Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłam testy na związki azotowe, filtr zewnętrzny kubełkowy i bakterie Prodibio Biodigest. Po sprawdzeniu parametrów podam wynik. Woda nie jest mętna?To było pierwsze zdjęcie dotyczące ilości wapienia, w załączniku przesyłam nowe?Moze nie jest to idealny crystal, ale 2 dni temu przekopywałam podłoże?

To jest pierwsze akwarium, gdzie wpierw przeczytałam forum (moze nie wszystkie posty) a potem  odwiedziłam zoologiczny - człowiek jeszcze ufał sprzedawcom?Na potwierdzenie dodam, ze jeszcze nie zakupiłam pyszczaków, bo wpierw chcę profesjonalnie przygotować akwarium?Wczesniej nigdy tego nie robiłam, żadnych testów itp. a akwa miałam z 10 lat najmniej?Od dziś się poprawiam i stosuję do zaleceń?

image.jpeg

Opublikowano
52 minuty temu, Xero1982 napisał:

Na potwierdzenie dodam, ze jeszcze nie zakupiłam pyszczaków, bo wpierw chcę profesjonalnie przygotować akwarium

A ja tam widzę rybki ???  czyżby start na męczenie i trucie żywej ryby?

W czasie startu nie grzebiemy w baniaku a tym bardziej w piasku bo to złoże biologiczne - jak piasek wymieszałaś to biologię jeśli już tam była w nim utraciłaś częściowo.

Co siedzi w środku w tym Turbo - ceramika?

Opublikowano

Neonek i glonojad z poprzedniego akwarium. W turbo jest ceramika. Kupiłam filtr zew Aquael Unimax 250, jako dodatkowy filtr biologiczny. W nim jest ceramika (ale tanajgorsza jak myślę, wiec wymienię), zeolit, wata i gąbka. Z tego co czytałam to chyba tez do wymiany na ceramikę...mam jeszcze do wykorzystania kruszony koral bardzo porowaty, nie nadałby się do jakiegoś kubełka?

Opublikowano

Hop Hop ty się tak nie śpiesz kobieto.

Masz w baniaku 240l AqC 2000 Turbo a on ma 0,6 litra ceramiki i grubą gąbkę więc masz absolutnie dostateczną filtrację tak mechaniczna jak i biologiczną.

Zakup tego unimaxa kto ci doradził i po co????

Do 240l baniaka wystarcza 0,5l dowolnej ceramiki  i koniec - nie potrzeba żadnej innej lepszej czyli droższej, żadnych korali i tłuczonych muszli z Bałtyku  ten unimax ma pozostać z tym co dali tylko bez zeolitu co innego dać tam tłuczone muszle z Wysp Samoa:D o te by były ekstra.

Bakterie nitryfikacyjne nie docenią że dałaś im najdroższe złoże jakie ci wcisnęli w zoologu.

Kobieto - przestań kombinować i grzebać w tym startującym baniaku ujmując i dokładając co chwila coś co psuje biologię.

Zmierz parametry   NO2 i NO3 w kranie i w baniaku  i drutem kolczastym ogrodzić baniak:D i podłączyć do drutu prąd.

Ze zbędnego kubła unimax zanim go podłączysz a widzę że struś pędziwiatr nam się trafił - wyjąć zeolit i jeśli jest węgiel aktywny .

Zapewne już pracuje więc znowu grzebanie w baniaku.:D

Opublikowano

Na forum czytałam (dzwoniłam tez do firmy Aquael) ze sam filtr wew nie zapewni biologii wvakwarium 240 L dlatego postanowiłam dokupić filtr zew. Rozumiem ze wywalić zeolit i watę i na 4 kubełki, 3 wypełnić ceramika a 1 gąbką. A filtr wew zostawić tak jak jest...

Jeszcze nie pracuje, dopiero go składam?

Baniak chodzi jus 3 tygodnie, czy najpierw oznaczyć NO2, NO3 i NH4 a potem dodać te bakterie?

Opublikowano (edytowane)

W kubełku zostaw dwa kosze z ceramiką jeden pusty a w górnym daj oryginalne gąbki i możesz zapomnieć o biologii. Wewnętrzny zostaw jako typowego mechanika, czyli wywal pojemnik z ceramiką (możesz wykorzystać do kubła) i zostaw samą gąbkę.

Co do startu, jeśli chcesz starować na amoniak wywal zeolit i rybki. Natomiast jeśli zdecydujesz się na start na tzw. rybki startowe (już je masz), to do pustego kosza daj zeolit, kup bakterie prodibio biodigest 2 ampułki i wlej po podłączeniu kubełka. Jak już ci napisano zmierz parametry wody kranowej i tej którą masz w akwarium.

PS.

Rybki które masz w akwarium nie nadają się do pyszczaków więc prędzej czy później trzeba się z nimi rozstać.

Edytowane przez eljot
Opublikowano

Zrobiłam testy i tak w akwarium:

NO2 -kolor miedzy 0,1 a 0,2 mg/l

NO3 -kolor odrobinę ciemniejszy od 1 mg/l ale znacznie jasniejszy od 5 mg/l

NH4 - wynik < 0,05 mg/l

w kranie:

NO2 <0,01

NO3 - 1

NH4 < 0,05 

Bakterie 2 ampułki dodałam zgodnie z zaleceniem?

Testy z JBL