Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. stan Opublikowano 28 Grudnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Wreszcie po długim czasie i wielu już tarłach tej przepięknej ryby udało mi się zarejestrować tak w wersji fotograficznej jak i video ( będzie później) przepiękny taniec godowy Labeotropheusa simoneae. Wszystkie wcześniejsze tarła odbywały się w grocie pomiędzy kamieniami, nie daleko rewiru zebroidesa. Tym razem samiec wybrał inne miejsce dogodne dla mnie jako akwarysty do pełnej obserwacji. W tym samym czasie obok odbywało się tarło zeroidesa i tylko z początku dochodziło do małych sprzeczek pomiędzy nimi potem ,,koguty rozeszły się do swoich tarlisk i zajeli się swoimi paniami . Jedynej rzeczy jakiej nie udało mi się sfotografować to ikry, jedynie mam na video ten moment i to tylko raz udało mi się to nagrać. Z tego co zauważyłem to ryby te składają bardzo dużej wielkości ikrę, nawet nie wiem czy nie większą od drapieżników. Odłowiłem jakiś czas temu samice i wypuściła ona 5 sztuk bardzo dużych młodych, wręcz nie naturalnie dużych względem jej ciała. Młode drapieżników są o wiele mniejsze. I tu pytanie do hodowców tych ryb czy wasze trefcie też wypuszczają tak duże młode ? Samiec bez barw godowych jest bardziej granatowo fioletowy na czole i grzbiecie jak i brzuchu ( fot.1) i samiec już w pełnej gotowości do tarła z charakterystyczną błękitnym ubarwieniu. W realu wygląda to tak jakby jego ciało było od środka światłem rozświetlane ( fot. 2) fot.1 fot.2 Samiec podczas przygotowania tarliska ( fot. 3 i 4 ) fot.3 fot. 4 Samica też nie próżnowała i kiedy samiec przeganiał intruzów samica jak to każda kobita musiała wprowadzać porządki w tarlisku po swojemu ( fot. 5 ) fot. 5 Samica z widocznym pokładełkiem gotowa do tarła ( fot. 6 ) fot. 6 IMHO najpiękniejsza część tarła to są zaloty samca do samicy, widowisko jakich mało ( fot. 7, 8, 9, 10 ) fot. 7 fot. 8 fot.9 fot. 10 No wreszcie doszło do samego aktu przekazania genów dalszym pokoleniom. ( fot. 11 i 12 ) fot. 11 fot. 12 Za kilka dni wrzucę film, tam jest uchwycony moment pobierania przez samicę ikry. 2 9
egon44 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Super fotorelacja!!! Kolory samca bajeczne Ja czekam na filmik Edytowane 28 Grudnia 2016 przez egon44
michal_j Opublikowano 28 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Kolory samca powalają :-) wielkie dzięki za fotki :-)
rosa1986 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Rewelacja . Przepiękne zdjęcia. Samiec powala na kolana Czekam niecierpliwie na filmik
Mortis Opublikowano 28 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Wszystko piękne przedstawione, ale kulfony brzydkie 1
pablojogi Opublikowano 28 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2016 jak to Stachowe samo dobro na fotach i w pisemnym przekazie:-). czekam na film
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 28 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 28 Grudnia 2016 za********e kolego wychwycona barwę ryb powala na kolana gratki za fotki
darkon Opublikowano 29 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Zawsze miałem odmianę "Thumbi West", duże dorosłe samice wypuszczały maksymalnie do 15 szt. młodych. Ich wielkość mogę porównać tylko z narybkiem Mbuny, przeważnie młode trewcie miały powyżej 1 cm długości, im mniej ich było tym były większe. Może powodem tego jest to, że samice podjadają w trakcie inkubacji, praktycznie przy każdym karmieniu samice starały się połknąć drobiny karmy, mogły próbować dożywić siebie lub młode. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez AndrzejWalb 1
stan Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor #9 Opublikowano 29 Grudnia 2016 2 godziny temu, darkon napisał: Może powodem tego jest to, że samice podjadają w trakcie inkubacji, praktycznie przy każdym karmieniu samice starały się połknąć drobiny karmy, mogły próbować dożywić siebie lub młode. Podobne mam zdanie do twojego, samica podczas inkubacji nie wiele mniej je niż gdy nie inkubuje. Pewnie dla tego młode są tak duże Pytanie kolejne do ciebie Darkon i innych posiadaczy trefci ( już kilku na FB podpytywałem). Kiedy można przy trefciach OB zauważyć u samicy plamy OB ?
Merlot Opublikowano 29 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Stan, jak nie ma chętnych, to ja chętnie z potomstwa które Ci się uchowa coś odkupie
Rekomendowane odpowiedzi