Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja stawiałem na i owijałem dookoła gąbką :) i nic się nie zmienia :). Ale baniak mam w dużym pokoju, gdzie zazwyczaj chodzi komp, bawi się syn, żona coś trajkocze... pompa to jest małe miki w tym hałasie :) więc odpuściłem dalsze wygłuszania, obecnie stoi jak ją Bozia stworzyła bezpośrednio na złożu i się przyzwyczaiłem.

Opublikowano
1 minutę temu, Pleziorro napisał:

Ja stawiałem na i owijałem dookoła gąbką :) i nic się nie zmienia :). Ale baniak mam w dużym pokoju, gdzie zazwyczaj chodzi komp, bawi się syn, żona coś trajkocze... pompa to jest małe miki w tym hałasie :) więc odpuściłem dalsze wygłuszania, obecnie stoi jak ją Bozia stworzyła bezpośrednio na złożu i się przyzwyczaiłem.

Hehe Rafale, u mnie podobnie jest z tym że to ja jestem ten narzekający. Żona trajkocze swoje i na mnie że du.. zawracam z tą pompą cały czas - trzeba się chyba przyzwyczaić, bo podobnie jak Ty próbowałem różnych myków.

Trafilem na Twoj filmik na Youtube i powiem szczerze że u mnie pompa działa prawie identycznie - więc chyba nie ma co szukać dziury w całym tylko się cieszyć pyszczkami.

Opublikowano

Też muszę spróbować dać na wylot pompy wąż silikonowy a dopiero później  rurę pcv co prawda mam atmana 306 ale też chodzi jak traktor na peszelu było ciszej, a teraz rura dość mocno wibruję - chociaż nie ma bezpośrednio nigdzie kontaktu ani z pokrywą ani z akwarium

Opublikowano

@eazeon83
Mnie ten świst tez wnerwia i ciagle go słyszę Żona juz do mnie mówi, ze dziwak jestem bo jej to nie przeszkadza. Ja akurat baniak mam w salonie i mam sprawdzony patent na ten swist, wlączam tv albo radio

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ponieważ ciagle mam problem z niskim poziomem wody w komorze pompy spowodowanym uciskiem ceramiki i pompy na gąbkę co powoduje zaslaniabie wlotu przez gąbkę, zastanawiam się czy nie zmienić gąbki na taką o grubości 4 cm. Myślicie ze filtracja przy takiej będzie niewystarczająca ?

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja w swoim turbo dałem do połowy ruchomą ściankę z pcv w której powycinałem nożem szczeliny aby woda mogła swobodnie przepływać i teraz nic mi nie naciska na gąbkę ściana przypomina płot sztachetowy. Równie dobrze można dać kratkę do zlewu ale sztywną itp

Opublikowano

Ja tez zrobiłem płotek z pcv 3mm ale chyba średnio się sprawdza bo jak zaglądam do środka to i tak się wygina i naciska na gąbkę.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam,

Pomożecie zaprojektować mi turbo kasetę?

Zamiast pvc pójdzie czarna plexi glass (mam za darmo razem z klejeniem tego wszystkiego)

1. Czym i w jaki sposób przymocować kasetę w akwarium jeśli nie mam wzmocnień?
(akwarium ma wymiar 70x45x30) - taki baniaczek 

2. Jaki wymiar kasety polecacie zrobić jeżeli pompa będzie mieć 7cm szerokości.

3. Pompa ma podany przepływ 1400L/h - wystarczy?

4. W akwarium nie będzie pyszczaków :)

Opublikowano
Ja tez zrobiłem płotek z pcv 3mm ale chyba średnio się sprawdza bo jak zaglądam do środka to i tak się wygina i naciska na gąbkę.

Spróbuj przetestować kratkę dla gołębi lub inną sztywną siatkę