Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A prawda jest taka że i tak życie po swojemu napisze scenariusz ;-). Pamiętam jak mówiono mi że saulois ma pasy i zebroides i na bank będzie trup na trupie. Całe szczęście nie czytały tego i tak sobie różne samce saulosi żyją z moim zebroidesem od kilku lat ;-). Oczywiście trzeba mieć jakieś założenia ale nie ma co się przejmować na zapas w szczególności w tak duzym akwarium.

Opublikowano
6 minutes ago, stan said:

A prawda jest taka że i tak życie po swojemu napisze scenariusz ;-). Pamiętam jak mówiono mi że saulois ma pasy i zebroides i na bank będzie trup na trupie. Całe szczęście nie czytały tego i tak sobie różne samce saulosi żyją z moim zebroidesem od kilku lat ;-). Oczywiście trzeba mieć jakieś założenia ale nie ma co się przejmować na zapas w szczególności w tak duzym akwarium.

Stan szczerze Ci powiem, ze nie wiem jak Ty to robisz w tym swoim mbunarium, bo ryby rosna pieknie bez klotni i zgonow, sielanka pelna, a to kilka gatunkow w tym Trevek (duza mbuna) w jedynie 120x60x60. Musisz zdradzic swoja recepte pewnego dnia :).

Opublikowano

Dokładnie, w tak dużym akwarium każdy znajdzie swoje miejsce. Saulosi nie da się zdominować, a mdoka będzie wzbudzać respekt swoją masą. Musisz tylko tak zaaranżować wystrój, żeby saulosi miały swój kamieniołom i mdoki miały swoją przestrzeń.

Opublikowano (edytowane)
8 minutes ago, pozner said:

Dokładnie, w tak dużym akwarium każdy znajdzie swoje miejsce. Saulosi nie da się zdominować, a mdoka będzie wzbudzać respekt swoją masą. Musisz tylko tak zaaranżować wystrój, żeby saulosi miały swój kamieniołom i mdoki miały swoją przestrzeń.

Pamietam czytalem jakis czas temu o rozwiazaniu dokladnie takim jakie opisujesz. Hobbyst nazywal sie Silviu Poiana. Na szybko znalazlem fotke z jego przykladowa aranzacja pod mieszana mbune, ponizej. Swoja droga gosc ma niesamowity talent do ustawiania kamieni...

Malawi Biotope Tank

Edytowane przez Paulstick
Opublikowano
11 minut temu, pozner napisał:

Dzięki temu że mam Yellow i Mdoki, mam już pewną wizje jak pogodzić skalniaka i "basenowca" :)

Teraz pytanie co dołożyć do tych 2 gatunków :)

Opublikowano
16 minut temu, Paulstick napisał:

Musisz zdradzic swoja recepte pewnego dnia :).

Nic nie robię, a karmię jak wcześniej CI napisałem. 

P.S. nie opowiadam rybom o tym co się o nich w klubie pisze :D

6 minut temu, Paulstick napisał:

Silviu Poiana.

Świetny magik od kamieni ten co pokazałeś to jeden ze słabszych set upów ;-)

Opublikowano

Trzy luźne:) myśli toma77:

1/  Jest według mnie, jeszcze coś takiego, jak charakter akwarium (coś co bym nazwał atmosferą). Do "chemii" non-mbuny na pewno pasuje yellow, ale czy saulosi ........

2/  W dużym uproszczeniu zaryzykuję tezę: "Agresja w zbiorniku jest taka, jaka u pływającego w nim najbardziej agresywnego gatunku".

3/  Punkt nr 1 nie jest związany z punktem nr 2, a wszystko co powyżej to tylko moje zdanie.

Opublikowano (edytowane)

Przyda się trochę czerwonego więc proponuję Protomelas taeniolatus Namalenje i może S. fryeri jako mały drapieżca ;) 

Edytowane przez eljot
Opublikowano
3 minuty temu, eljot napisał:

Przyda się trochę czerwonego więc proponuję Protomelas taeniolatus Namalenje. 

Jeśli chodzi o czerwony to cały czas myślę o Copadichromis Borely, ze względu na samice :)