak to będzie funkcjonować, a co do zeolitu to nurtuje mnie jedno: czy to prawda, że on strasznie ogranicza przepływ wody poprzez tworzenie "bryły"?

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie twierdzi ,że za dużo filtracji  . Generalna zasada: mocniejsze filtry jako mechaniczne , słabsze jako biologiczne . Do tego w minimalnym stopniu zapełnione mediami tak żeby mogły pracować pełna parą.

Zbyt drobny piasek będzie pylił po całym akwarium i nie uzyskasz krystalicznej wody. Zeolit ogranicza przepływ i usuwa potrzeby na starcie amoniak.

Edytowane przez suricade
Opublikowano

Najdrobniejszy piach będzie "wędrował" po akwarium bo wymagany jest znaczny ruch wody. Czyli możesz mieć mgłę w akwarium lub wciągać go po prostu filtrami.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Deadi napisał:

Czy Maingano i Iodotropheus to znak, że wieje nudą? ;) Generalnie to chciałbym niesztampową obsadę, ale przy takowych jest zawsze jakieś "ale".

A ja coś takiego sugerowałem.. że nuda? To piękne gatunki i choć bardzo popularne w zbiornikach, to nudno na pewno nie będzie. Pod żadnym względem.. ;)

Co do filtracji i piasku Koleżanka suricade już Ci wyjaśniła, więc nie będę powtarzał.

Edytowane przez marcin73m
Opublikowano
45 minutes ago, Deadi said:

Kolego Deadi wybrales chyba najbardziej oklepana obsade na forum :D. Nie ze to zle, bo to piekne ryby, ale jesli myslisz o nieszampowej obsadzie, moze moglbys przemyslec swoj wybor jeszcze raz? :D 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
    • Parametry wody to: NO2 - 0,25mg/l NO3 - 25mg/l Twardość całkowita  GH - 3dH - mam uzdatniacz Twardośc węglanowa KH - 20dH ph - 8,0 Cl2 Chlor - 0mg/l   Przed uzdataniaczem mam GH - około 6-7dH I myślę by przed podmiana przefiltrować bardziej pozbyc się azotynów najwyzej dodac do wody seachem cichlid lake salt + malawi buffor
    • A jakie masz parametry wody w kranie, że aż tyle tego szpeju potrzebujesz?
    • Pytanie zrobił bym zestaw składający się z : - 3x obudowa https://sklep.osmoza.pl/obudowa-gw-kp10-14-p-138.html w pierwszej obudowie dał bym filtr do 1mikrona https://sklep.osmoza.pl/wklad-polipropylenowy-gw-ps1-10-p-1580.html w drugiej obudowie węgiel https://sklep.osmoza.pl/wklad-weglowy-blokowy-gw-bl-10-p-732.html w trzeciej obudowa na złoże https://sklep.osmoza.pl/obudowa-gw-e-10c-p-1751.html + https://sklep.osmoza.pl/zloze-do-usuwania-azotanow-a520e-p-461.html wszystko zepnę to https://sklep.osmoza.pl/stelaz-plastikowy-ptbt-1-p-2532.html by trzymało się kupy + złączki aby się wpiąć w kran lub słuchawkę, wodę będę nalewał do wiadra i z wiadra do akwa by nie ciągnąc mega dużo węża. Czy taka konfiguracja będzie okej czy wystarczy tylko węgiel + złoże A520e, wydaje mi się że lepiej wstępnie przefiltrować by nie zapychał się węgiel. Czy będzie okej??
    • Witajcie, po wielu latach czekania zaczynam bawić się w Malawi ,na początek trochę zdjęć. Akwarium kleił niezawodny Marcin Horosz akwaria pro ,szafka zaprzyjaźniony stolarz ,kamienie moje osobiste z ogrodu.
    • Aquael dotrzymał słowa i wypuścił nowe rurki przelewowe do Ultramax BT na węże 19/25.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.