Skocz do zawartości

Filtracja narurowa - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, eljot napisał:

Ciekaw jestem twoich testów i zastosowania tej chińskiej pompy w tym typie filtracji. 

No już pracuje okrągłą dobę więc można coś opisać. Zaraz się biorę do pisania.

Tak na prawdę to ty mnie sprowokowałeś do tego wyjęcia  tej CTP4800 z wanny i zrobienia nawężowca zamiast narurowca, pisząc żeby nie polecać tego czego nie ma.;) okazało się że jest - od dawna ma yaro a może i kilku innych kolegów czyli narurowiec na pompie akwarystycznej i bezpiecznie.

Temat jest o narurowcu lajona na typowej jak się okazało pompie od c.o. tylko tak zautomatyzowanej żeby ją  ruszyć a potem przestawić na pracę ręczną to trzeba było konsultacji z Niemcami.:(

Za te wszystkie bajery kolega zapłacił i to w EUR - spokojnie - nie będę pytał o cenę a mógł kupić OBI 25-40 i miałby od razu to samo co teraz poustawiał wreszcie.  Grundfos Alfa2 25-40 poza ceną robi dokładnie to samo i tyle samo pompuje.

Darku ja też nie do końca się z tobą zgodzę co napisałeś powyżej.

Jutro u wielu narurarzy:) jest dzień podmianki wody - a jak upuścisz wody  i powrót się wyłoni z wody to zmierz butelką albo miską jeden z drugim ile na tym biegu co zwykle naprawdę sika w l/h . Takie tam że robi pralkę to dzieciom można opowiadać.

Ktoś tu niedawno napisał że jak to zmierzył to mu wyszło coś 400l/h albo cosik koło tego.

Moim zdaniem do tego by każdy rodzaj filtracji zasysał gówienka to wystarcza 800l/h byle gówienka były podsunięte blisko woda nie pędziła jak ekspres Pendolino i jak jeszcze ogonek rybki to poruszy to pójdzie i będzie czysto. Ale nie można zapominać jeszcze o funkcji mechanika i tu w naszym biotopie jest zupełnie inaczej jak w takim roślinnym .

Kilka lat temu Seba tak jechał by osiągnąćć nirwaanę i  ultraclear wodę - opisywał mi że cuda na kiju robił , wszystkie warianty filtracji - d... - nawet sznurki 5um dawał i nic.  Jak dał tam 2000l/h ale w realu a nie na papierze to od tej pory stale ma wodę clear a z pompami poniżej DCT4000 nie schodzi.

Na prawdę jest trudno zbudować na jednej pompie c.o. filtrację do długiego baniaka by zasysała gówienka, klarowała wodę i była jednocześnie sprawnym cyrkulatorem zamiatającym baniak. Wszystko to za jakieś mini waty mocy.

Ja myślę, że jak zbudujesz narurowca co z 10-20W w realu siknie z tymi 4 korpusami 4000l/h jak daje DCT4000 w kaseciaku -i rozdzielisz to na 2-3 strumienie z róznych stron i regulowane pod dowolnym kątem to uda się pogodzić te wszystkie funkcje filtracji narurowej w jednej pompie - bez falownika.

Więc gdyby z tych 20-30 W mocy pompy C.O. dało się wycisnąć  w realu te 5k  l/h to by było to co zrobiłem na tej CTP.

ale pora się brać za opis zdarzeń:D bo ten temat lajona chyba się wyczerpał.

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Tak na prawdę to ty mnie sprowokowałeś do tego wyjęcia  tej CTP4800 z wanny i zrobienia nawężowca zamiast narurowca, pisząc żeby nie polecać tego czego nie ma.;) okazało się że jest - od dawna ma yaro a może i kilku innych kolegów czyli narurowiec na pompie akwarystycznej i bezpiecznie.

Na samych wężach to niewiele sprawdzisz bo praktycznie nie masz oporów.

Temat jest o narurowcu lajona na typowej jak się okazało pompie od c.o. tylko tak zautomatyzowanej żeby ją  ruszyć a potem przestawić na pracę ręczną to trzeba było konsultacji z Niemcami.:(

Za te wszystkie bajery kolega zapłacił i to w EUR - spokojnie - nie będę pytał o cenę a mógł kupić OBI 25-40 i miałby od razu to samo co teraz poustawiał wreszcie.  Grundfos Alfa2 25-40 poza ceną robi dokładnie to samo i tyle samo pompuje.

No w przeciwieństwie do omawianej pompy Alpha2 ma ustawienia bez żadnej automatyki i jest znacznie oszczędniejsza od standardowych.

Jutro u wielu narurarzy:) jest dzień podmianki wody - a jak upuścisz wody  i powrót się wyłoni z wody to zmierz butelką albo miską jeden z drugim ile na tym biegu co zwykle naprawdę sika w l/h . Takie tam że robi pralkę to dzieciom można opowiadać.

Ktoś tu niedawno napisał że jak to zmierzył to mu wyszło coś 400l/h albo cosik koło tego.

Zapewniam cię że u mnie leci znaaacznie więcej niż 400l/h na drugim biegu ( aktualnie pompa 25/60 ale i na 25/40 nie było dużo słabiej), zerknij na filmik stana i sam ocenisz czy to jest 400l/h ;)

Kilka lat temu Seba tak jechał by osiągnąćć nirwaanę i  ultraclear wodę - opisywał mi że cuda na kiju robił , wszystkie warianty filtracji - d... - nawet sznurki 5um dawał i nic.  Jak dał tam 2000l/h ale w realu a nie na papierze to od tej pory stale ma wodę clear a z pompami poniżej DCT4000 nie schodzi.

Znam temat Seby i jest chyba jedyną osobą która nie maiła czystej wody przy narurowcu, i dalej uważam że przyczyną mętnej wody u niego nie był sam system filtracji a coś innego. 

Ja miałem wodę "kryształ"  z kubłem i mechanikiem z gąbką, takoż samą mam z narurowym mechanikiem i kubłem a śmiem twierdzić, że wsadzenie kaseciaka nic by nie poprawiło w tym względzie ;) 

Na prawdę jest trudno zbudować na jednej pompie c.o. filtrację do długiego baniaka by zasysała gówienka, klarowała wodę i była jednocześnie sprawnym cyrkulatorem zamiatającym baniak. Wszystko to za jakieś mini waty mocy.

Długość baniak nie ma znaczenia bo za cyrkulację odpowiadają falowniki (podobnie jak w kaseciakach ;)) Narurowiec robi za mechanika biologa i jak wsadzisz mu purolite , węgiel, czy purigen to również za filtr chemiczny . 

Ja myślę, że jak zbudujesz narurowca co z 10-20W w realu siknie z tymi 4 korpusami 4000l/h jak daje DCT4000 w kaseciaku -i rozdzielisz to na 2-3 strumienie z róznych stron i regulowane pod dowolnym kątem to uda się pogodzić te wszystkie funkcje filtracji narurowej w jednej pompie - bez falownika.

Więc gdyby z tych 20-30 W mocy pompy C.O. dało się wycisnąć  w realu te 5k  l/h to by było to co zrobiłem na tej CTP.

Osobiście wątpię bo po rozdzieleniu wylotów nie będziesz miał po 4k na każdym tylko wypadkową, wątpię też że przy takiej instalacji ta pompa będzie w stanie dmuchać tyle samo co w kaseciaku bez żadnego obciążenia. Wątpię też aby Yaro który ma narurowca na pompie akwarystycznej nie miał spadku przepływu w porównaniu z pracą bez obciążenia (może się wypowie jaką ma pompę i czy spada przepływ) .

Czekam na twoje testy tej pompy ale nie na samych wężykach jak pisałem wcześniej ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, eljot napisał:

Czekam na twoje testy tej pompy ale nie na samych wężykach jak pisałem wcześniej ;) 

O nie Darku nie namówisz mnie na kupowanie 4ech korpusów 1" , wkładów i zrobienia nawężowca w łazience, by odpowiedzieć ile l/h wtedy sika . Jak widzę nawet taki pomiar u ciebie przekracza twoje zaangażowanie i odsyłasz mnie do filmiku stana - widziałem ale nadal nie wiem ile tam sika?

Po testach Piotra spiocha juz wolę wysłać tą pompę do ciebie i podłącz ją w miejsce swojej c.o. - to na prawdę będzie merytoryczna ocena bo będziesz porównywał - ja nie mam punktu odniesienia bo nie miałem nigdy narurowca.

Ale doceniam zalety tej filtracji widząc jak w każdej też jej wady.

Opublikowano

Henryk ja ma porównanie bo mam kubełek w którym kiedyś mierzyłem przepływ i był ok 600l/h. Wylot z niego jest zamontowany po przeciwnej stronie od narurowca i jego przepływ jest praktycznie niwelowany przez strumień narurowca który jest te 140 cm dalej. Nurzaniec rośnie u mnie prawie w poziomie przez strumień narurowca który szarpie jego liście płożące się po tafli wody ;), pomimo tego że po przeciwnej stronie dmuchają po dnie dwa falowniki z przepływem 2600 l/ h każdy.

Test na mojej instalacji też nie będzie super miarodajny bo ja mam tylko mechanika 2 korpusy (niestety bardzo mała szafka). Miarodajny test zrobił by Yaro podmieniając swoją pompę akwarystyczną na twoją a już najpełniejszy zrobił by Stan przy swojej rozbudowanej instalacji, mógłby też porównać twoją pompę z Alphą 2.

Ja mam starą prądożerną OMI 25-60, nie liczą każdego wata ;) 

--------------------------

Henryk obudowa tej pompy jest skręcana na śruby czy tylko ma jakieś zatrzaski ?

Opublikowano
Godzinę temu, eljot napisał:

Henryk obudowa tej pompy jest skręcana na śruby czy tylko ma jakieś zatrzaski ?

Pompy CTP mają  pokrywę komory ssania to ta z tą niebieską regulacją przepływu na zatrzask .

Komora wirnika - to ta szara część pompy - też jest zamykana na zatrzask ale ma blokadę zamknięcia - to ten przesuwny niebieski suwak więc nie ma możliwości samoistnego otworzenia się komory wirnika nawet przypadkowo . Sama komora wirnika ma oring uszczelniający i wszystko jest szczelne .

Już pisałem pod tym kątem lepsza byłaby linia pomp Grech CPP bo te mają komorę wirnika przykręcaną na 4 śruby  dokładnie tak jak Red Dragon ale jeszcze nie są dostępne - na razie.

21.jpg

tu macie wszystkie wymiary , i dane techniczne serii CPP

http://grech.cn/en/product665.html

Trudno się u Chińczyków  połapać czy to Grech należy do Sunsun  czy odwrotnie bo jak popatrzysz na produkty to są wymieszane z  obu firm - nie ważne.

Szkoda że u nas w Polsce nie opłaca się albo się nie chce takich produkować nikomu ani tym od akwarystyki ani tym od  C.O.

Darku nie mam specjalnego parcia na  tą pompę - jak Piotr ją obcyka i mi odda to mogę wysłać albo do yaro albo do Staszka - na pewno mają większą wiedzę w narurowcach i sa w stanie podłączyć -porównać oraz wskazać wady i zalety.