Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam pytanie: Czy zawartosc krzemu w kamieniach ma wplyw na zdrowie ryb/roslin? Czy Waszym zdaniem ponizsze kamienie nadaja sie do akwa? Kamienie sa w akwa 2 tyg. a testy pokazuja:

NO3 20

NO2 0

GH>7'd

KH 10

pH 7,5

Oto zdjecia.

IMGP0958.jpg

IMGP0954.jpg

Po ich rozlupaniu czuc bylo mocny krzemowy zapach. Kamienie daja sie latwo obrobic pilnikiem (bez wiekszego problemu zaokraglalem nim krawedzie na kamlotach).

Wiem, ze duza zawartosc krzemu sprzyja zozwojowi orzemka.

Czy moze miec to wplyw na kondycje ryb?

Pozdrawiam

Posted

Krzemowy zapach ?? krzem - pierwiastek o symbolu Si jest raczej bezwonny

Prawdopodobnie mylisz krzem z krzemieniem chociaż to co jest na zdjęciach nie ma nic wspólnego z krzemieniem (z reguły obłe "ziemniaczane" kształty z dużą ilością białych wtrąceń), krzemień składa się z krzemu i tlenu, pierwszy jest nierozpuszczalny w wodzie, drugi ... bez komentarza.

Twoje parametry nie odbiegają raczej niczym od przeciętnych.

Nie rozumiem skąd zaniepokojenie. Każdy żywy organizm potrzebuje krzemu ale ten zawierają w większym lub mniejszym stopniu wszystkie minerały.

Posted

"mocny krzemowy zapach" może mieć źródło właśnie w krzemieniach, zwłaszcza w kontekście zaokrąglania kamieni dłutem

- przy łupaniu krzemieni czuć charakterystyczny zapach - ale jest to zapach raczej siarki... są różne krzemienie o różnych barwach i różnej zawartości

(byłem kilkakrotnie na wykopaliskach neolitycznych - żona jest archeologiem i łupaliśmy narzędzia z krzemieni dla zabawy i było czuć siarką w całym pokoju)

jak to się ma do wody nie wiem - to pytanie jest bardziej na dobre forum geologiczne

Posted

Tak chodzilo mi o zapach krzemienia (upss) :oops:

A co do obaw to chcialem sie upewnic czy aby napewno kamienie nie beda szkodzic pysiom.