Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje pytanie jest dość nietypowe, a mianowicie czy to normalne, że:

Pół roku temu(marzec) zarybiłem akwa narybkiem (hara,maingano i yellow) około 3-4 cm. Acei były mniejsze tj około 2-3 cm. Obecnie acei jest już większe niż reszta- maja około 5cm, natomiast reszta w mojej ocenie nie urosła ani trochę.

Jako iz jest to moje pierwsze akwa z Malawi nie mam doświadczenia i nie wiem czy to moja paranoja, niedoskonałość wzroku czy rzeczywiście coś jest nie tak jak być powinno. Rozmiar akwarium to 540l(180x50x60h)

Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Opublikowano

Acei rośnie szybciej, to prawda, u mnie Acei były wpuszczone połowę mniejsze niż reszta ryb z obsady a przegonily je po jakichś 3 miesiącach (w długości), są po prostu bardziej zarloczne..

U mnie wygrywały wyścig do pokarmu z każdym gatunkiem.. W końcu z nich zrezygnowałem ze względu na ich dorosly rozmiar..

Nie sądzę żeby pozostałe ryby wcale Ci nie urosły, może po prostu tego nie żauwazasz widząc je codziennie :-)?

Opublikowano

Ryby rosną w różnym tempie ale w przypadku narybku to u każdego gatunku powinieneś zauważyć wyraźny wzrost w ciągu pół roku. Zazwyczaj wpływ mają warunki bytowania jak i karma.

Napisz coś więcej niż tylko jakie gatunki masz i jakie wymiary akwa.

Opublikowano

Gatunki: p. Acei, c. Hara, p. Maingano, l. Yellow 

Karma: Naturefood cichlid, Naturefood cichlid Plant, osi spirulina, osi vivid color - Karmienie 2x dziennie(tak żeby zjadły w 30sec) bez dnia głodówki. 

Wymiary: 180x50x60h

Parametry wody w normie tj Nh3 i No2 bardzo mało praktycznie niewykrywalne przez testy JBL, NO3 ~20, pH~8.2 temperatura około 26/27 st. Celsjusza

Opublikowano

...rok temu kupiłem  Labidochromis sp. " perlmut" w ilości 4 szt. Trzy padły a jedna do tej pory pływa w moim akwa ale w ogóle nie urosła. Podejrzewam ,że to efekt chowu wsobnego .Może się mylę ..Ale może i u Ciebie coś podobnego występuje? Oby nie.

Opublikowano

Dla Yellow i hary masz w diecie stanowczo za mało karm mięsnych a nawet ta jedna (NF Cichlid to bardziej karma dla wszystkożerców). Napisz jeszcze jak świecisz.