Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, led4grow napisał:

spiochu czy masz zestaw GDP400: http://allegro.pl/ro-400-basic-osmoza-bezzbiornikowa-400gpd-i6270556339.html Ta pompka jest niezbędna? Jaki ogranicznik przepływu?

Pompa jest niezbędna, bo ten zestaw jest przeznaczony do kuchni a wodę trzeba podnieść do wylewki. Tutaj nie ma zbiornika, tylko woda leci odrazu. A żeby uzyskać wydajność 1l/min musi być pompa. 

Moim zdaniem, do twojego akwarium nie potrzebujesz takiego zestawu. No chyba, że przy okazji zamontujesz go w kuchni. Aby nalać 240l i uzupełniać raz na tydzień można kupić coś tańszego.

A tak poza tym, to zadzwoń do Gorzowa http://www.greenfilter.com.pl/kontakt.html to jest producent i importer wszystkich podzespołów, które składa i sprzedaje w Polskę. Zamiast przepłacać na aledrogo u niego kupisz za połowę ceny :) Wiem co mówię, bo ja przepłaciłem :P

Opublikowano

Zakup RO planowałem do nowego baniaka 460l. więc muszę go zalać po raz pierwszy i raz na miesiąc podmianka 10% (przy korzystaniu z purolite). Oczywiście mogę zalewać baniak cały dzień, ale podmianki dobrze byłoby ogarnąć w godzinkę. Z drugiej strony zastawiam się czy 1l. na minutę lodowatej wody grzałka 300W będzie w stanie ogrzać do temp 25C? Więc może faktycznie nie ma co kupować takiego drogiego ustrojstwa skoro później będę musiał dostosowywać (zmniejszać) przepływ do mocy grzałki?

Ale 75GDP to chyba przegięcie w drugą stronę? Spiochu możesz powiedzieć jaką "prędkość" uzyskujesz na membranie 75?

Opublikowano

A kto ci każe brać 75? Przecież możesz sobie zamówić 100, 2x100 a jak będziesz chciał to i 300GPD. Twoja propozycja z linku ma 400 a koszt zestawu podwyższa pompa. 

Planujesz 460l akwarium. Raz w tygodniu podmienisz 50l, z membrany 75GPD masz wydajność ok. 10-11l/min. Zapewniam cię, że temp. po podmiance spadnie ci najwyżej 2*C. 

Opublikowano

Z 75GPD nie uzyskam 11l./min z mojej miejskiej sieci. Może to zapewnienia producenta? Ja miałem może max. 1,5-2l/min a trzeba jeszcze pamiętać, że dojdzie MB20 więc pewnie też jakiś opór.

Opublikowano

z GPD400 leci max 1l/min

led4grow to że zrobisz RO/DI a potem musisz zrobić uwodornienie i mineralizację tej wody wcale nie znaczy że nie będziesz miał glonów.

Możliwe że unikniesz etapu okrzemkowego ale dalej glony będą najpierw zielone a potem krasnorosty z zielenicami.

Wszystko to opisałem na tym forum bo dokładnie tak już robiłem jak planujesz - na prawdę nie miałem okrzemek i jak po 2 latach wróciłem do podmian wody z kranu przy SiO2 -ok 60mg/l to okrzemki nie zmogły zielenic i krasnorostów :D

Twoja budowa samodzielna jest błędem bo pompa do membrany 400GPD musi być + dwa czujniki ciśnienia do niej, + ogranicznik , złączki , zawór , podłaczenie do sieci, odpływ wody płuczącej , wylewka, wężyki .

Jak to wszystko uwzględnisz to wyjdzie drożej niż ci mogę taki gotowy komplet kupić w osmoza.pl

http://sklep.osmoza.pl/ro-400-basic-osmoza-bezzbiornikowa-400gpd-p-817.html

989,10 zł koszt z pobraniem u ciebie w domu:D reszta na pw

• Dziękuję 1