Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Akwarium 200x70x60.

Potrzebuje małej pomocy odnośnie obsady do mojego zbiornika:)

Wstępnie planuje coś takiego:

- Aulonocara FIRE FISH

- Aulonocara JACOBFREIBERGI EURECA

- Labidochromis CAERULEUS    - posiadam już 10 sztuk.

- Pseudotropheus ACEI

- Pseudotropheus SAULOSI

- Lodotropheus Sprengerae RED

- Pseudotropheus SOCOLOFI

Co o tym myślicie?  Coś dodać ,coś ująć?

I najważniejsze w jakich ilościach je kupować.

Opublikowano
Dnia 21.10.2016 o 17:21, TomekJarco napisał:

- Pseudotropheus SAULOSI

- Lodotropheus Sprengerae RED

- Pseudotropheus SOCOLOFI

Prawidłowe nazewnictwo tych ryb to:

Chindongo saulosi
Iodotropheus sprengerae
Chindongo socolofi

to tak gwoli formalności :)

Opublikowano

7 gatunkow, sporo, ale Acei i rdzawe sa spokojne. Jesli chodzi o zywienie, to masz wiekszosc mbuny roslinozerna, za wyjatkiem Yellowkow...no ale pewnie karmienie jego tak jak roslinozercow pewnie by jakos przeszlo.

Co do pierwszych dwoch pozycji...o Aulonacaras wiem tyle ile z netu wyczytalem, sam nie trzymalem, ale co pisza to, generalnie nie wskazane, zeby trzymac ja z mbuna ze wzgledu na spokojniejszy temperament. Informacje wyszukalem dla ciebie na necie, takze jak gadam bzdury z gory przepraszam:)

Fire Fish wydaje sie zywieniowo ok, ale z tego co pisza jest spokojna i nie rosnia za duza takze pewnie bym nie ryzykowal jej z mbuna z tego powodu.

Jacobcostam z drugiej strony jest dosc agresywny, ale  dietetycznie nie pasuje do mbuny.

Opublikowano

A ja na tym forum wyczytałem że takie połączenie jest możliwe. Mbuny w zestawie to najspokojniejsze. W dodatku każdy gatunek wszystko lub miesozerny.

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
36 minut temu, TomekJarco napisał:

Mbuny w zestawie to najspokojniejsze.

Teoretycznie tak, a praktycznie zależy na jaki charakterek trafisz, mój samiec saulosi zdominował wszystko, nawet większego od siebie samca auratusa i trewavasae. Trafisz na wariata jak jak :e_biggrin:, i Aulonocary mogą długo nie wytrzymać.