Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli to nie sprawi problemu to poproszę o taki kalkulator oświetlenia. O konstrukcji kaseciaka tez zaczynam już myśleć. Czy teraz gdy będę zamawiał akwarium to powinienem dać jakieś specjalne wytyczne szklarzowi ?

O montażu uszczelki na pokrywie tez musze pomyśleć. W dogorywającym u mnie w mieszkaniu 240 l Wromaka Placidochromisy Milomo zabrały się za igraszki przedtarłowe. Z powodu wychlapywanej wody musiałem spuścić z akwarium 1/3 wody, żeby nie dopuścić do rozpadu szafki z powodu wilgoci.

Opublikowano
24 minuty temu, iquitos68 napisał:

Jeśli to nie sprawi problemu to poproszę o taki kalkulator oświetlenia.

To nie jest kalkulator oświetlenia :D tylko program do obliczenia ile formatek spienionego PCV będziesz potrzebował do zbudowania pokrywy ;) 

Godzinę temu, led4grow napisał:

Podpinam się do tematu, bo też jestem przed klejeniem pokrywy i kaseciaka ze spienionego PCV. Taki programik pewnie ułatwiłby mi rozkminkę :)

Oto link do pliku z tym programem https://docs.google.com/spreadsheets/d/158RJ0hYgTr7frlUHjBue2j1jSt1vBkG4tWfG0RGV-5Y/edit#gid=139385244 

• Dziękuję 2
Opublikowano

Szkoda, że w kalkulatorze można podać tylko jedną grubość PCV, bo ramę polecam wykonać tej samej grubości co szkło, ale koronę czy też zakładkę można cieńszą np 3mm co znacznie obniży nam koszt i poprawi estetykę. To samo z wiekiem, jak mamy baniak ze szkła 10mm, to wieko też wcale nie musi być takie grube

Opublikowano

A to żaden problem, elementy 1 i 3 zamawiasz grubości 3mm, jeśli wieko też chcesz cieńsze, to również element 5.

Ja u siebie zakładki robiłem z 3 mm, ale wieko (rozdzieliłem na dwie klapy - pół na pół) z 10 mm.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jestem po wstępnych rozmowach ze sklepem e-rybka. Mam dwa pytania:

1. Sprzedawca zaproponował mi stelaż, który mógłby być wykonany pod akwarium na wymiar przeze mnie podany. Czy powinienem zlecić jakiejś dodatkowej funkcjonalności w tym stelażu? Wstępna oferta obejmuje wykonanie stelaża ze spawanych aluminiowych profili zamkniętych. Regulowanych nóżek nie chcą założyć. Pewnie chodzi o ich mocowanie do aluminium które jest znaczne bardziej miękkie od stali węglowej. Być może mieli w przeszłości problemy, że im gwinty nie wytrzymywały nacisku. Jeśli nie będzie nóżek to czeka mnie poziomowanie stelaża na podłodze (desce barlineckiej). W jaki sposób wykonać takie poziomowanie bez nóżek ?

2. Czy w fazie projektowej akwarium uwzględnić jakieś dodatkowe funkcjonalności? Akwarium będzie zbudowane ze szkła float 12mm i przednia szyba optiwhite. Wstępnie proponują dwa wzmocnienia wzdłużne (na szybach 200cm). To pytanie szczególnie kieruję do kaseciarzy :)

Opublikowano
7 godzin temu, led4grow napisał:

Szkoda, że w kalkulatorze można podać tylko jedną grubość PCV, bo ramę polecam wykonać tej samej grubości co szkło, ale koronę czy też zakładkę można cieńszą np 3mm co znacznie obniży nam koszt i poprawi estetykę. To samo z wiekiem, jak mamy baniak ze szkła 10mm, to wieko też wcale nie musi być takie grube

Jest taka możliwość w tym programie ;) 

Na dole masz opcje-

wariant 1

wariant 2

wariant 3

Opublikowano
10 godzin temu, iquitos68 napisał:

2. Czy w fazie projektowej akwarium uwzględnić jakieś dodatkowe funkcjonalności? Akwarium będzie zbudowane ze szkła float 12mm i przednia szyba optiwhite. Wstępnie proponują dwa wzmocnienia wzdłużne (na szybach 200cm). To pytanie szczególnie kieruję do kaseciarzy :)

Bez spinki po środku?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, led4grow napisał:

Bez spinki po środku?

sorki nie załapałem:D

Zadaj panu Piotrowi z erybki dodatkowe pytanie.

Czy będzie jego zdaniem OK przy tych wymiarach baniaka szyba 10mm i dodatkowo jedna lub dwie spinki - czyli wzmocnienia poprzeczne.

Wzmocnienia wzdłużne po 2m czyli po całej długości baniaka robi tylko erybka i to moim zdaniem dodatkowo wzmacnia całą konstrukcję baniaka zmniejszając ugięcia szyb bo trzymają się także krótszych szyb bocznych.

Co do wymagań pod kaseciak to pokonaliśmy problem wzmocnień wzdłużnych i wklejasz turbo-kaseciak z wyjmowalną przgrodą w dowolnym miejscu jakie ci się wyda dobre na całej długości baniaka - ja wybrałem lewy róg a ty możesz wybrać każde byle nie pod spinką więc ta szyba 12mm maa tu wpływ na wzrost ceny baniaka ale też daje większe możliwości manewrowania kasetą tu masz taką poglądową fotkę - najpierw pompę wybierz na jakiej cała filtracja będzie śmigać.

Tu masz baniak erybki i właśnie taki kaseciak który wkleisz w dowolnym miejscu.

ATT01265.jpg

za chwilę kaseta zniknie za tłem:D

Edytowane przez deccorativo