Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem mam akwa 320l ryby tak szalaly ze zbily termometr taki jak ten

http://www.allegro.pl/item283200975_sup ... y_hit.html

i teraz pytanie alkohol ze skali nie wylecial bo skala nie pekla ale wylecialy te czarne kuleczki co sa na dole.

czy to moze zaszkodzic ryba???? jesli tak to musze praktycznie zrobic restart zbiornika z wymiana ccalego podloza a tego wole nie robic :?

Opublikowano

Jak ryby mogły termometr zbić? Choć chemikiem nie jestem gdy rtęć się wyleje czy inna substancja w termometrach to trzeba jakieś już chemikalia i pierwiastki stosować, nie wiem jak w przypadku wody ale dla profilaktyki ryby napewno bym wyłowił, póki odpowiedzi nie dostaniesz.

Opublikowano

jak mogly zbic? nie wiem ale zbily!!! to nie jest rtec tylko te kuleczki co sa na dole! moze ktos wie co to? skala nie pekla wiec chemia sie nie wylala

Opublikowano

a ale jak wsadze 20 doroslych plus jakies 20 mlodych tropheusow do 126l z mlodymi saulosi to cieko to widze :shock: a nie mam nic innego w co moge je wsadzic

Opublikowano

Kurcze trudno doradzić jak się nie jest na twoim miejscu i nie zna się na rzeczy.. wiesz mi się wydaje że jeżeli zbiorniczek nie pękł to nic się nie stało. Te kulki to najprawdopodobniej coś nagrzewające się i trzymające ciepło na około zbiorniczka. Myślę, że nic groźnego... pozbieraj je poprostu.. wyjmij szkło z termometra i zaglądaj może ktoś Ci odpowie.

Opublikowano

To prawdopodobnie ołów - sprobuj jedna taka kuleczke rozgniesc trzonkiem noza np.

Jesli sie da, to jest szansa, ze to olow

Jest on szkodliwy, ale nie w tak malych ilosciach i przez krotki okres czasu

Co do rozbicia termometru przez ryby - nie widze w tym nic dziwnego, jeden z moich samcow afry swego czasu upodobal sobie stukanie termometrem w szybe, i w dodatku robil to zlosliwiec w nocy, jak juz smacznie spalem.

Po pewnym czasie nie mogac sie do tego przyzwyczaic przesunalem termometr do komina, poza jego zasieg :D

PS. posluchaj sie czestera i wyzbieraj te kulki z baniaka

Opublikowano

Ale w termometrach tych akwariowych nie stosuje się rtęci, to jest raczej alkohol, czerwony albo niebieski, w takiej ilości jak ta kapilara termometru na pewno nie zaszkodzi, a kuleczki to na pewno ołów, stosowany do zrównoważenia pływalności termometru, może być szkodliwy ale dopiero po dłuższym czasie - radzę go odłowić.

Opublikowano
Co do rozbicia termometru przez ryby - nie widze w tym nic dziwnego, jeden z moich samcow afry swego czasu upodobal sobie stukanie termometrem w szybe, i w dodatku robil to zlosliwiec w nocy, jak juz smacznie spalem.

Po pewnym czasie nie mogac sie do tego przyzwyczaic przesunalem termometr do komina, poza jego zasieg :D

Heheh, mój dominujący samiec "szerszeń" też ma takie hobby, doprowadzając do odklejania termometru. Nie ma to jak stukanie w szybkę w nocy...

Opublikowano

Hej te kulki to na 99% ołów. Jeśli zbiorniczek się nie rozbił to jeśli pozbierałeś tak jak mówiłem nic się nie stało. Dla bezpieczeństwa w tamtym miejscu wyzbieraj odmulaczem jeszcze piasek z powierzchni i będzie dobrze;) Stosuje się go jako obciążenie by nie ciągneło termometru w którym pamuje próżna do góry.