Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Inne ryby z pyszczakami.

Te zagadnienie pewnie nurtuje niejednego malawistę.

Są różne opinie w taj sprawie , wiadomo bowiem że pożyteczne ryby takie jak glonojady , czy ryby denne sumy, kirysy....- oczyszczają zbiornik z zanieczyszczeń i odpadów lub poprzez swoje upodobania powodują ruch brudu który następnie zasysany jest przez filtry.Docierają bowiem do takich miejsc gdzie nam nigdy się nie uda (zwaliska skalne, groty itp)

Osobiście mam u siebie bocje wspaniałe, które naprawdę zaprzyjaźniły się z pysiami i poza swoim świetnym wyglądem robią dużo dobrego w akwa. Co myślicie o takim połączeniu lub innym, a naprawdę ilu z was ma lub chce mieć podobne ryby.

Ciekaw jestem waszych opinni, czekam więc z niecierpliwością.

Opublikowano

Myślałm swego czasu o bocjach, konkretnie o jednej max 2. W ostateczności wszystkie 5 wylądowało w baniaku z paletami i na dzień dzisiejszy w malawi pływają 2 glonki.

Opublikowano

jeżeli połączenie ryb różnych biotopów nie wyrządza krzywdy rybom to ok, natomiast moim jak i pewnie wielu tutaj obecnych osób postanowiła mieć akwarium środowiskowe a nie ogólne.

Co do bocji to raczej inne parametry wody te ryby preferują niż pyszczaki. Oprócz agresji pysiów to właśnie charakterystyczne parametry wody ograniczają możliwości hodowli innych ryb.

Opublikowano

Temat przerabiany wielokrotnie we wszystkich możliwych kierunkach.

Albo hodujemy ryby z Malawi , albo mamy misz masz w baniaku:)

Bocja tonie ta woda , nie ten temperament , nie to podłoże.

Jeśli potrzebujesz jakiegoś rybska na dno akwa , to są synodontisy , występujące w Malawi:)

Opublikowano
Albo hodujemy ryby z Malawi , albo mamy misz masz w baniaku:)

Ten misz masz co tak go nazywasz inni nazywają akwarium ogólnym, a takie akwaria posiada 90% osób hodujących ryby. Jednak faktem jest że trudno zestroić akwa ogólne z pyszczakami.

Synodontis to również niezbyt dobre połączenie z pysiami, pomimo tego że żyja w Malawi.

Opublikowano

Ten misz masz co tak go nazywasz inni nazywają akwarium ogólnym, a takie akwaria posiada 90% osób hodujących ryby. Jednak faktem jest że trudno zestroić akwa ogólne z pyszczakami.

Yaro źle mnie zrozumiałeś :D

Chodzi mi o to , aby nie mieszać Malawi z innymi biotopami.

Nie mam nic przeciwko baniakom ogólnym , jak tylko namówię mżonkę , to sam z obecnego baniaka po wymianie zrobię ogólne , lub towarzyskie jak kto woli :wink:

Opublikowano

Miałem kiedys znajomego,który kupował wyłącznie Mercedesy. Zapytałem go czy myslał o innym aucie. Zdziwiony odpowiedział : A po co? Przecież Mercedes ma wszystko czego potrzebuję...

I tak to jest z bocjami w malawi. Niby zmieszczą sie, ale po co? Malawi samo w sobie ma wszystko czego potrzeba. Po co bocje - choć to przepiekne i sympatyczne rybki? Lepiej zrobić im własny domek - bedą znacznie szczęśliwsze :D

Opublikowano

Żeby zasiać odrobinę fermentu :D napiszę, że właśnie wczoraj z mżonką byliśmy w obiektach akademii nauk i zoologi w pobliskim mieście i w jednym z wielu profesjonalnych baniaków pływały "Ryby jezior afrykańskich wielkiego rowu tektonicznego", czyli Malawi, Tanga i Wiktoria. Dodam tylko tyle, że ja jako ortodoks wychowany przez KM się oburzyłem, ale przyszła chwila refleksji - przecież akwa to założyli i prowadzą ludzie, którzy biologią, zoologią i ichtiologia zajmują się naukowo i często całe życie. To także pasjonaci, podobnie jak my. Dlaczego więc niby postępować by oni mieli źle łącząc te biotopy? Wiem, że temat wałkowany wielokrotnie, wiem, że nie ta woda, inne preferencje ryb, etc., niemniej być może jesteśmy w tym naszym Malawi zbyt ortodoksyjni? Ja sam zamierzam zostać przy czystym Malawi, u mnie widok ten nie zmienił preferencji, niemniej skłonił do przemyśleń. Co Wy o tym sądzicie szanowni Forumowicze?

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To nie tak, ze nie produkują. Jest problem z wysokimi kosztami importu spoza EU. Z tego powodu dystrybutorzy się wycofali
    • Witam, Kilka dni temu zauważyłem u jednego dorosłego kadango dużego guza przy płetwie piersiowej. Pojawił się prawdopodobnie z dnia na dzień w okresie kiedy akurat w akwarium były dwa tarła i trwały walki, dlatego na początku założyłem, że po prostu oberwał.  Niestety minęło już kilka dni i guz nie maleje. Dodam , że samiec nie wykazuje żadnych zachowań chorej ryby, jest aktywny , je normalnie, nie ociera się . Do tego żadna inna ryba w zbiorniku nie ma na skórze niczego podobnego.  Proszę o radę - czy czekać co się będzie działo dalej czy od razu robić mu kwarantannę ?
    • Dainichi już chyba nie produkują, nawet jakby znalazł go na jakimś magazynie czy coś takiego albo u kogoś prywatnie to i tak już pewnie będzie przeterminowany.
    • Ja kiedyś brałem od malawiana białe callainosy, ale odmianę Ruarwre ,też ładne☺️
    • Wie ktoś  gdzie  można teraz zakupić  te pokarmy dainichi,northfin
    • Mała przerwa świąteczna od internetu 😉 @tom77 Bardzo ładna ta mdoka. Ilu lat dożył?  @pozner   Tak, zdecyduje się na mix, akwarium na tyle duże że spróbuję, a ostatecznie zawsze można wydac/podmienić jakiś gatunek. Jestem zwolennikiem kupowania wszystkiego odrazu. Nie lubię dokładać pojedynczych ryb do funkcjonującego akwarium, chyba że byłaby taka potrzeba to wtedy uruchamiam dodatkowy baniak i tam trzymam przez jakiś czas, zeby zobaczyć czy rybie nic nie dolega. Generalnie z dostępnością gatunków w jednym miejscu jest problem. Wydaje mi się, że czeka mnie wycieczka za Norymbergę... tam przynajmniej jest szansa że kupię wszystko zgodnie z planem co do gatunków i rozmiarów. Postaram się kupić o rozmiar większą non mbune, skądkolwiek wezmę ryby, to zrobię to osobiście, więc będzie można zdecydować i wybrać na miejscu. (Zdarzało mi się już pojechać po 8 cm ryby które miały 5, albo po 30 cm które miały 22 😅)   @Vrzechu Naprawdę nie wiem czy kogoś interesuje opowieść o wakacjach w dżungli 😉 tym bardziej, że woda tam jest ciemna jak herbata i nie mam praktycznie zdjęć takich typowo akwarystycznych pod wodą. Za miesiąc też jadę do dżungli, tym razem Azja, to może ewentualnie jakiś zbiorczy temat gdzie wrzucę jakieś fotki i opowiem jak z mojej perspektywy wygląda biotop orinoco, morichal largo czy jakichś azjatyckich strumieni. Tym razem nastawiam się na clearwater to może uda się zrobić kilka fotek. To jest zrobione telefonem w zwykłym małym strumieniu w Tajlandii... @Tomasz78 Cyrtocara moori to mój pierwszy gracz rezerwowy 😄 gdyby nie udało się dostać mdoki albo na miejscu okaże się, że na tą rybę jest jakaś mega promocja, albo gdyby mdoka jakimś cudem nie dała rady... to wtedy wjeżdża moori. Podoba mi się ta ryba, chyba jej największym minusem jest to, że przypomina mi właśnie mdoke i to taka sytuacja albo/albo. Jak się ogląda takie filmy to można dojść do wniosku, że jedynym prawidłowym tłem dla malawi jest błękitne 🤔😉   Na tą chwilę obsada stanęła na malawi mix. 8 gatunków, jeżeli zmieni się dostępność to może 9. Z opcją redukcji gdyby coś poszło nie tak.  
    • Zadzwoń do malawiana zapytaj czy mają ten gatunek, albo do Luk-Raf.
    • Przeniosłem do właściwego działu.
    • Tak to jest jak człowiek myli ppi z mikronami, używam wkładów szurkowych i stąd ten mój błąd. Oczywiście 10ppi będzie dobrze.
    • Postanowiłem rozłożyć go na częśći pierwsze i ponownie złożyć przy okazji czyszcząc go. I tym razem zrobiłem porządnie tzn. węże pod wpływem wody zrobiły się bardziej giętkie i nadziałem wąż max na króciec i max dokręciłem nakrętką blokującą. Dodatkowo wstawiłem filtr do miski i kupie ten czujnik wilgoci tak jak ktoś mi tu radził. Także teraz będzie ok.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.