Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Właśnie zrobiłem testy kropelkowe JBL. Wody w akwarium oraz kranowej. Minął już miesiąc od zalania akwarium. Prosze o informację czy moje akwarium jest gotowe na wpuszczenia rybek malawi. 

Wyniki wody z akwarium :

PH- (7,6-7,8)

NH4-  0,05

NO2-  0,05

NO3-  1,0

PO4-  0,02

SIO2- >6,0

O2-  10

Cu-  < 0,1 (ponizej)

KH- 10

Ca- 60mg/l

Wyniki wody kranowej:

PH- lekko poniżej 7,4

NH4-  <O,05

NO2-  <0,01

NO3-  około 3-4

PO4-  <0,02

SIO2-  >6,0

O2-  10

CU-  <0,1

KH- około 8-9d

Ca-  100mg/l

Proszę o ewentualne uwagi co do wyników.  Czy coś jeszcze musze zrobić? 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

mikrus zrób fotkę baniaka z przodu by było widać całe i wklej. może także wklej fotkę filtracji tej poza baniakiem

minął miesiąc a akwarium zupełny biologiczny trup :Dnie ma żadnej biologii .

Opisz dokładnie krok po kroku jaka jest tam filtracja oraz co siedzi w niej -nie wiem kubeł , narurowiec , bo 450l to już fajne szkiełko.

Potem opisz krok po kroku co robiłeś od wlania wody i co dawałeś do baniaka ale z nazwą i firmą.

Czy w Białymstoku jest leroy?

już wiem - nawet dwa

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

20161120_121749.jpg

Posiadam filtr zewnetrzy unimax 700. Mam w filtrze lampę UV ale jest cały czas wyłączona.  

Dodatkowo we wnętrzu jest cyrkulator

kupiłem tydzień temu gupikow 5 szt.  Oraz 3 tyg temu wpuściłem ampulke z bakteriami. Wrzuciłem kolejna 2 dni po wpuszczenia głupikow. A na samym początku ponad wpuściłem różna chemie firmy azoo - ponad 1 miesiąc temu 

Opublikowano
41 minut temu, yaro napisał:

Co zrobiłeś że No3 masz niższe niż w kranie? 

i już widać - glony mu to zjadły  przez miesiąc.

mikrus nie chce się tobie pisać to mnie także -poczekam

Opublikowano

YARO 

NO3 - 3 TO w kranie

NO3- 1 to w akwarium

Decorativo  juz odpisałem Ci. ....

najpierw wrzuciłem zdjęcie a później dopiero  zacząłem  się  rozpisywać. 

Opublikowano

Mikrus ile razy to będę jeszcze pisał co usuwamy na start biologii z kubłów. Czytałeś szablon startu biologii w dziale Woda? jest na samej górze wklejony i przypięty na stałe.

Unimax 700 to fabrycznie włożone przez Aquaela co następuje:.

Biogąbki - zostawić

ZeoWonder - po polsku zeolit - bezwzględnie usunąć na start  czyli powinieneś to zrobić miesiąc temu  zrób teraz

BioCeraMax - to jest całe złoże do osiedlenia się biologii -sprawdzić słoikiem po ogórach czy jest tego 1l jak nie ma uzupełnić do 1litra ale ta stara część musi pozostać  tylko dopełniasz do 1litra - możesz kupić 1l lawy wulkanicznej gradacji 2-3cm

CarboMax - po polsku węgiel aktywny - jak zeolit bezwzględnie usunąć do startu baniaka.

nie wiem co dostałeś w gratisie do 5tego kosza bo tu każdy sprzedawca daje co innego co mu się już przeterminowało.

masz mieć dwa kosze pełne a 3 kosze puste - i nie pytaj czym je zapełnić - na razie niczym pozostają puste.

wyłów te gupiki ale i tak nie widzę ich na fotce i podjedz jutro do Leroya i kup za 8 zł butelkę Wody Amoniakalnej. 20 lub 25% obojętne jaka będzie.

jak  usuniesz gupiki to wlej strzykawką od testów na ten baniak odmierzone 2ml czyli na 400l wody netto. a po 10 minutach zmierz NH4 , NO2 i NO3 - to będą twoje parametry startowe - resztę testów schowaj i nie mierz wcale.

Absolutnie nie włączaj UV ustaw temperaturę  na 30 C a falownik skieruj do góry by taflą poruszał jak masz napowietrzacz z bąbelkami to na czas startu włącz i kamień niech szumi albo deszczownię załóż z kompletu filtra.

Opublikowano

Aha.... jeżeli to zrobię co powiedziałeś to po jakim czasie woda powinna być dobra?

Jeszcze mam pytanie.

wpuściłem ampulke z bakteriami i powiedziala mi oczywiście osoba która od lat zajmuje się rybami malawi. I ta osoba powiedziała żebym wpuścił gupikow bo bakterie z ampułki żeby się  rozwijały muszą coś jeść czyli odchody...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mikrus2201 napisał:

Aha.... jeżeli to zrobię co powiedziałeś to po jakim czasie woda powinna być dobra?

a co to ja jestem wróżka ?

może po 4 dniach a może po 4 tygodniach

trzeba było startować wg szablonu od razu a nie czekać miesiąc by pytać czy woda dojrzała. i tak masz spokojną kobietę że cię jeszcze nie pognała z tym pustym baniakiem, no ten glon jak flaga powiewa więc coś się rusza.

grzałkę połóż na piasku za kamieniami bo to nie jest ozdoba akwarium

nie dopisuj do poprzednich swoich postów bo nie ma info że edytowano ponownie więc nie czytam co kilka postów powyżej dopisałeś pisz od nowa odpowiedz na pytania. - nie wiem jak to robisz ale u mnie jest zawsze info o edycji.

bardzo dobrze ci ta osoba powiedziała widać że rozumie biologię nitryfikacyjną , tylko te bakterie dałeś miesiąc temu a papu dla nich w postaci gupików po miesiącu a zeolit zabrał im wszystko co było dla nich do jedzenia i teraz te g.. z gupików dalej zabiera pierwsze przed tym zanim bakterie zdążą coś chapnąć więc dalej NH4 poniżej wykrywalności a powinno coś już być z gupikami.

piszesz ampułka więc mam nadzieję że to co dałeś to Prodibio Biodigest ( prosiłem pisz nazwy) ale możliwe że inne coś w ampułce bo jest wiele różności w ampułkach..

Z 7 gupików w 450l to tyle amoniaku że nawet test chyba nie wykryje a co dopiero jedzenia dla bakterii.

Radzę zrobić jak pisałem - usunąć gupiki i te dwa a może trzy złoża z koszy i wlać WA po 10 minutach będziesz startował i to jak F16 a nie latawcem.

Leroy w niedzielę otwarty masz do godz 20

Edytowane przez deccorativo

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.