Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupuje akwarium 300l . Na dnie piasek nie za bardzo drobny ale taki w sam raz dla Pyszczaków. Kamienie są oczywiście, dobry filtr i grzałka z regulatorem są.

I teraz pytanie.

Zamierzam kupić :

1 samiec i 3-5 samice Pyszczaków Saulosi

1 samiec i 3-5 samice Pyszczaków Zebra Red

1 samiec i 3-5 samice Pyszczaków Yellow-Żółty

Czy jest to dobre dobranie ryb do akwarium 300l? 

Czy może te ryby nie mogą być ze sobą?

Oczywiście samic nie musi być aż 5 można to zmniejszyć na 3 samic aby nie było zupy.

Proszę o szybką odpowiedź, gdyż niebawem pojadę po ryby. Dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano

Jak dla mnie za żółto, zamiast yellow daj może odmianę Nkhata Bay labidochromisa lub perlmutta, ewentualnie nkali lub chisumulae. Red Red moim zdaniem zbyt masywna ryba do tej wielkości baniaka

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Bezprym napisał:

Jak dla mnie za żółto, zamiast yellow daj może odmianę Nkhata Bay labidochromisa lub perlmutta, ewentualnie nkali lub chisumulae. Red Red moim zdaniem zbyt masywna ryba do tej wielkości baniaka

Ale mówiąc ogółem..... Bardzo podobają mi się te rybki. Czy mogą one być razem w akwarium? Nie patrząc na litraż? Bo akwarium jeszcze mogę kupić większe. Chodzi mi o te red red yellow i Saulosi. 

Edytowane przez matis015
Opublikowano

Pomijając aspekt wizualny da się pogodzić, ale w praktyce może ale nie musi dojść do krzyżówek z racji podobieństwa samic. Rozważ jeszcze zamiast red red formę OB.

Opublikowano

Podłączę się pod temat

120x50x50

Po jednym z każdej grupy wg kolorystyki, diety i temperamentu)
1. Hongi red top, lub Pseudotropheus socolofi
2. Tropheops chilumba gold lub Membe-deep lub właśnie Saulosi
3. Maigano lub Demasoni lub Pseudotropheus socolofi
Najbardziej widzi mi się Hongi + Membe + Demasoni (maluchy 3x10szt)
Co myślicie?

Opublikowano

Demasoni stasznie agresywne powonno się je trzymać w większej grupie, 10 sztuk to raczej liczba docelowa, więc w takim baniaku jeśli już się na nie zdecydujesz to tylko dwu gatunkowo z Membe Deep te możesz w hsremie 1+4

Opublikowano

Wysłałem wstępne zapytanie o taki zestawik.

1.Labidochromis Hongi Sweden 5 szt
2. Pseudotropheus SAULOSI - 8 szt
3. Pseudotropheus DEMASONI - 12 szt

Opublikowano
7 minut temu, Deadi napisał:

Wysłałem wstępne zapytanie o taki zestawik.

1.Labidochromis Hongi Sweden 5 szt
2. Pseudotropheus SAULOSI - 8 szt
3. Pseudotropheus DEMASONI - 12 szt

Nie łączyłbym razem Chindongo Saulosi (dawniej Pseudotropheus) z Chindongo Demasoni(dawniej Pseudotropheus),z uwagi na podobieństwo samca saulosi do demasona co może oznaczać kłopoty...

Szczególnie Demasoni w takim litrażu może okazać się strzałem w kolano ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Nie łączyłbym razem Chindongo Saulosi (dawniej Pseudotropheus) z Chindongo Demasoni(dawniej Pseudotropheus),z uwagi na podobieństwo samca saulosi do demasona co może oznaczać kłopoty...

Szczególnie Demasoni w takim litrażu może okazać się strzałem w kolano ;) 

No właśnie, niby tak powinno się wydarzyć, a przeczytałem tutaj kilka opinii (obserwacji) dość zacnych postaci, że pływające razem samce Saulosi i Demasoni są wzajemnie całkowicie obojętne. I komu teraz wierzyć? ;)
W ostateczności zamienię demasona na socolofi, maigano albo inny w miarę ogarnięty gatunek o niebieskiej barwie. No właśnie - co niebieskiego można by ewentualnie dorzucić?