Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zmieniam wygląd mojego akwarium 240L

chcę do niego dać wapień byle jaki muszlowy, filipiński byle że drążony :D

Pytanie ile kg jest potrzebne do akwa 240L

2 sprawa wiecie kto / może ktoś z was chce sprzedać wapień za rozsądną cenę ? bo np. http://allegro.pl/item283045194_wapien_ ... racja.html

gdybym miał kupić z 20kg po 9zł/kg to bym za tą cene kupił drugie takie akwa jak mam :roll: Oczekuję czegoś tańszego

Opublikowano
Witam!

wprawdzie nie wiem ile trzeba kamieni do takiego akwarium - to kwestia potrzeb i gustu, ale jeśli chodzi o wapień muszlowy (na pewno nie filipiński) to zobacz tutaj cena za kg. to 0,80 PLN http://www.mine.wroc.pl/Kd/html/k-117.html

No 0,80zł to by była super cena , tylko czy wysyłają i jak się dogadać ?

Tzn. czy gdybym ich poprosił w mailu aby mi wysłali z 30kg na mój adred to czy by wysłali... ? :D

Warto spróbować , chyba napiszę :wink:

Opublikowano
a nie lepiej poszukać w okolicy jakiegoś składu kamienia?

Dokładnie. to jest ta Pszczyna niedaleko Bielska? to przecież kawałek drogi samochodem, nie wierzę, że w Bielsku nie ma żadnego składu kamieni czy żwirowni itp...

Opublikowano

Tylko uwzględnijcie dwie rzeczy;

a/ wapień filipiński i muszlowy wapień polski to dwie różne rzeczy- wapień muszlowy wszędzie jest tani bo to tania, polska skała. W jednym miejscu kosztuje 80 groszy, a w drugim złoty dwadzieścia... ale jest tani i już.

b/ z całym szacunem- Bielsko Biała i jego bliskość jest średnim argumentem na cenę czegoś co importuje się z Filipin:D

Wapień Filipiński to wapień rafowy - coś co powstaje z tzw. martwej skały, czyli obumarłych koralowców. To znacznie wcześniejsza, w sensie geologicznym, forma wapienia, w stosunku do muszlowego. Martwa skała kosztuje około 20 złotych... filipiński mniej, a zwykły muszlowy koło złotówki. Taka jest relacja cenowa wszędzie.

Opublikowano
a nie lepiej poszukać w okolicy jakiegoś składu kamienia?

Dokładnie. to jest ta Pszczyna niedaleko Bielska? to przecież kawałek drogi samochodem, nie wierzę, że w Bielsku nie ma żadnego składu kamieni czy żwirowni itp...

Między Pszczyną a Bielskiem jest pewien budowlany ze składem kamieni, ale gdy byłem tam z 2 miesiące temu to nie mieli, ale wybiorę się tam we wtorek...

Opublikowano

b/ z całym szacunem- Bielsko Biała i jego bliskość jest średnim argumentem na cenę czegoś co importuje się z Filipin:D

Bardziej chodziło mi o dostępność niż o cenę. No chyba, że wapienia filipińskiego nie da się kupić od tak w składzie...