Skocz do zawartości

Moje Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj na forum...

Zrób fotkę zbiornika centralnie z przodu,wtedy można coś z bliska zobaczyć,ocenić ;) ...

No i tak jak kolega powyżej pisze to przydała by się informacja odnośnie zbiornika,filtracji itd...

Chociaż obstawiam że to standardowe 240l (120x40x50)... 

Witam. Baniak mam 100/40/40 jeśli chodzi o filtracje to kubełek jest unimax 250 do tego lampa uv 9w dokupiłem jeszcze falownik 16wat. ale jeszcze go nie zamontowałem. Do tego filtracja mechaniczna aqua turbo 750. Na razie parametry wody trzymają się w normie troszkę ostatnio NO3 podskoczyło ale już opanowałem. Jeśli chodzi o oświetlenie to świetlóweczki dwie 30wat w tym jedna jest do morskiego daje taka fajna niebieska poświatę. Czeka jeszcze na zamontowania grzałka zewnętrzna ale to sobie zostawię jak będę kubełek czyścić. To tyle na razie w wielkim skrócie. Pozdrawiam

DSC_0498.JPG

DSC_0505.JPG

DSC_0504.JPG

Zwróć uwagę ile się Tobie syfu zbiera po prawej stronie akwa. Coś tu trzeba pokombinować z cyrkulacją.

Zdemontuj końcówkę na mechaniku i odłącz wężyk napowietrzajacy. Skieruj wylot mechanika po przekątnej na tylną ściankę to może woda zatoczy koło i ruszy ten syf.

Wylot z biologa na taflę aby napowietrzało.

6 godzin temu, Piter82 napisał:

Zdemontuj końcówkę na mechaniku i odłącz wężyk napowietrzajacy. Skieruj wylot mechanika po przekątnej na tylną ściankę to może woda zatoczy koło i ruszy ten syf.

Przede wszystkim kolega musi zmienić mechanika aqua turbo 750 na takiego o większym przepływie,bo ten co posiada jest zdecydowanie za słaby...

Ja w swoim zbiorniku 100x40x50 mam mechanika o przepływie 1000l/h ale uważam że jest on za słaby...Dodatkowo posiadam falownik więc od bidy daje radę z wciąganiem syfku ;)...

Osobiście to dałbym mechanika o przepływie 1500-2000l/h lub zostawiłbym tego co ma kolega,a dokupił bym tylko dodatkowo falownik...

A ja bym koledze zaproponował całkowite zrezygnowanie z tego turbo 750 i zainwestować w falownik JVP 100 z przepływem 2500 l/h. A na zasys do kubełka zainstalować prefiltr z gąbki. Falownik kosztuje około 30-35zł i ogarnie całą cyrkulację w tym baniaku. Nie będzie wtedy mowy o zbieraniu się gówienek i skokach NO3.