Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj im trochę czasu. Ciągle coś mieszkasz w akwarium, a ryby są u Ciebie dopiero kilka dni, więc jeszcze nie wyszły ze stresu przeprowadzki, a znowu je niepokoisz. Sam zauważyłeś, że po ciemku pływają po całym akwarium, a na zdjęciach chowają się w zaciemnione miejsce. Poczekaj, nic już nie mieszaj w akwarium, daj im się zaaklimatyzować, bo może to się skończyć faktycznie jakąś chorobą. Za jakiś czas będziesz mógł znowu coś robić w akwarium.

Opublikowano

Spróbuj też przyciemnić trochę zbiornik(świetlówki owiń po bokach folią aluminiową) aby ryby oswoiły się z nowym otoczeniem...

Po jakimś czasie aklimatyzacji rybki normalnie zaczną się zachowywać wtedy zmienisz oświetlenie na takie jak masz teraz...

Decyzję zostawiam tobie...

Opublikowano
8 minut temu, Szwarc napisał:

Ale właśnie teraz zaobserwowałem coś dziwnego w tamto miejsce, gdzie się zbierały skierowana była rurka wylotowa z filtra kubełkowego. Teraz przestawiłem ją w drugą stronę (przypadkowo) i wszystkie przepłynęły na drugą stronę, właśnie tak jakby na wprost wypływu z kubełka.

Ryby w stresie mają zwiększone zapotrzebowanie na tlen. Woda z wylotu może być lepiej dotleniona. Druga sprawa, ryby w stresie zbijają się w stado, szczególnie młode i to nie jest nic dziwnego. Tak że nie rób żadnych nerwowych ruchów. Możesz dla pewności zmierzyć parametry, ale nie wydaje mi się, żeby było coś nie w porządku. Inaczej by się zachowywały, gdyby parametry były złe, a musiałyby być bardzo złe przy takim zachowaniu.

Opublikowano (edytowane)

Ok - już przyciemniłem, wstrzymam się przez jakiś czas z jakimkolwiek grzebaniem w akwa.

Jeszcze jedno zapytanie - wiem, że nie w temacie - ale może wybaczycie.

Przez ile czasu oświetlacie swoje zbiorniki.

Teraz mam ustawione - załącza się o godz. 7.00 do 10.00 i potem od 16.00 do 22.00

Lampa hqi 75 w, nie świeci centralnie tylko w bok, teraz przyciemniona.

Edytowane przez Szwarc
Opublikowano
7 minut temu, Szwarc napisał:

Jeszcze jedno zapytanie - wiem, że nie w temacie - ale może wybaczycie.

Ja wybaczam ;) 

7 minut temu, Szwarc napisał:

Przez ile czasu oświetlacie swoje zbiorniki.

Teraz mam ustawione - załącza się o godz. 7.00 do 10.00 i potem od 16.00 do 22.00

Wiesz ja np posiadam sterownik świtu i zmierzchu więc świecę od 6:30 do 24:00(ale nie pełną mocą)...

Myślę że u ciebie jest ok...Oświetlenie to sprawa indywidualna i ty decydujesz jak długo będziesz świecił rybkom...

Jedni świeca 6 godzin,drudzy 8 a np ja prawie 12...

Ale teraz już koniec z OT 

Opublikowano

Coś chyba jest nie tak, padły dwa saulosi coral, a w sumie 4 nie mogę się doliczyć.

Co robić ?

Może zbadać wode - jakieś testy kupić uzdatniacze ?