Skocz do zawartości

Obsada non-mbuna i mbuna do mojej 700.

bobanr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem, że do swojego nowego akwarium (170×70×60 cm)  wpuszczę ryby z grupy non-mbuna. Z lektury forum doszedłem do wniosku, że warto pochylić się nad obsadą w docelowych grupach:

1. Placidochromis phenochilus Mdoka - 2+5

2. Protomelas teaniolatus Boadzulu red - 1+4 

3. Labidochromis caeruleus - 1+3

W całej tej obsadzie nowością dla mnie będzie Protomelas. Tej ryby nie widziałem na żywo, a ze zdjęć wynika że przypadnie mi do gustu. Ze względu na... samice.

Czy akwarium pozwala chociaż myśleć o kolejnym toniowcu? 

Jaka jest Wasza ocena takiego zestawienia?

Akwarium w załączniku. 

untitled (4 of 4).jpg

Edytowane przez bobanr
Obsada + Cyrtocara moori

Jeśli

1 godzinę temu, bobanr napisał:

W całej tej obsadzie nowością dla mnie będzie Protomelas. Tej ryby nie widziałem na żywo, a ze zdjęć wynika że przypadnie mi do gustu. Ze względu na... samice.

to zamiast

1 godzinę temu, bobanr napisał:

2. Protomelas teaniolatus Boadzulu red - 1+4 

dałbym Protomelasa (kiedyś Placidochromisa) sp. johnstoni solo

Gatunek ten ma samice w pionowe pasy biało czarne, IMHO ładniejsze nawet od Protomelasa sp. steveni Taiwan. Jest ponadto mniej agresywny od tych z Protomelasów, których dieta zahacza o rośliny. Miałem go razem z Mdokami. Byłem zadowolony.

Zpapuguję po Krzysiutoja:icon_smile: - Powodzenia w hodowli !

2 minuty temu, tom77 napisał:

Przy wielkości "handlowej" dla normalnego człowieka (a takim jestem) płeć nie do odróżnienia. Kupiłbym 8 sztuk do późniejszej redukcji. Co ciekawe, ryba (przynajmniej moim zdaniem) wygląda ładniej nie czasie tarła, lecz "na co dzień".

To rozumiem. W ofercie są podane rozmiary: 5-6 oraz 7-8 cm. Czy przy tej wielkości szansę rozróżnienia jakieś są? 

I dwa jeśli na powyższe odpowiedź jest twierdząca, to czy do takiej obsady można wpuścić pozostałe ryby w wielkości 3-4 cm?

Mam jeszcze trzecie, ale to później. 

1 minutę temu, bobanr napisał:

To rozumiem. W ofercie są podane rozmiary: 5-6 oraz 7-8 cm. Czy przy tej wielkości szansę rozróżnienia jakieś są? 

Szanse nic nie dają, bo nawet jak będziesz widział że X rybek to prawie na pewno samce, to co Ci z tej wiedzy jak nie wiesz co z pozostałymi.

Więc kupiłbym 8szt  5-6cm

1 minutę temu, bobanr napisał:

dwa jeśli na powyższe odpowiedź jest twierdząca, to czy do takiej obsady można wpuścić pozostałe ryby w wielkości 3-4 cm?

Pozostałe dwa gatunki mogą być mniejsze. Myślę, że to nawet lepiej:icon_smile:.

Jak zdecydowałeś się na johanstoni to brakuje czerwonego ;) Dodałbym jakąś aulonkę z czerwonym akcentem np. Aulonocara  Jacobfreibergi "Otter Point" (byle nie plastik fire fish ;))

Jak będziesz kupował młode ryby w większej ilości, to nie przejmuj się układem samiec - samica bo to ryby zdecydują, może się udać z dwoma samcami ale wcale nie musi.

• Dziękuję 1