Skocz do zawartości

Zamiana 240L na Optiwhite 480L-172×47×60h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Wreszcie nadszedł upragniony czas na zmianę zbiornika i jego lokalizacji.

Co prawda zmiana nie jest aż tak spektakularna pod względem wymiarów, jednakże zawsze to coś.

Obecnie od dwoch lat delektuje się widokiem pyszczaków w profilowanym Wromaku 240l. A już nie długo będzie przeprowadzka do akwarium o wymiarach:
Długość 170cm
Szerokość 45cm
Wysokość 50cm
Szkło Optiwhite dookoła z dnem z Float. Silikon bezbarwny.

Oczywiście chciało by się więcej, niestety ograniczeniem jest dostępne miejsce.

Akwarium będę zamawiał u p. Przemka Wieczorek. Póki co kontakt, doradztwo pierwsza klasa. Niestety termin wykonania 4-5 tygodni. Przynajmniej będzie czas na dobre planowanie całego przedsięwzięcia. A jest o czym myśleć i co robić.

Mam do wzmocnienia szafkę. I chcę rozpocząć budowę kaseciaka. W obecnym akwarium mam filtry: kubełek Fluval 306 i wewnętrzny również Fluval U4 które spisują się na medal, brak problemów z biologia. Za cyrkulację odpowiada JVP 101. Blok z Purigenem na pompce Hydor działa od roku.

Nie sądzę abym mógł wykorzystać coś jeszcze z powyzszego oprócz grzałki i bloku w nowym zbiorniku dlatego skłaniam się w stronę kaseciaka z jakąś sensowną pompą. Będę prosił o pomoc w jego budowie bo powiem szczerze po lekturze 123 stron wątku o kaseciakach nadal nic nie wiem.

Moja lepsza połówka (tak przynajmniej inni mówią) dała warunek że akwa ma mieć pokrywę z lakierowanej płyty mdf na wysoki połysk tak jak komoda na której będzie stało akwarium. Przymierzam się powoli do budowy takiej pokrywy. Do oświetlenia wykorzystam moduły Led Samsung 5630 i tasmę Led niebieską z odrobiną czerwonej, wraz z sterownikiem, które mam w obecnym akwarium.

Tłem będzie czarna folia. W środku serpentynit z piaskiem koralowym.

Zbiegiem wydarzeń będę dodawał Photo i dzielił się wrażeniami.

Mam nadzieję że nie zanudziłem aż tak bardzo.

Pozdrawiam wszystkich czytających.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, eazeo83 napisał:

Obecnie od dwoch lat delektuje się widokiem pyszczaków w profilowanym Wromaku 240l. A już nie długo będzie przeprowadzka do akwarium o wymiarach:
Długość 170cm
Szerokość 45cm
Wysokość 50cm
Szkło Optiwhite dookoła z dnem z Float. Silikon bezbarwny.

Cześć ,
O ile nie jest za późno na takie przemyślenia to rozważ powiększenie głębi te 45cm
będzie za tobą chodzić dopiero jak ustawisz zaaranżujesz zbiornik .
Z czasem zamarzy Ci się jakieś tło 3D czy coś w tym stylu i będziesz sobie „pluł w brodę” .
Sam mam zbiornik niemal wew 225x80x80h i obecnie bym wolał "zdjąć tą dyche" z wysokości 
i dołożyć ją do głębi a najlepiej bym widział 240x100x70h :-)
Nawet toje widzę jako 170x50x45h  (bez ingerencji w koszty).
Sam zobaczysz niebawem nie będzie to tylko moje zdanie .

Opublikowano

Moim zdaniem bezwzględne minimum wysokości to 50cm. Mój baniak ma tyle i cały czas żałuję, że nie więcej. 45cm. szerokości to też malizna. Spróbuj przeforsować chociaż 55cm. Czym więcej, tym lepiej. Rafcio napisał o tle strukturalnym. Możesz w przyszłości żałować. 

Opublikowano

Pamiętam tą białą szafkę 170 x40 cm z szybami więc rozumiem dlaczego tylko te 45 cm w baniaku i biała pokrywa na glanc.

Odsuń szafkę o 10 cm od ściany i spytaj żony czy tak może być i tak plecy szafki masz do wzmocnienia a blat w tym białym lakierze i tak trzeba nowy większy dać, a szafkę w środku wzmocnić.

Natomiast co do wysokości baniaka to i tak trzeba będzie przewiesić wyżej albo w inne miejsce te piękne lustro więc tu absolutnie nie 50 cm w górę tylko idz od razu w 60 cm. - proporcje 170/60  ładniej się komponują - mniej jamnikowate od przodu jest.

Kaseciak turbo w lewym rogu przy tym pionie kominowym .

Nie bardzo też rozumiem po co OW dookoła  czyli 4 x OW jak tylko przód i prawy bok widać - 2 szyby OW a 4 szyby OW  to na prawdę duża róznica w koszcie  więc pytam po co?

Nie wiem z jakiej grubości szkła taki baniak h50 się klei ale jako laik myślę że 8mm + wzmocnienia wzdłużne i jedna spinka , przy tak cienkiej szybie nie zobaczysz efektu ze szkła OW  chyba że będzie h60 cm wtedy szkło 10 -12mm. to wtedy warto.

Tak na marginesie ;)

Pompę fajną do kaseciaków na próbę kupiłem  w Chinach przyjdzie za 3 tygodnie to sprawdzimy i wtedy polecę albo odradzę zakup

SOBO  WP 350S

3000l/h ( podobno);)  40W podobno 

kultura pracy  i trwałość nie znana.

ale łącznie z kosztem przesyłki tylko 97 zł i to jest już pewne

https://pl.aliexpress.com/item/SOBO-WP-350S-220V-40W-3000L-H-Water-Pump-For-Aquarium-Fish-Tank-Variable-Speed-To/32702012486.html?spm=2114.13010608.0.50.BN2ypT

może być ciekawa alternatywa dla DCT4000 - za 300 zł

• Dziękuję 1
Opublikowano

Koledzy, tak jak wspomniałem marzy się mi większe tylko problem jest taki że szafka ma 40cm, dodatkowo już muszę ją wysunąć trochę aby zglebić zbiornik do 45cm czego konsekwencją jest zwężenie przejścia. Tak jak Henryk wspomniał, wzmocnienie szafki konsultowałem już w innym poście.

1.png

Wysokość, nie ma problemu zmienię na 60cm, myślałem tylko że to i tak bez znaczenia dla pyszczaków.

Ale mam zagwostkę teraz. Wasze argumenty jak najbardziej są właściwe.

Godzinę temu, deccorativo napisał:

Nie bardzo też rozumiem po co OW dookoła  czyli 4 x OW jak tylko przód i prawy bok widać - 2 szyby OW a 4 szyby OW  to na prawdę duża róznica w koszcie  więc pytam po co?

Nie wiem z jakiej grubości szkła taki baniak h50 się klei ale jako laik myślę że 8mm + wzmocnienia wzdłużne i jedna spinka , przy tak cienkiej szybie nie zobaczysz efektu ze szkła OW  chyba że będzie h60 cm wtedy szkło 10 -12mm. to wtedy warto.

Tak na marginesie ;)

Kierowałem się tym, że gdyby czasem szkiełko się porysowało to ratunek w tym że można odwrócić. Szkło będzie z 10mm szyby.

Godzinę temu, deccorativo napisał:

Pompę fajną do kaseciaków na próbę kupiłem  w Chinach przyjdzie za 3 tygodnie to sprawdzimy i wtedy polecę albo odradzę zakup

SOBO  WP 350S

3000l/h ( podobno);)  40W podobno 

kultura pracy  i trwałość nie znana.

ale łącznie z kosztem przesyłki tylko 97 zł i to jest już pewne

https://pl.aliexpress.com/item/SOBO-WP-350S-220V-40W-3000L-H-Water-Pump-For-Aquarium-Fish-Tank-Variable-Speed-To/32702012486.html?spm=2114.13010608.0.50.BN2ypT

może być ciekawa alternatywa dla DCT4000 - za 300 zł

O super, będę więc czekał na recenzję. Cenowo jest faktycznie duża różnica.

Jeśli chodzi natomiast o kaseciak to o tej lokalizacji właśnie myślałem. Pewno będę zamęczał prośbami o analizę projektów kaseciaka.

Opublikowano

Rozumiem że moja kolejna wypowiedź jest „nieco na siłę” foto wyjaśni ,to ścianka działowa ?
O ile masz „smykałkę” z dziedziny budowlanej . :-)

1.png.e52078bfa55b2c2719838a945743588b.png

Opublikowano
1 minutę temu, Rafcio napisał:

Rozumiem że moja kolejna wypowiedź jest „nieco na siłę” foto wyjaśni ,to ścianka działowa ?
O ile masz „smykałkę” z dziedziny budowlanej . :-)

Hehe z tą budowlanką kolego to nie jest tak żle. Niestety to ściana nośna. Jest z Ytonga i to sprawia że kusiło mnie wycięcie w niej 10cm i w sunięcie tam zbiornika, ale podtrzymuje ona kawał stropu, więc mam obawy.

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko dodam od siebie, że pomysł wykonania pokrywy z lakierowanego MDF nie jest dobry;( Wystarczy niewielkie uszkodzenie lakieru i niezabezpieczony MDF bardzo szybko "puchnie" od wilgoci i nie wygląda to dobrze. Radzę spienione PCV lub aluminium (z tym, że "amelenium" ciężko pomalować :P:P)

Edytowane przez timi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.