Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewne pytanie, aczkolwiek może one wydać się dość dziwne.

Moja dominująca samica od przeszło 3 miesięcy nie nosiła ikry. We wcześniejszych obserwacja nosiła ją co miesiąc nawet te 4-5dni. Wywnioskowałem więc, że mój ostatni w baniaku Samiec niestety padł trzy miesiące temu. Na ten moment wychodzi na to, że mam 4 samice.

Jednak przechodźąc do sedna. Zauważyłem, że samica jest gotowa do tarła (brzuch znacznie powiększony, a i odbyt wydaje się gotowy do wypuszczenia ikry [jest znacznie powiększony, podobnie jak we wcześniejszych, zaobserwowanych przygotowaniach do tarła]) I tutaj moje pytanie, czy samica, któ¶a przez długi okres czasu przetrzymuje ikrę, nie mając możliwości rozrodczych, nie poniesie przez to jakiś skutków zdrowotnych ? Widzę teraz po niej, że jest mniej ruchliwa, większość czasu spędza za kamieniami, lub w swojej grocie. Do posiłków podpływa bez problemowo i wcina za dwoje.

Opublikowano
1 godzinę temu, MatiK napisał:

Niby nie musisz, ale dlaczego miałbyś tego nie zrobić skoro nie masz samca? Ty byś chciał żyć bez baby? Postaw się w jej sytuacji :D 

Wątpię aby TM, Malawian czy ktokolwiek inny wysyłał po jednej rybie :-) a u zoologa nie kupie :-)

Opublikowano

A mi się nasuwa inna droga... Na przykład pytanie do klubowiczów/użytkowników...? Wiadomo, że zawsze to samce są nadmiarowe i ludzie szukają dla nich chętnych, wystarczy popytać...

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Merlot napisał:

Wątpię aby TM, Malawian czy ktokolwiek inny wysyłał po jednej rybie

..nie ma co wątpić. Zadzwoń , dopytaj , ustal:)

Będziemy przynajmniej wiedzieć czy jest to możliwe.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
5 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..nie ma co wątpić. Zadzwoń , dopytaj , ustal:)

Będziemy przynajmniej wiedzieć czy jest to możliwe.

Andrzej a powiedz mi bo Ty się lepiej orientujesz, może chlopaki z trzmiela mają u siebie pyski ?

10 minut temu, MatiK napisał:

A mi się nasuwa inna droga... Na przykład pytanie do klubowiczów/użytkowników...? Wiadomo, że zawsze to samce są nadmiarowe i ludzie szukają dla nich chętnych, wystarczy popytać...

A widzisz racja :-) 

Opublikowano
2 minuty temu, Merlot napisał:

Andrzej a powiedz mi bo Ty się lepiej orientujesz, może chlopaki z trzmiela mają u siebie pyski ?

Przecież nie chcesz kupować "u zoologa" :P najpierw wrzuć pytanie na naszą giełdę, może tą drogą coś zdziałasz ;)