Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz czester nie bardzo wiem dlaczego padł ten jeden neon , padł mi odrazu po dośc długiej podróży do warszawy .

Neony mają ok 3cm i tłukły się na początku teraz dobrały groty i jest ok .

Z saulosi mam problem kiedyś miałem trzy samce i dwa się wybarwiły jeden był bez terenu ale był ok prawie 0 kłutni, trochę było mi go szkoda więc odalem go do innego akwa i zaczeło się jeden z saulosi postanowił przejąć teren i przeganiał tego drugiego po cały akwa aż do niedawna kiedy ten pierwszy padł podczas starcia .

Opublikowano

o czym Wy tu piszecie??

nie bardzo rozumiem jak miałby się krzyżować elongatusy z saulosi??

przecież to dwie różne ligi, chociażby wagowe, że już nie wspomnę o ubarwieniu...

poza tym co ma niemożność krzyżowania się wspólnego z eskalacją agresji... ?????

no chyba, że nie doczytałem w literaturze tych dwóch różnych gatunków :P

a inną zupełnie sprawą jest 240-tka dla 5 samców... no chyba, że się chce oglądać walki, ale to zupełnie inny temat... tam nie będzie w przyszłości rewirów dla np do 14cm rozrośniętego elogatusa i kilku innych samców... w mojej opinii z którą nie trzeba się zgadzać

poza tym: "dokupowanie samców do haremu", przecież to nawet nie brzmi :D

jeden harem = jeden samiec + samice :lol:

Opublikowano

Eh no nie rozumiecie mnie... ja o żadnych krzyżówkach nie mówie bo i nie o nie mi chodzi ale o samo łączenia Neona z Saulosi.. Moim zdaniem Saulosi który choć mały w porówanianiu do Neon Spot jest rybką "upartą" zaś Elogantus ściśle terytolialną, dużą i agresywną rybą i te dwa gatunki w 240l raczej nie powinny być razem bo mogą ale nie muszą nieźle się tłuc w niedalekiej przyszłości. Pozatym osobiście uważam, że to za małe akwarium dla tego gatunku.

Opublikowano
Trzymasz Neon Spoty razem z Saulosi? Moim zdaniem one się wszystkie wkońcu pozabijają to przeciesz też pseudothropeus i raczej nie trzyma się tych samych gatunków razem

E tam.. Wcale nie musi tak być, a nawet nie ma podstaw ku temu aby tak twierdzić.

A pierwsze słysze że gatunków z rodzaju Pseudotropheus nie można trzymać razem. Ja trzymałem saulosi, też z agresywniejszymi rybami z gatunku pseudotropheus, maylandia i np. labeo..

Ale ostatni często się pisze... i dobrze moim zdaniem sie pisze: Jak się ryba będzie zachowywała i jaki będzie jej temperament w akwa będzie zależał wyłącznie od konkretnego osobnika.

Wiadomo oczywiscie, że są gatunki w których możemy spodziewać się mniejszej lub większej agresji.. ale wszystko jest umownie..

Moim zdaniem Saulosi który choć mały w porówanianiu do Neon Spot jest rybką "upartą" zaś Elogantus ściśle terytolialną, dużą i agresywną rybą i te dwa gatunki w 240l raczej nie powinny być razem

E tam, nie jest w sumie taki mały.. mam u siebie saulosi, są to dorosłe osobniki, mające po kilka lat, mniej więcej i samce i samice mają około 10-11 cm.

Ale fakt, że teoretycznie jest to gatunek słabszy od elongatusów.

co do filmiku, to oglądałem przed chwilą i jest fajny.. ale krwawsze walki saulosi i ich efekty widziałem w akwarium :twisted:

Opublikowano

No właśnie film z największej walki jaką zaobserwowałem gdzieś mi się podział ale zdjęcia zostały;)

Co mnie zaciekawiło to to, że przez te 15 min to "stanie w miejscu" w kadrze filmu to tak naprawde trzepanie się samca saulosi... w życiu nie wydziałem tak pięknych kolorów jak wtedy i nigdy też nie przypuszczałem, że ryba ta potrafi się hmm "tak trząść" pokazując swoje wyższości:) Naprawde ciekawe i uczące przeżycie...

Kwestie łączenia saulosi z neon spot zostawiam.. może i plete bzdury, osobiście nie miałem tej ryby jednak po tym co czytałem ta ryba do 240 się nie nadaje, a saulosi może tylko ucierpieć.

Opublikowano

Hmm tak czytam wątek i chciałem się wtrącić że zgodzę się że neon spoty to agresywne rybki...

Lecz w zupełności się nie zgodzę że są duże....

Posiadam neon spoty i powiedziałbym że są nawet mniejsze/równe od saulosi

Pozdrawiam Paweł.

Opublikowano

Już pisałem wyżej, że może i plete bzdury jednak tak czy siak ta rybka w takim zbiorniku i obsadzie nie przejdzie. Neona nie miałem i pewnie nie będe miał ale troszke poczytałem i co do jednego wszyscy byli zgodni, że to za małe akwarium.