Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak Rafał napisał, u mnie film bakteryjny jest odpychany od kaseciaka na drugi koniec akwa (wylot skierowany jest na powierzchnię). Dlatego u mnie nie ma skimera w kasecie bo byłby bez sensu.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Tak na prawdę, najskuteczniej usuniesz film za pomocą wylotu wody z kaseciaka, wystarczy przecinać taflę wodą, ten sposób u mnie sprawdził się najlepiej.

Opublikowano

Falownik nie daje sobie rady z tym filmem. Przez to mam wodę brudną. Taka mleczna bardziej.  Teraz kasety i tak nie będę robił tylko w zamiarach jest dobre 1000l postawić i jestem na etapie planowania czy taka filtracja,  czy narurowiec

Opublikowano
7 godzin temu, spiochu napisał:

Czytaj ze zrozumieniem :) Wycięcie robisz jak już masz film bakteryjny i widzisz gdzie przy kasecie się on zbiera. Wcześniej nie ma sensu. Z moich doświadczeń na przykład wynika, że film jest po przeciwnej stronie akwarium niż kaseciak :)

Wysłane z telefonu

Dokładnie jest tak jak opisujesz. Film bakteryjny powstał u mnie po przeciwnej stronie. 

Opublikowano

No i stało się. Wystartował u mnie nowy baniak 240l z filtrem kasetowym w wersji turbo który ma wymiary 14x14x37 i pompę AqC2000. Z założenia filtr miałbyć wyjmowalny - na dole "stoi" na wycięciu w tle strukturalnym a na górze trzyma go magnes neodymowy. I tu pojawiają się pierwsze problemy. Byłem pewny, że filtr wypełniony ceramiką i z pompą w środku będzie stał na tym tle a on ma tendencję wypływania do góry - to mnie bardzo zaskoczyło.

Mam jeszcze kilka pytań:

1. Plnaowałem włożyć do niego 1l matrixa oraz 0,5 purolite. Purolite z racji startu cyklu azotowego na razie nie wkładałem. Niestety nie dałem rady zmieścić 1l matrixa bo po wsadzeniu dakiej ilości nie mieści mi się grzałka o długości 30 cm. Jak Wam się mieszczą  grzałki ? Wpychacie je w ceramikę ?

2. Na razie z nieznanych mi powodów gąbką ppi45 wypływa z filtra i wystaje ok 2cm nad nim ? Gąbka ma wysokość o 4 mm mniejszą niż wysokość filtra. Czym to może być spowodowane ?

3. Wyjmowalna przegroda pomiędzy komorą pompy a komorą z gąbką ma na dole prześwit o wysokości 5 cm. Czy taki prześwit jest wystarczający ?