Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kłopot z wybraniem filtra wewnętrznego do 375l. Rzadko zmieniam filtry i brakuje mi w tym doświadczenia, a jest ich tyle, że się gubię i nie mogę się na żaden zdecydować :D

Na pewno nie chcę Atmana ze względu na pobór mocy, co do Aqua-ela nie jestem przekonany, a i nie stać mnie na Eheima za 300zł :D

Głownie chodzi mi o dobrą cyrkulację wody, obecnie mam Aquaela 3, ale po zrobieniu tła już nie daje rady. Myślałem nad jakąś mocną głowicą i gąbką.

Co byście polecali?

Opublikowano

swego czasu jak szukałem odpowiedzi na to pytanie, to mars pisał, że doskonale wieją Weipro TC ... mimo swoich wad... - do twojego akwa to model 1500

ja jednak kupiłem fluval4+ bo udało mi się tanio dostać, ale chyba do 150cm będzie za słaby tak mi się wydaję...

ale pewnie są i inne opcje...

Opublikowano

hmmm, ja mam Atmana AT203. Pobiera 30W, ma 2000l/h. Ile pobierają podobne pompy?faktycznie jest taka różnica? bo ja bym polecił pompę każdemu. Moim zdaniem jest naprawdę dobra.

Opublikowano

Po wymianie kilku filtrów wewnętrznych polecam Weipro - wad nie zauważam, podobno głośna praca ?? ja nie zauważyłem. No i ciągnie jak smok

Opublikowano

ostatnio wlasnie wymienilem atmana 203 na fluvala 4+ i roznicy w jakosci wody i syfie w akwa nie widze - nastomiast jest o wiele, wiele ciszej :)

chociaz nie moglem narzekac na atmana ale to 30W... :( aha - zamiast trzpienia ceramicznego mozna zastosowac patyczek od lizaka i jest ciszej :)

jezeli chodzi o fluvala to jest naprawde dobry, cichutki, super w obsludze, ale nieco za maly do 375 - przy pysiach 240 to w sam raz. no i chodzi mi po głowie update pokazane niegdys przez milca

w innym akwa uzywam tez hagena - powerhed. Myslales o modelu 802?

1500l/h przy 21W mysle ze jest niezle

Opublikowano

W takim razie ja też będę musiał pomyśleć o jakimś bardziej ekonomicznym sprzęcie... szkoda, lubię tego Atmana, ale różnica jest duża, zwłaszcza, że filtr chodzi 24h/d.

Opublikowano

najbardziej przekonuje mnie Weipro TC 1500 pobór 25W. i jeszcze powerhead-hagena 802 chyba by się nadawał, raczej mocnej pompy co mniej bierze W nie znajdę? Zresztą 5 W w tą czy w tamtą :)

Opublikowano

nie wiem jak ten hagen, ale tam założysz pewnie gąbkę... natomiast ten weipro chyba zasysa z dołu i bokiem, więc jakoś lepiej da się to ustawić...

no i mars pisał, że pluje nadspodziewanie mocniej niż by to wynikało z informacji producenta...

Smile - rób tuning - jak odpaliłem nowiutkiego i po trzech dniach po tafli wody zobaczyłem że spadł przepływ, to natychmiast zrobiłem i teraz miód malina... żadnych spadków mocy i gąbka równo zabrudzona...

a i przy okazji wewnętrznych - możecie się wypowiedzieć tunt przepływów?

Opublikowano

polecam powerhead 802

w akwa 440l pracuje u mnie (prawie) nieprzerwanie od lutego 2003

naprawdę 'odpukać w niemalowane drewno' - super model