Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Właśnie wykonałem testy:

NO2- 0,025

NO3- 5,0 

NH4- < 0,05

PH- 8,0

Proszę o opinie i wskazówkę przy jakich parametrach mogę zrobić pierwsza podmiana wody oraz wpuścić rybki...

pozdrawiam 

Opublikowano
Dnia 24.11.2016 o 12:08, deccorativo napisał:

jak NO2 spadnie do 0,025ppm a jednocześnie NO3 nie przekroczy 20ppm - wpuszczaj ryby .

jeśli NO3 przekroczy 20ppm podmiana z 50% wody i radzę przez ustrojstwo choć Karol przez lata ryzykował.

mikrus nie zapieprzaj jak ferrari bo tekstu nie nadążasz przeczytać :D i zadajesz pytania gdy odpowiedz masz dawno napisaną tylko przeskoczyłeś.

Do tematu kryształowej wody powróć jak ryby będą już miesiąc pływały, biologia się do nich dostosuje , woda się wyklaruje, gloniska porosną , podmiany będziesz znał jak często i po ile - wtedy przychodzi czas na kryształ a czasami już sam się w międzyczasie zrobi.

Opublikowano

Chciałem tu delikatnie upomnieć mojego kolegę, że może bezpieczniej podawać wartość do 0,05mg/l bo jak wiesz nie na każdej wodzie i nie w każdym baniaku zejdzie do 0.025.

Mikrus, u mnie jest od momentu ustabilizowania biologii 0.05mg/l i jest to całkowicie poprawny parametr, jeśli u Ciebie także zejdzie do tej wartości to śmiało możesz uważać, że baniak dojrzał i jeśli nie będzie chciało zejść niżej, to absolutnie się tym nie przejmuj.

Sygnałem że coś jest nie tak są wartości znacznie wyższej 0,1mg/l a od 0,2 uważa się już stężenie za szkodliwe dla ryb, choć jeszcze wtedy nie zaczną padać.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o dojrzałość wody w moim akwarium jak i również temat który poruszylem "glony" chciałbym żeby tylko jedna osoba mnie poprowadziła żeby nie mieszać i proszę o pomoc kolegę Decorativo. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Napisze tylko tyle że miałem podobne glony do Twoich a po wpuszczeniu rybek po 3 dniach śladu nie było , rybki się zajadały. Co do kolegi Decorativo mi też pomógł przy starcie mojego Malawi i dzięki jemu za to :biggrin: