Skocz do zawartości

Purigen kiedy wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam pytanie odnosnie purigenu. Podczas kuracji lekami nie wyjmowalem go z kubelka i moje 2 pytania:

- czy purigen pochłonął chodź trochę  leki.

- czy nie trzeba go wyjąć i zregenerować po leczeniu lekami.

Pozdrawiam 

Edytowane przez acer2244
Opublikowano

Tak myślałem dzięki za podpowiedź. A mam jeszcze małe pytanko, leki wybiły mi całą biologię we filtrach oczywiście oczyscilem wszystko wegLem podmienilem wodę i dałem bakterie  ale mam strasznie duże no3 i no2  podmienilem 2 dni temu znów troche  wody ale nie spadło za bardzo. Pytanie moje czy to bakterie zaczęły działać czy coś złego się dzieje?Pozdrawiam 

Opublikowano

Raczej nie wybiłeś wszystkiego tylko mocno zachwiałeś. Skoro masz NO2 i NO3 to znaczy, że biologia działa ale kuleje. 

Kontroluj NO2... Podaj wyniki.

Rób częstsze podmiany. Miałem podobnie przy przesiadce z 450 na 980 i trwało to blisko 1,5 miesiąca zanim ustabilizowała się biologia. 

Tak w ogóle to otwórz nowy temat bo to nie miejsce na Twój problem.

Opublikowano

Między Sebą a tobą acer jest zasadnicza różnica Seba robił przesiadkę tylko baniak większy i ryb dużo dołożył ale biolgię miał na stary baniak ekstra..

Ty swoją biologię wybiłeś prawdopodobnie lekami - napisz dokładnie jakimi by inni wiedzieli.

Przy lekach jeśli nie jest napisane na opakowaniu że nie trzeba wyjmować, węgla, zeolitu, żywic jonowymiennych i biopolimerów np. ML Herbtana to bezwzględnie  trzeba te wszystkie wyjąć. Nie wiemy czy i co zostanie z leku zabrane a co powstanie trującego dla ryb czy biologii.

Masz podniszczoną albo zupełnie zniszczoną biologię i być może dzięki duetowi  lek-Purigen - mógł powstać np chlor w dawce śmiertelnej dla bakterii. Dobrze by było zmierzyć JBLem NH4 - wtedy odpowiem czy biologia trup czy cosik się tam ostało.

Dobrze że wlałeś bakterie tylko jakie i jak najszybciej wlej Kordon Amquel Plus no i na litość Boską jakieś pomiary cyfrowe podawaj i czym to mierzysz bo jak 6in1 - to nie podawaj wcale.

Ratuj ryby bo mogą padać jak nie ma biologii  - taki stan jest podobny do wpuszczenia ryb do surowego nowiutkiego baniaka bez biologii i jak została dokładnie wybita to rusza jak nowy baniak 2-8 tygodni w zależności od działań lekarza;)