Skocz do zawartości

Zamiana 240L na Optiwhite 480L-172×47×60h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ekipa do nowego zbiornika wpuszczona ;)

Dziękuje koledze tom77 za pomoc w wyborze. Po dwóch latach przerzucam się na Non-Mbune i tak oto:

Placidochromis phenochilus Mdoka white lips 8szt (3+5)

Aulonocara Stuartgranti USISIYA 1+2

Aulonocara FireFish OB Blueberry 1+2

Copadichromis borleyi 1+2

Labidochromis caeruleus 1+2

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano
23 minuty temu, eazeo83 napisał:

Ekipa do nowego zbiornika wpuszczona ;)

Dziękuje koledze tom77 za pomoc w wyborze. Po dwóch latach przerzucam się na Non-Mbune i tak oto:

Placidochromis phenochilus Mdoka white lips 8szt (3+5)

Aulonocara Stuartgranti USISIYA 1+2

Aulonocara FireFish OB Blueberry 1+2

Copadichromis borleyi 1+2

Labidochromis caeruleus 1+2

Pozdrawiam serdecznie.

To teraz prosimy o fotkę tej ekipy ;)

Opublikowano
Teraz, tom77 napisał:

Od razu z założeniem, że z czegoś za jakiś czas będziesz musiał zrezygnować - ważne.

I jedna z Aulonek miała być inna;)

Powodzenia:smile:

Tak, wiem ale żona ze mną pojechała i nie dało się przegadać :)

Opublikowano

Mija 5 dzień od przenosin i muszę przyznać że nadal mam problemu z ustabilizowaniem biologii. Zrobiłem wszystko z dużą starannością ale mimo wszystko jest pod górkę :(

Ale do rzeczy.

Parametry wyglądają następująco, pomiary częste bo mam ryby w baniaku, oczywiście karmiłem je może 2-3 razy od startu.

Parametry.jpg

Problemy

Nie mogę za cholerę podnieść PH choć troszkę. Dzisiaj po 24h wsypałem drugą dawkę Saechem Malawi Buffer, ale po wczorajszej dawce myślałem że coś drgnie do góry.

Od trzeciego dnia wlewam Kordon AmQuel Plus standardową dawkę ale Azotyny ani drgną dzisiaj myślę że jest ich nawet więcej aniżeli 0.2, barwa się trochę przyciemniała.

Zbiornik zasilany Seachem Stability według instrukcji i 4 ampułkami Prodibio (wiem że za dużo ale wlałem tyle mając nadzieję że się biologia szybciej pozbiera).

Może panikuję ale po pierwsze zastanawia mnie czemu nie mogę podnieść PH i druga sprawa czy dobrze domniemam że to amerykańskie dzieło Amquel ma trudności ze zbijaniem NO2?

A może jego działanie jest zakłócone przez niskie PH?

Opublikowano

A mogę spytać czemu pierwszego dnia było No2 - 0.1mg/l ? 

Ja także robiłem przeniesienie z mniej więcej podobnych litrażów 280>666. I u mnie także No2 urosło prawie pod 0.2

Ale wpuściłem ryby do czystej wody z niewykrywalnym No2.

Nie będę Ci na razie opisywał co wlewałem, bo wlewałem :). Chcę tylko zaznaczyć, że przeniosłem dorosłe ryby w ilości sztuk 24. A sytuacja nie wymknęła się z pod kontroli, po 2 tygodniach biologia się ogarnęła i obecnie utrzymuje się stałe No2 0,05 a No3 rośnie co tydzień do wartości 20-30.

Opublikowano
3 minuty temu, eazeo83 napisał:

Mija 5 dzień od przenosin i muszę przyznać że nadal mam problemu z ustabilizowaniem biologii. Zrobiłem wszystko z dużą starannością ale mimo wszystko jest pod górkę :(

Przemku to normalne w takiej sytuacji i dlatego dużo wcześniej ci zaleciłem zakup tego Kordon Amquela.

Bez tego zapewne było by gorzej - nie panikuj - spokojnie nie ma żadnej tragedii ani zagrożenia dla ryb.

Zdajesz sobie sprawę że wszystko nowe wiele ryb, tylko biologia z ceramiką z kubła przeniesiona. Nie pamiętam jak z gąbkami i piaskiem ale że wahnięcie będzie to z góry było wiadomo.

Wlanie nawet 10 ampułek Prodibio tu nic nie przyśpieszy bo to potrzebuje czasu.

Podobne przejścia niedawno miał Seba i chyba ze 2 tygodnie trwało zanim się ustabilizowało.

U ciebie nie będzie szybciej - 2 tygodnie z wahnięciem.

Na razie nie walcz z tym pH i poczekaj na biologię.tym laniem upperów jej przeszkadzasz. pH 7,4 to nie jest tragedia.

Azotyny są stabilne i na poziomie jaki te amerykańskie cudo jest w stanie zwalić i większość osób nawet z surowym baniakiem miało ten poziom - ten 0,2ppm NO2 jest do akceptacji w tym momencie i nie wszedł w zakres szkodliwości. Pisałem że zwala amoniak do 0 a azotyny i azotany częściowo - i tak masz.

W tym stanie ryby powinny zachowywać się normalnie - może tylko jakieś pojedyncze ocieranie i to wszystko.

Zmierz NO3 czy rośnie - jeśli nie tzn że Amquel i jego zwala.

Spoko bez paniki i głupich ruchów kolego - rób pomiary by mieć sytuację pod kontrolą.

Opublikowano
1 minutę temu, deccorativo napisał:

W tym stanie ryby powinny zachowywać się normalnie - może tylko jakieś pojedyncze ocieranie i to wszystko.

U mnie ryby się ocierają sporadycznie od piasek przy No2 0,05 / No3 20-30 / Ph 7,6-7,7 :) 

Opublikowano

Koledzy dziękuję serdecznie za uspokajające odpowiedzi.

Pierwszy pomiar zrobiłem po 24h więc może przez ten czas no2 zdążył się na produkować.

Oczywiście Henryku masz rację że wszystko jest dziewicze oprócz 1l Matrixa i 1-2cm z 240l. Pewno za dużo wymagam ale chcę mieć wszystko pod kontrolą i reagować za wcześnie.

W kasecie mam jeszcze ponad 1l TMBT. Oczywiście spodziewam się Okrzemek ale tak przy okazji zapytam czy warto wpakowac Sera Silicate Remover lub wlać Atrament? Oczywiście powyższe w momencie kiedy ustabilizuje biologię. Jak wcześnie pojawia się Okrzemki?
.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka