Skocz do zawartości

Glon czy sinica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minutes ago, pozner said:

Skąd masz tą wiedzę? Podaj źródło. Gdzie nie czytam, to piszą, że to jest alga. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)

Dość bogata literatura w bibliografii - większość artykułów naukowych.

Odpowiem na drugie pytanie. Tak spirulina to alga ale też cyjanobakteria. W skład glonów wchodzi bardzo dużo różnych "żyjątek".

Edytowane przez marcin1ja1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Może wytłumaczę dlaczego spiruliny nie nazywa się cyjanobakteriami a algami. Wyobraź sobie jak wyglądałoby to w przemyśle spożywczym. Nie dość, że w nazwie jest cyjanek - trucizna to jeszcze bakteria. Lepiej brzmi alga. W końcu algi to samo zdrowie. Druga sprawa to akwaryści. Napisz im, że w pokarmie dla ryb są sinice to nawet nie zbliżą się do półki z pokarmami. Przecież sinice to wróg numer jeden dla akwarysty.

Z tego co wyczytałem ze strony podlinkowanej przez kado to w najnowszej taksonomii spirulina to już nawet nie jest algą :) 

Opublikowano

No to jak już wiemy co to spirulina a co sinica to czas nasz roślinny kolego anonimusie po  51 albo 54 postach ( licznik zwariował:D) wreszcie kupić ten test PO4 i przestać pisać glony, algae, a zacząć cyjanobakteria.

Oszczędz nam a przede wszystki sobie rad z wodą utlenioną bo ona najpierw wybije nam oczekiwane na tym forum przez nas a szczególnie przez nasze ryby glony a cyjanobakterie to dopiero jak już nie ma życia w baniaku łącznie z nitryfikacją bo to też bakterie.

Z wiedzy roślinniaków też trzeba umieć korzystać.

Opublikowano

Nie wiem właśnie miałem problem z odróżnieniem bo światło w tej probce dziwnie się odbijalo i nie mogłem wybrać :-) na zdjęciu inaczej wygląda na żywo inaczej dlatego dałem na 25