Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czyli np jak założę Atmana tego który teraz działa i eheima 2228 to będzie okej wszystko mi działało? Czy być może ta filtracja jaka teraz mi działa czyli Fluval 306 i atman jest okej? Bardzo proszę was o poradę bo chce żeby było wszystko tak jak należy w moim baniaku.

Opublikowano

Miałem głowicę 2000l/h w 450l i bez falownika było za mało, Tobie tymbardziej będą kupska zalegały.

Zamontuj wszystko co masz, lub nawet tylko 1 kubeł, a jak nieczystości będą słabo zamiatane to dokup mocniejszy falownik- jebao rw-8 lub 15.

Póki masz ryby małe taki zestaw co masz powinien wystarczyć.

Opublikowano

Kubeł obojętne który, do atamana dołóż ten falownik u ruchom baniak i ocenisz czy udało się sprawnie ustawić cyrkulację, jeśli nie to możesz myśleć o jakichś zmianach. IMHO nie ma sensu kupować coś na zapas bo może się okazać zbędne. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeden kubeł jako biolog starczy w zupełności a drugi zbędny bo realny przepływ +/- 800 l/h wiele nie wniesie do poprawy cyrkulacji, lepiej sprzedać lub zostawić jako zapas.

Opublikowano
26 minut temu, eljot napisał:

Jeden kubeł jako biolog starczy w zupełności a drugi zbędny bo realny przepływ +/- 800 l/h wiele nie wniesie do poprawy cyrkulacji, lepiej sprzedać lub zostawić jako zapas.

Tak ale myślałem żeby tego jednego kubełka przeznaczyć jako mechanika(eheima 2228) a drugiego jako biologa( Fluval 306)

+dodatkowo atmana+falownik...

Opublikowano
47 minut temu, egon44 napisał:

Tak ale myślałem żeby tego jednego kubełka przeznaczyć jako mechanika(eheima 2228) a drugiego jako biologa( Fluval 306)

+dodatkowo atmana+falownik...

Dokładnie, też tak bym zrobił, póki nie ma lepszego falownika, zawsze to jakiś ruch wody.

Docelowo to w ogóle bym atmana wywalił, jeżeli kubeł + silniejszy falownik by ogarnął mechanike- każdy dodatkowy sprzęt w akwa szpeci i psuje efekt :P

Opublikowano
16 minut temu, bakus_44 napisał:

Docelowo to w ogóle bym atmana wywalił, jeżeli kubeł + silniejszy falownik by ogarnął mechanike- każdy dodatkowy sprzęt w akwa szpeci i psuje efekt :P

Pod warunkiem, że przed kubełkiem zamontuje prefiltr narurowy, bo w przeciwnym wypadku będzie musiał często czyścić kubeł (z uwagi na gromadzące się w nim nieczystości, co będzie miało istotny wpływ na stężenie NO3).

IMHO, mimo wszystko chyba lepiej pójść na kompromis i ukryć mechanika wewnątrz akwarium - nieporównywalnie mniej zachodu podczas przepłukania gąbki z Atmana podczas podmianek wody niż zabawa w otwieranie kubła - ale to tylko moje zdanie na podstawie własnych doświadczeń ;-)

Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze Post_Mortem, cały syf z akwarium zbierze mechanik, dzięki czemu konieczność otwierania i czyszczenia kubła będzie bardzo rzadka. Ja kubły czyszczę raz w roku, a nieczystości jest niewiele.

Opublikowano
5 godzin temu, egon44 napisał:

tego jednego kubełka przeznaczyć jako mechanika(eheima 2228) 

Tak jak pisałem z przepływem +/- 800l/h to będzie z niego mechanik jak z kociego .... rewolwer :biggrin: