Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, kris19 napisał:

Deccorativo nie obrażaj się. Chodzi mi tylko o jakąś estetykę. Chciałbym to oświetlenie jakoś ładnie wkomponować w pokrywę żeby nie było nic widać albo bardzo mało.

Nie kwestionuję wielkości twojego profilu. Po prostu staram się minimalizować rzeczy tak żeby jak najmniej zaburzały porządek.

Ja się nie obrażam . Za każdym razem podkreślasz tą estetykę  a każdy ma ją swoją, a zapominasz o podstawowym celu.

Podporządkowanie estetyce i by najmniej zaburzały porządek  to w malarstwie lub rzeżbie. Jakiś artysta- akwarysta??:D

Tu masz do czynienia z techniką i prawami nią rządzącymi i to jest najważniejsze a jak się uda jeszcze zrobić sprawnie technicznie i by się nam podobało to znaczy że jest estetycznie.

Stosowanie radiatora który nie odprowadza ciepła bo jest przymocowany pod pokrywą z 1cm pcv nie bardzo ma sens a jego wielkość traci znaczenie, mimo wspaniałej estetyce zaburza to porządek techniczny i prowadzi do uszkodzenia lub co najmniej skrócenia żywotności podstawowego celu - oświetlenia.

Na ile pogodzić estetykę z praktyką musisz zdecydować ty . Ja tylko podpowiadam na co zwracać uwagę.

By pogodzić szczelną pełną i ładną pokrywę z pcv i belkę alu z diodami 5x10W pod pokrywą a jednocześnie zachować podstawową funkcję radiatora możesz z tyły pokrywy wsadzić wentylator dmuchający do środka.

Będzie estetycznie i z chłodzeniem radiatora ale nie cicho;).

O rezystorach pogadamy jak kupisz konkretny zasilacz i zmierzysz ile ma volt po obniżeniu napięcia.

Chiński prąd jest inny niż polski :(i wszystkie chińskie zasilacze 12V jak włączysz u nas mają więcej niż 12V

Jak mierzyłem a było to dawno sterownik Romka sam obniża napięcie  coś ok 0,5V to też się odejmie.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

deccorativo a gdybym tak zrobił po bokach pokrywy wyloty szerokości profilu zasłonięte jakimiś ażurowymi lub siatkowymi elementami ? Wtedy ciepło z radiatora mogłoby się wydostawać poza pokrywę.

Co do zasilacza myślałem o takim

http://allegro.pl/zasilacz-impulsowy-12v-16-5a-200w-led-cctv-rtv-i6437631576.html

Ma regulację napięcia już od 10V więc pewnie by pasował.

Opublikowano

No nie będzie  to estetyczne :Da przede wszystkim  wbrew zasadzie odprowadzania ciepła z radiatora bo cała powierzchnia radiatora nadal styka się z pcv,  takim szparkami po bokach  nie wiele się chłodzi chyba że dasz wentylator i wymuszony obieg powietrza pod pokrywą..

Pomyśl nad taką wersją.

Robisz najbardziej estetyczną pokrywę jak potrafisz - rama musi się opierać na szybach i odprowadzać skropliny do wewnątrz a nie na zewnątrz:e_biggrin: . Potem w przedniej części pokrywy wytnij w deklu górnym pas na wymiar radiatora by końcami opierał się na krawędzi korony. Jak ten ameliniowy radiator pomalujesz na kolor pokrywy to będzie super estetycznie a będzie całą powierzchnią odprowadzał ciepło nad pokrywę.

Opublikowano

Czy ktoś z Was stosował LEDy na wyższe napięcie ? Te z tematu "Oświetlenie dla laika..." pracują na nominalnym napięciu 12V, a widzę, że są też na napięcie 20-40V.

Chyba łatwiej znaleźć zasilacz 24V, który można wyregulować do np.20-21V i sterować. Z tego co czytałem to sterownik kolegi Romka też obsłuży takie napięcie, a korzyść jest taka, że i prąd jest mniejszy. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Np. takie ledy

http://allegro.pl/dioda-led-10w-cob-naswietlacz-rgb-20-40v-i6150335626.html

Opublikowano (edytowane)

Kolega szczep95, ja jestem w trakcie budowy takiego oświetlenia. Diody cob 20W.

Dla mnie największą wadą jest grzanie się tych diod... ale liczę, że światło to wynagrodzi. 

Ale czy faktycznie zasilacz jest problemem? 

Edytowane przez bobanr
Opublikowano

bobanr nie chodzi o to, że zasilacz jest aż takim problem tylko po prostu łatwiej dostać 24V z regulacją w dół. Ja testowałem ostatnio jednego Meanwella 12V i bez obciążenia obniżyłem raptem do 11,8V bodajże więc kicha.

Opublikowano

OK. Mam sterownik, LEDy, profil i czekam na zasilacz. W międzyczasie chciałbym już kupić przewody. Czy 4x0,5mm wystarczy ? Głównie chodzi mi o "+". W temacie "Oświetlenie dla laika..." widziałem jakiś grubszy przewód na "+". Jakieś sugestie ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @LukasLDZ można prosić o jakieś świeże zdjęcia? Jak to wygląda na żywo. Mi coraz bardziej po głowie chodzi taka filtracja, ale musiałbym kaseciaka jakoś wepchnąć do zakazanego i działającego akwarium. 
    • Długość 100cm, ale jak z szerokością, nie dasz rady wcisnąć kilku centymetrów więcej? Ludzie często w początkach skupiają się na długości, szerokość im ucieka - sam to przerabiałem i jako pierwsze postawiłem 240L zamiast 350L, na które miałem miejsce. Dla mbuny 100x40x50 a 100x50x50 to duża różnica, w tym drugim możesz już trzymać dwa spokojne gatunki. 
    • Kaseciak hula już 10 miesięcy (tanganika, bez roślin). W międzyczasie doszła stała dolewka na poziomie ok 20L/dzień. Konkluzje: - to świetna i bezproblemowa metoda filtracji. - gąbkę czyściłem w tym okresie 3 razy. Pierwszy z ciekawości, drugi gdy trochę opadła woda w komorze pompy i trzeci gdy bardzo obniżył się ten poziom (ok 9 miesiąca pracy). Gąbka ani razu nie wydawała się być mocno zapchana. Wydaje się, że powierzchnia 12x50 cm robi u mnie swoją robotę. Za każdym razem natomiast, miałem w gąbce sporo piasku. Zastosowałem bardzo miałki i drobinki nieco podrywają się przy dnie. - po trzecim czyszczeniu pompa nadal wysysała sporo wody. Wtedy wyczyściłem lawę i matrixa. Tu urosło sporo syfu. Teraz wszystko śmiga jak nowe. - skimmer do komory śmieciowej zbiera film który zatrzymuje się na gąbce. - Azotany - 5, azotyny - 0 Jedyne co być może zmieniłbym w projekcie, to grubość spienionego PVC. Przy 3 mm filtr nieco gubi kształt, zwłaszcza w komorze pompy (widać to na moim zdjęciu z góry). Ale to detal, którego zupełnie nie widać w akwarium i nie rzutuje na pracę filtra. Na tę chwilę nie planuję rozbudowywania filtracji.  
    • Pseudotropeheus elongatus neon spot Labidochromis perllmut często ludziska hodują Chindongo saulosi - ja osobiście nie polecam bo potrafią być naprawdę agresywne  
    • Fakt jest taki że to jest max który mogę wcisnąć. Dlatego myślałem o jedno a miałem nadzieję na dwu gatunkowe. Co do jednego gatunku to co wsadzić z rodziny Mbuny?
    • Tak, nadadzą się 🙂 To jedne z lepszych bakterii dostępnych  na rynku.
    • Po pierwsze witaj na forum KM Moja opinia jest taka. Wszystko jest w porządku oprócz wielkości akwarium. Niestety ale jest za małe. Być może utrzymasz tam harem Pseudotropeheus elongatus neon spot  albo coś podobnej wielkości. Tylko rodzi się pytanie - czy dla Ciebie nowicjusza w tym temacie będzie takie akwarium zadowalające? 5-6 ryb w tym może 2 samce.  Jednogatunkowe jest piękne ale myślę, że trzeba do tego dorosnąć. Pamiętaj, że w małym akwarium ryba nie ma gdzie uciekać. Gnębiona zginie a truchło rozwali biologię w trymiga. Im większe tym paradoksalnie łatwiej Może możesz sobie pozwolić choćby na standardowe 120*50*40 lub 120*50*50?  
    • Cześć. Jako że nie mogę sobie pozwolić na większy baniak to chciałbym zrobić 200l i tu kilka pytań do Was. Jaki 1 lub 2 gatunki do takiego baniaka przy parametrach podanych poniżej? Czy coś zmienić (sprzęt w połowie przyszedł na drugą połowę czekam)?   Parametry wody z kranu (woda wodociągowa) robione testami kropelkowymi jbl: PH - 7,5 GH - 11 (mowa o kroplach) KH - 13 (mowa o kroplach) NO3 - 5 NO2 < 0,01 NH4 <0,05   Osprzęt: Akwa 100x40x50 Filtr Aquael ultramax 1500 - czy dokładać drugi wewnętrzny? Cyrkulator Jabeo SOW-3N Grzałka 200W Podłoże granulacja 0,4 - 1,4 (kwarcowy ceramiczny) Kamienie - Dark Rock Dostałem od znajomego nowe nie używane bakterie: Microbe-lift Special Blend 251ml bakterie w płynie - pytanie czy się nadadzą jak już je dostałem? Dodawać jakiś uzdatniacz?   Mi się nie spieszy z rybami mogę i je kupić za dwa miesiące. Kwestia dopięcia wszystkiego na ostatni guzik.     Pozdrawiam.          
    • Na filmiku było ok 4 litrów, wczoraj dosypałem 2 litry. Kupiłem tylko 6 litrów. Gdzieś czytałem, że 1 litr kształtek na 100 litrów wody powinien wystarczyć czyli moje 540l ogarnie.
    • @darianus Możesz zwięszyć skuteczność dosypując więcej kształtek. Optymalnie jest ok. 60% objętości komory. Ale im więcej, tym trudniej kręcić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.