Skocz do zawartości

Planuje zbiornik Malawi 720l - prosba o rade

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra ale jak juz planuje robic taki wypas czyli te 200x90x60 to moze zamówic akwa z wierceniami pod sumpa?

W szafce pod akwa wstawic sumpa i juz? Oczywiscie nadal nie mam o tym pojecia ale to moze byc najlepsze wyjscie?

Opublikowano

Tysiąc literków na keseciaka nie powinno być za dużo, sumpa musiał byś mieć schowanego w szafce co zwiększy koszta + budowa sumpa... nie siedzę u Ciebie w porfelu, tylko tak na zimno kalkuluję. 

Opublikowano

Sump to podobno najlepsza opcja do dużych zbiorników, ale ja się na sumpach nie znam.
Niedawno zrobiłem narurowca i jestem bardzo zadowolony. Miałem też kaseciaka i powiem Ci, że jak ma się go od początku akwa to nie dostrzega się tego, że zabiera miejsce.
Jak go wyjąłem z akwarium po roku to się zdziwiłem ile przybyło dodatkowego miejsca, ale być może to tylko moje subiektywne odczucie. Na pewno jest najtańszą opcją, a jednocześnie spełnia należycie swoje zadanie. Decyzja należy do Ciebie:)

Opublikowano

Ja przy tak szerokim zbiorniku również robiłbym kaseciaka wmontowanego w tło. Sam u siebie mam narurowca, ale to tylko 720l 200x60x60, a koszt tego wyszedł większy niż przypuszczałem- same kolanka i rurki to ponad 300zł, roboty też z tym dużo. Chciaż przy 1000l taka pompa 25/60 + falownik też by dało radę. Mnie przy chińskiej pompie energoszczednej IBO wyszła taka inwestycja jakieś 800zł.

Jak masz miejsce pod akwa, wiecej gotówki i nie chcesz rąk za często moczyć w zbiorniku to narurowiec.

Jak chcesz robić tło strukturalne i trochę zaoszczędzić, buduj kaseciaka.

Opublikowano

Akwa bedzie "na przestrzał" czyli bez tła, bo bedzie w salonie na srodku.

Kaseciak musialbym wiec być z boku. Teoretycznie nie ma problemu bo bedzie 90cm szerokosci wiec sie upcha.

Opublikowano

To już jak wolisz, w takim wypadku postawiłbym chyba na narurowca. Mimo wszystko jest chyba jednak wygodniejszy w obsłudze i w środku pozostaje tylko rurka zasysająca. Chociaż obydwa rozwiązania świetnie się spisują.

Opublikowano

Narurowiec fajna sprawa. Widziałem film Stana jak dla mnie to duze wyzwanie, nie jestem zbyt sprawny w DIY.

Opublikowano
23 minuty temu, grabiec napisał:

Akwa bedzie "na przestrzał" czyli bez tła, bo bedzie w salonie na srodku.

Kaseciak musialbym wiec być z boku. Teoretycznie nie ma problemu bo bedzie 90cm szerokosci wiec sie upcha.

Czy którykolwiek z boków akwarium będzie zasłonięty w sensie zabudowany ścianką lub coś w tym rodzaju?
Jeśli nie to raczej narurowiec odpada, bo rury zasys i odpływ będą szpecić wygląd baniaka i w takim przypadku tylko jakiś kaseciak lub sump.