Skocz do zawartości

200l - czyżby sinice?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, deccorativo napisał:

Nie podajesz jak duży baniak ale po zdjęciach widzę że moim zdaniem masz wodę jak w stawie

Wydaje mi się że w tytule jest podane 200l :)

Opublikowano

Fakt - dzięki Rafale :D ale ja zawsze pierwsze otwieram profil i tam szukam w profilu delikwenta i życzę Xiviss-owi by miał tak wypełniony jak twój profil.

Odpada połowa postów z pytaniami o podstawowe  sprawy.

Opublikowano (edytowane)

Jak będę w domu to zrobię ten test na przepływ, zeolit wywale ale może poki co tylko połowę tzn. jeden pojemnik co by nie naruszyć biologii.

A co jesli chodzi o piasek, ten z Castoramy wojałowi się z czasem czy warto jednak rozważyć wymianę podłoża na piasek dolomitowy?

Jesli chodzi o testy, to cóż.... trochę drogi interes po ~ 50 zlotych za test, może da się zlecić gdzieś badanie wody?

Edytowane przez Xiviss
Opublikowano (edytowane)

Wywaliłem jeden zeolit, zamiast niego zasypałem pojemnik lawą, zmierzyłem przepustowość kubła i wynosi ona ok. 350l/h

Jutro odmulę dno jeszcze raz i zrobie podmianke z 40l.

Czekam szybko na odpowiedz bo wiadro czeka. - powinienem w mojej sytuacji uzdatniac wode jakims AquaSafe'm czy lac odrazu

Ponadto proszę o odpowiedz na pytanie odnosnie tego piasku, które zadałem w poprzednim poscie. Bo za tyle co kosztują te tabletki absorbujące fosforany co zaproponował eljot, to mógłbym wymienić całe podłoże.

Edytowane przez Xiviss
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Kolego to co poleciłem jest na fosforany które zapewne (nie chcesz kupować testów) są powodem sinic. "Problem" z okrzemkami ma każde nowe akwa a twoje do takich należy i wymiana piasku na niewiele się zda. W "naszych" biotopach walkę z glonami uważam, bez urazy dla ciebie i innych walczących, za delikatnie mówić bezsensowne ;) bo glony to nieodłączna część tych ekosystemów.

Opublikowano
1 minutę temu, eljot napisał:

Kolego to co poleciłem jest na fosforany które zapewne (nie chcesz kupować testów) są powodem sinic. "Problem" z okrzemkami ma każde nowe akwa a twoje do takich należy i wymiana piasku na niewiele się zda. W "naszych" biotopach walkę z glonami uważam, bez urazy dla ciebie i innych walczących, za delikatnie mówić bezsensowne ;) bo glony to nieodłączna część tych ekosystemów.

Chodzi mi o to, że akwa ma już prawie 7 tygodni, a okrzemki ciągle się pojawiają w dużych ilościach, w innym temacie przeczytałem, że piasek kwarcowy - a szczególnie ten z Castoramy który mam masowo uwalnia ogromne ilości związków krzemu i fosforu do wody - podczas gdy piasek dolomitowy uwalnia ich podobno znacznie mniej.

Dlatego tak dopytuję się o ewentualną zmianę piasku, bo za cenę preparatu mógłbym pozbyć się problemu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kolego aktualnie chyba większość osób na tym forum używa pisku kwarcowego a bardzo wielu tego z castoramy i nie mają takich problemów jak ty. 7 tygodniowe akwa to jak noworodek ;) .

Opublikowano
3 minuty temu, eljot napisał:

Kolego aktualnie chyba większość osób na tym forum używa pisku kwarcowego a bardzo wielu tego z castoramy i nie mają takich problemów jak ty. 7 tygodniowe akwa to jak noworodek ;) .

Dziękuje za odpowiedz, no cóż, w takim wypadku zabieram się jutro za odmulanie dna i podmianę wody i będę musiał pomyśleć o tym preparacie.

Pamiętam, że gdzieś spotkałem się z opinią, że dobrym, naturalnym sposobem na fosforany miała być pistia, która ma rzekomo wyciągać z wody duże ilości tych związków

Opublikowano

A wiesz ile masz krzemianów w kranie? Co z tego, że pozbędziesz się z piachu jak razem z wodą z podmian prawdopodobnie wlewasz go duże ilości.

Wysłane z telefonu