Skocz do zawartości

Zamiana 240L na Optiwhite 480L-172×47×60h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Henryku.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Czy gąbkę z kasety mogę jutro bez problemu pod kranem myć czy wstrzymać się jeszcze?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz umyć, ale na początku ja bym wstrzymał wkładanie łap do baniaka, nic się nie dzieje, kontroluj No2, jak nie wzrośnie ponad 0.2 to nie ma obaw :) jak zacznie rosnąć to podmiany rób i lej prodibio, ale jeśli wszystko jest jak opisałeś i w matrixie siedzi cała zgraja bakterii to nic nie powinno się wydarzyć. Ja nie z takich opresji wychodziłem z rybami. Natomiast przesiadka to małe miki ;) czekam na info co dalej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mija tydzień od przesadki.

Chyba wszystko się stabilizuje oprócz PH :( ale tak jak pisaliście nie przejmuje się tym zbytnio, póki co (dodam tylko że wcześniej woda została zasilona co 24h dwoma dawkami Seachem PH Malawi Buffer, nie mam pojęcia co mi to PH tak broni przed wzrostem).

Gąbki nie ruszane. Ryby aktywne, mniej się ocierają, jedzą bardzo chętnie, karmie bardzo skromnie New Life Spectrum CICHLID Formula 250g i OSI Cichlid flakes.

Parametry.jpg

Opublikowano

12 dzień od przesiadki.

Niestety jeden Labidochromis Caeruleus dzisiaj zakończył swój żywot. Był ospały, rzadko kiedy pobierał pokarm, mało pływał przez ostatnie dni. Cięzko powiedzieć dlaczego, może podtruł się trochę i organizm nie wytrzymał. Ryby nie okazują żadnych objaw typowych chorób. Odchody normalne, pokarm łykany w kilka sekund. Podaje New Life Spectrum CICHLID Formula i D-Allio Plus 2 razy w tygodniu. Mam jeszcze inne pokarmy: OSI Cichlid Flakes, OSI Spirulina, Naturefood Premium Color Plus i Naturefood Premium Cichlid Plant - ale odstawiłem je od przesiadki.

Poczytałem trochę i w razie czego przygotowałem sobie apteczkę: Metronidazol, Protocaps M, Bactocaps F. Ale mam nadzieję że nie będę musiał żadnych kuracji stosować.

Dzisiejsze pomiary przedstawiają się następująco:

Parametry.jpg

A zbiornik wygląda tak:

20161103_202859(1).jpg

Żona jest dekoratorką wnętrz, więc musiała dodać coś od siebie :D

Woda jeszcze nie kryształ. Gąbki czyściłem we wtorek. Czy to już czas aby włożyć węgiel? Czy może lepiej uruchomić mocznik lub blok Purolite?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przemo - wyszło malinka:)

Czas na węgiel, Purolite co dasz będzie ok a nawet jedno i drugie razem ale bez mocznika bo sikać do baniaka nie wolno.

Parametry wody wzorcowe więc nie z tego rybcia odeszła - tak się zdarza i nie wiemy od czego. - pierwsze - nie przekarmiaj i raz w tygodniu głodówka.

Czyścik zaparkuj gdzie indziej a żona niech dorysuje spławik kawałek żyłki i haczyk - widać że artysta a nie wędkarz.:D

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przeżył?
Akwarium faktycznie masz 60cm wysokie, bo nie wygląda? Ja również zamówiłem podobny baniak 178x47x55h i tak się zastanawiam czy nie zmienić jeszcze go na 60h? Również mam białą komodę na wysoki połysk z tym że 120cm wysoką i jak dołożę pokrywę 10cm to obawiam się że będzie to wyglądało zbyt potężnie (190cm)?

fd56ee12fd736edbfcad159fa32c21f5.jpg