Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pfpp - ten link ktory podrzuciles jest w offtopic... ale tam nie ma nic o rybach z tanganiki... wrecz zauwazam probe udowodnienia, ze Klub Malawi zajmuje sie nie tylko pielegnicami z Malawi a forum sluzy do dyskusji o wszystkim

widzisz... to odpowiedz Lenka na kasowanie jego postow dotyczacych Tanganiki. IMHO probowal udowodnic w pierwszym poscie, ze to forum jest ogolnoakwarystyczne na co dostal odpowiedz "Klub Malawi". Nie jest to wiec jak piszesz zly link, raczej wprost przeciwnie. Zwroc uwage na tresc pierwszego posta Lenka.

Z drugiej strony -- jesli zaczniemy w dziale offtopic regularnie pisac o akwarystyce ogolnopojetej, akwariach roslinnych, solniczkach -- to staniemy sie takim mixem pyszczakowym.

O to mi wlasnie chodzi. Jesli pojawi sie sporo tematow o pielegniczkach to byc moze przyciagna one milosnikow tych rybek i za jakis czas trzeba bedzie na forum wydzielic kategorie Malaw, Inne i Bog wie co jeszcze. Tanganika Lenka byla momentalnie kasowana , a jak widze pielegniczki caly czas sie rozrastaja. Nie moze byc doslownie tak jak pisal Starykot... to jest offtopic,ale w moim rozumieniu nie powinien zawierac tematow spoza "rybnego zainteresowania" Klubu. Przepisy o szarlotce, samochodach owszem... z mala uwaga,ze w rozsadnej ilosci, bo to forum o rybach.

Opublikowano

Chodzi pewnie o ten topic:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=1819

Topic podany przez pfpp wyniknął pewnie z tego powyższego wątku.

Zgadzam się w 100% z VDR a i yaro ma sporo racji.

a jak widze pielegniczki caly czas sie rozrastaja

Ostatni post w tym wątku o pielęgniczkach jest z 23 grudnia (Jakuba), dalej już są tylko oftopy do oftopu i o tym co wolno a czego nie. Nie popadajmy w skrajności, trochę tematów nie malawistycznych nie zaszkodzi a w dziale offtopic jest ich wiele.

Opublikowano

pfpp -- tak jak pisalem -- nie widze problemu jesli ktos zapyta np. o calvusa czy o muszlowce - sa tu osoby, ktore maja doswiadczenie z takimi rybkami. Interesuje nas wiele biotopow -- przynajmniej mnie, wiec nie dziwie sie, ze ludzie szukaja tutaj tez informacji, choc IMHO lepszym zrodlem sa konkretne fora poswiecone danemu tematowi. Tutaj to tak jakby przy okazji - tak jak w gronie znajomych sie gada.

Trudno mi sie odniesc do kasowanych postow bo po prostu nie jestem w temacie. Rozumiem co napisal Lenek w cytowanym poscie -- konkluzja jest prosta -- jestesmy Klubem Malawi -- forum sluzy propagowaniu Malawi i dlatego temat zostal zamkniety.

Jednak ja problemu nie widze - tak jak pisalem -- od tego sa moderatorzy aby zadbac, zeby to forum nie stalo sie wlasnie takim ogolnoakwarystycznym poprzez dzial offtopic. Byc moze stad reakacja na posty Lenka, moze bylo o tej Tandze w jednostce czasu zbyt duzo etc. etc.

Ten offtopiczny watek o Kakadu tak na prawde to taka szarotka... zreszta wynikl on w trakcie dyskusji w ktoryms z dzialow malawijskich -- juz dokladnie nie pamietam gdzie.

Tak jak pisalem -- trzeba znalezc jakas granice, tak aby byl umiar w takich postach i zeby faktycznie nie przyciagac milosnikow takich ryb.

Opublikowano

Nie do konca zgadzam sie ze wszystkim co napisales, ale przeciez na tym polega demokracja. :) Z mojej strony EOT.

Opublikowano
Ten offtopiczny watek o Kakadu tak na prawde to taka szarotka... zreszta wynikl on w trakcie dyskusji w ktoryms z dzialow malawijskich -- juz dokladnie nie pamietam gdzie.

Wątek o kakadu wynikł w dziale OFF TOPIC i jeśli dobrze pamiętam w topicu - o zgrozo – o karpiach :D Zresztą wątek ten został tutaj wydzielony przez Mateusza, który chciał pewnie ograniczyć oftopowanie. A wspaniałomyślnie zamiast przerywać brutalnie dyskusję przeniósł ją w inne miejsce. Niemniej dyskusja już od dawna niema nic wspólnego z SA. :wink:

Opublikowano

W ostatnim czasie moderowanie stało się dość trudne. Off-topów jest cała masa i widzę, że niektórzy otwarcie się to tego przyznają :twisted::P .

Granica między tym co zostaje, a co jest usuwane jest dość cienka, więc niektóre decyzje zespołu moderatorów mogą być niezrozumiałe dla części użytkowników.

Otwarcie powiem, że i tak sposób sprzątania na naszym forum jest dość łagodny, bo jeśli mielibyśmy usuwać wszystkie off-topy, to w ciągu ostatniego miesiąca zniknęłaby 1/3 wszystkich napisanych postów. Oczywiście jeśli użytkownicy uznają, że jesteśmy zbyt łagodni i trzeba "przykręcić śrubę", to dla mnie nie będzie problemu- te kilkanaście usuniętych postów dziennie nie zrobi mi większej różnicy. Pytanie tylko jak długo będę musiał czekać na zarzuty ograniczenia wolności wypowiedzi, wprowadzania cenzury rodem z PRLu itp.

Jak pisałem, moderowanie nie jest w ostatnim czasie proste, a użytkownicy nie chcą ułatwić zadania :wink: . Nie raz i nie dwa razy prosiłem o samodyscyplinę, ale niestety niewiele to pomogło. Pamiętajcie, że nie tylko moderatorzy są odpowiedzialni za to, co jest na forum. Treść tworzycie Wy i to od Was zależy, czy off-topując będziecie prowokować takie kontrowersje, czy nie :wink: .

Dodam też od siebie, a pewnie pozostali moderatorzy przyznają mi rację, że czytając, przenosząc, dzieląc, czy usuwając posty patrzę przede wszystkim na treść, nie widzę powodu, dlaczego posty, łamiące regulamin, kogoś, kto na rybach "zjadł zęby", jest na forum od początku jego istnienia, a w klubie też od ładnych paru lat nie miały by zostać zmoderowane.

Oczywiście błędy się zdarzają. Posty mogą zostać usunięte, czy zamknięte przez pomyłkę, jednak zazwyczaj jest możliwość ich przywrócenia, czy odblokowania. Jesteśmy tylko ludźmi, więc myślę, że zasługujemy również na ludzkie spojrzenie na naszą pracę :wink: .

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.