Skocz do zawartości

Zamiana 240L na Optiwhite 480L-172×47×60h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przeżył?

Akwarium faktycznie masz 60cm wysokie, bo nie wygląda? Ja również zamówiłem podobny baniak 178x47x55h i tak się zastanawiam czy nie zmienić jeszcze go na 60h? Również mam białą komodę na wysoki połysk z tym że 120cm wysoką i jak dołożę pokrywę 10cm to obawiam się że będzie to wyglądało zbyt potężnie (190cm)?

fd56ee12fd736edbfcad159fa32c21f5.jpg

Niestety nie. Przeprowadzka kosztowała mnie 3 rybcie, do tego czasu nie mam pojęcia dlaczego. Bogu dzięki od kilku dni wszystko wygląda znacznie lepiej. Ryby bardzo aktywne, pobierają pokarm, brak białych, ciągnących się odchodów itp. Ale jestem czujny.

Polecam wysokość 60cm - ja jestem bardzo zadowolony. Zbiornik robiłem w e-rybce gdzie najpierw ustaliłem 10mm szkło ale wzmocnienia dookoła i 2 spinki. Później po konsultacjach tutaj na forum zdecydowałem się jednak zmienić szkło na 12mm. Mam jedną spinkę i wzmocnienia wzdłużne. Niestety szkło 12mm znacznie droższe.

Moja komoda ma wysokość 95cm (z dorobionymi nóżkami i blatem). Dla nas wysokość akwa jest w sam raz i powiem szczerze gdyby było wyżej nie stanowiło by to żadnego problemu.

Ważne jest również to gdzie akwarium będzie stało, jeśli na przykład w salonie i podziwiać je będziesz z sofy to faktycznie może być wysoko, ale czy 5cm przy tej kwestii (oglądania akwarium z sofy) zrobi Ci różnice? Chyba było by ważne gdybyś komodę podnosił o te 5cm. Dla zbiornika i na przykład późniejszej obsady te 60cm wysokości może być ciekawym rozwiązaniem. :)

Tą komodę jak mniemam będziesz jeszcze wzmacniał tak?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano

190 cm? To przecież i z drabiny ciężko ogarnąć. Przy oglądaniu z kanapy to więcej będzie widać taflę wody i światła nad nią niż piasek i aranżację.

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano
190 cm? To przecież i z drabiny ciężko ogarnąć. Przy oglądaniu z kanapy to więcej będzie widać taflę wody i światła nad nią niż piasek i aranżację.

Wysłane z telefonu

Kwestie ogarnięcia zbiornika to już temat na inną rozmowę. Widzę że kolega już miał jeden zbiornik na tej komodzie więc pewno ma wypracowane sposoby aby to robić.
Ja odniosłem się tylko do powiększenia wysokości o te 5cm, które według mnie są napewno warte zabawy.
Oczywiście w swoim przypadku te 5cm dodał bym do szerokości ale@spiochu nie zawsze wszystko jest tak jak byśmy chcieli.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie (zamawiałem gdzie indziej) przy wymiarach 178x45x55 zaproponowali 10mm i bez spinki poprzecznej, ale na własne życzenie mi wkleją.

Baniak będzie stał w salonie więc głównie obserwujemy z kanapy z odległości 3m więc trochę słabo. Ewentualnie można przynieść hokery z kuchni ;)

Komoda zbudowana na zamówienie z płyty 27mm wraz z pełnymi plecami więc tylko wypoziomuje i dołożę blat ze sklejki 21mm lub 25mm - jeszcze nie wiem bo spora różnica w cenie.

Ostateczne wymiary baniaka muszę podać szklarzowi max. jutro.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Okazuje się że ze szkła 10mm max. wysokość to 55cm później już 12mm i różnica między 178x47x55 z 10mm a 178x50x60 z 12mm to 450zl!!! Więc odpuszczam walkę o te 5cm ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.