Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minute ago, egon44 said:

Bardzo precyzyjnie to opisałeś kolego ;) 

W moim przypadku zależało by mi na modułach 9000k na diodach 5050, 5630 lub 5730 oczywiście ip 67-68...

Egon diody 5050 nie polecalbym raczej. 2835 sa praktycznie diodami 5050 ktore daja wiecej swiatla i uzywaja mniej energii. 

Juz nie szukam, zakupilem 11000k + RGB + Sterownik Romka jak polowa forum i mam z glowy :).

Edytowane przez Paulstick
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Paulstick napisał:

Egon diody 5050 nie polecalbym raczej. 2835 sa praktycznie diodami 5050 ktore daja wiecej swiatla i uzywaja mniej energii.

W sumie dobrze gadasz...

Gdzieś już tu na forum czytałem podobny wpis(ale nie pamiętam gdzie) o różnicach diod 2835 z diodami z innych modułów...

Myślę nawet że na modułach 9000k z diodami 2835 takie oświetlenie dało by spokojnie radę...Tylko z uwagi na strumień świetlny,była by nam potrzebna większa ilość modułów...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
11 minut temu, Paulstick napisał:

Juz nie szukam, zakupilem 11000k + RGB + Sterownik Romka jak polowa forum i mam z glowy :).

No i super ;) ...

Oba rozwiązania czy to na modułach 9000k czy te o których piszesz powyżej sprawdzają się doskonale...

Na pewno każdy mając takie oświetlenie Led u siebie jest zadowolony z efektu bo wiadomo tylko nam ma się to podobać :D 

Opublikowano
3 minutes ago, egon44 said:

No i super ;) ...

Oba rozwiązania czy to na modułach 9000k czy te o których piszesz powyżej sprawdzają się doskonale...

Na pewno każdy mając takie oświetlenie Led u siebie jest zadowolony z efektu bo wiadomo tylko nam ma się to podobać :D 

Jesli zechce jedynie 10000k zawsze moge wylaczyc RGB. Lepiej miec opcje otwarte.

I zeby nie bylo, ze kompletnie OT idziemy, takie rozwiazanie bym Ci sugerowal Wojtku :).

Opublikowano

OK, ja bym również trochę tych RGB zostawił, bo po pierwsze lubię wygaszać oświetlenie światłem niebieskim, a po drugie może kiedyś zmienię obsadę w akwarium i więcej ciepłych kolorów mi się przyda, więc czerwoną barwą podgonię.

Paulstick, możesz podać linki do tych 10000K i RGB? Czy to te właśnie, które egon44 sugeruje w drugim poście?

Opublikowano

:DA może Wojtku zupełna nowość :D byłbyś pierwszy i chyba nawet w Polsce a nie tylko na KM bo tylko ja kupiłem i jakiś Włoch.

- dziś przyszły z Chin nowe moduły led Samsunga 6cio chipowe 5730  W,R,B  IP65 pamiętasz jak przypominałem o przecenach na aliexpress 11 listopada? 

Jeszcze w kraju nie widziałem na allegro ale zapewne kwestia czasu jak się pojawią.

20161213_115219.jpg

https://pl.aliexpress.com/item/10pcs-pack-2W-IP65-Waterproof-DC12V-led-COB-module-Light-Advertising-lamp-led-background-light-warm/32716960576.html?spm=2114.13010608.0.0.LcXpYn

Na razie wrzuciłem tylko białe 20szt -40W  i świecą przez poliwęglan komorowy  więc mogą być nawet IP20 (tak  będzie nowy temat )

ATT00588.jpg

zdjęcie z zablokowaną przesłoną 1/10 a dla porównania zdjęcie z 2x  taśma 1m RGB czyli jak 40 szt modułów Samsunga RGB 3 diodowe

też przesłona 1/10

ATT00482.jpg

do tego czerwone i niebieskie ??? każdy kolor oddzielnie regulowany - wszystko na sterowniku Romka albo na tym co masz TC420.

Opublikowano

Palustick, Egon44, kurcze, aż mi się nie chce wierzyć, że to wystarczy. Patrząc na moc, białe to 1,08W x 20, a RGB to 0,72W x 15 to w sumie daje 32W. Czy nie za mało tych modułów? Czy one "prześwietlą" 70cm ? :-)

Gdyby tak było, to przy polepszeniu światła zrobiłbym też niezłe oszczędności na prądzie :-)

Deccorativo, no jak zwykle przywaliłeś z "grubej rury" to jest kwestia do przemyślenia. Mam jeszcze jeden mniejszy zbiornik to móże tam bym przetestował, a w głównym dekoracyjnym raczej poszedłbym w rozwioązania sprawdzone :-)

Opublikowano
13 minut temu, wojtekr napisał:

Czy one "prześwietlą" 70cm ? :-)

Bez najmniejszego problemu, ja nawet ( fakt przy 60cm ) ale skręcam wieczorem do nawet 55% mocy. Ryby lepiej się wybarwiają ( drapieżniki) i są mniej płochliwe.

U mnie na 255x75 ma trzy rzędy po 12 modułów 9000K