Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Przemas.ie napisał:

Jestem poczatkujacy i sam już nie wiem. W koncu jest to mbuna czy non-mbuna?

Oczywiście mbuna. Zaraz zmienię tytuł coby nie był mylący. 

Yellowek jest tutaj jakby adoptowany. Na to wskazuje lektura forum (szczególnie posty podwieszone w tym dziale) o czym wspomniałem na wstępie.

3 godziny temu, eljot napisał:

Jak zdecydowałeś się na johanstoni to brakuje czerwonego ;) Dodałbym jakąś aulonkę z czerwonym akcentem np. Aulonocara  Jacobfreibergi "Otter Point" (byle nie plastik fire fish ;))

Jak będziesz kupował młode ryby w większej ilości, to nie przejmuj się układem samiec - samica bo to ryby zdecydują, może się udać z dwoma samcami ale wcale nie musi.

Wygląda ciekawie. Doczytam o tej rybie.

Opublikowano
2 godziny temu, bobanr napisał:

Yellowek jest tutaj jakby adoptowany.

:icon_smile:

W artykułach o wyborze obsady non-mbuna  Yellow (naukowo oczywiście będący mbuną) został adoptowany (nie jakby adoptowany:icon_smile:) do non-mbuny. Z wielu powodów idealnie pasuje. Non-mbunowcy traktują go jak „swojaka”. Myślę, że obecnie więcej yellowków pływa w akwariach non-mbunowych niż mbunowych. IMHO niepotrzebnie zmieniłeś tytuł wątku.:confused::icon_smile:

Czwarty gatunek? Osobiście wolałbym powiększyć stado Mdok, ale jeśli nie, to:

Wypełnisz toń (Copadichromisem) i zadowolisz Eljota (czerwonym kolorem samca) wprowadzając C1 z artykułu http://forum.klub-malawi.pl/topic/17444-artyku%C5%82-%E2%80%9Ewyb%C3%B3r-obsady-non-mbuna-do-akwarium-200cm%E2%80%9D/ Samice też niczego sobie. Masz co prawda 170cm długości akwa (trochę maławo na tą rybę), ale uczciwą szerokość (70cm) i nie oszczędnościową wysokość (60cm). Więc powinno być OK. Zamawiając postaraj się o wariant bardziej czerwony niż pomarańczowy. Ale to tylko moje zdanie.

Opublikowano

Co bym zrobił:

1/ Zadzwoniłbym do Tan-malu i Malawiana

2/ Zapytałbym o Copadichromisa borleyi Kadango red (nazwy handlowe mogą się trochę różnić) i czy samce na pewno będą czerwone a nie pomarańczowe

3/ Kto byłby dla mnie bardziej przekonywujący, od tego bym kupił rybki

4/ ...... ale to tylko moje zdanie:icon_smile:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Szybkie pytanie szybka odpowiedź.

Protomelas sp. johnstoni solo  wielkość wg naszej bazy do 23 cm. W szeroko rozumiany internecie nie znalazłem potwierdzenia dla tych danych. Maksymalna podawana wielkość to 12-13 cm dla samca i 10 cm dla samicy. Ktoś coś?

Czyli mam tak: 

1. Placidochromis phenochilus Mdoka - 2+5

2. Placidochromis spec. johnstoni Solo - 1+3/4 

3. Labidochromis caeruleus - 1+3

4. Copadichromisa borleyi Kadango red 1+4

Edytowane przez bobanr
Obsada w jednym miejscu