Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
37 minutes ago, egon44 said:

Co do purolite to możesz spróbować go zregenerować,ale w wrzątku tak jak to robi większość z nas(nie wiem skąd pomysł na regenerację w zimnej wodzie?)...

Nie we wrzątku, bo szlag je trafi. Producent zaleca, że złoże nie powinno mieć styku z wodą o temp powyżej 80C, solanka wrze przy ok 109C.

My roztwór podgrzewamy bo dzięki temu sól rozpuszcza się szybciej a sama regeneracja trwa krócej ale w zimnej wodzie operacja zadziała tak samo, tylko że potrwa dłużej. 

Edytowane przez hilux
Opublikowano
9 minut temu, hilux napisał:

Nie we wrzątku, bo szlag je trafi. Producent zaleca, że złoże nie powinno mieć styku z wodą o temp powyżej 80C, solanka wrze przy ok 109C.

My roztwór podgrzewamy bo dzięki temu sól rozpuszcza się szybciej a sama regeneracja trwa krócej ale w zimnej wodzie operacja zadziała tak samo, tylko że potrwa dłużej. 

Ostatnio przypadkiem ugotowałam żywicę w solance. Nawet wykipiało na kuchenkę. Działa bez problemów.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, hilux napisał:

Nie chodziło o gotowanie w wrzątku,ale o to gdy woda osiągnie wrzenie to wrzucamy do niej sól,a gdy się ona rozpuści to dopiero dodajemy purolite...W ten sposób woda nie ma na pewno 100C a gdzieś w granicy 80-90C co nie ma wpływu na żywicę...

W wyższej temperaturze 80-90C purolite w roztworze soli szybciej oddaje to co wchłonął...

Ps.Info zaczerpnięte z internetu ;) 

Po jakim czasie woda w czajniku ma 60, 70, 75, 80, 85 i 90 stopni Celsjusza?

• po 2 minutach temperautra wody wynosiła 90*C
  • po 4 minutach temperatura wody wynosiła 85*C
  • po 6 minutach temperatura wody wynosiła 80*C
  • po 8 minutach temperatura wody wynosiła 75*C
  • po 9 minutach temperatura wody wynosiła 70*C
  • po 14 minutach temperatura wody wynosiła 60*C
Edytowane przez egon44
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, egon44 napisał:

Nie chodziło o gotowanie w wrzątku,ale o to gdy woda osiągnie wrzenie to wrzucamy do niej sól,a gdy się ona rozpuści to dopiero dodajemy purolite...

Sól można wrzucić do zimnej wody i podgrzewać, też się rozpuści nawet bez mieszania.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 hour ago, egon44 said:

Nie chodziło o gotowanie w wrzątku,ale o to gdy woda osiągnie wrzenie to wrzucamy do niej sól,a gdy się ona rozpuści to dopiero dodajemy purolite..

Wiem o co ci chodziło. :) Chciałem tylko doprecyzować żeby kolega sobie przypadkiem zupy purolitowej nie ugotował.  

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy po wypłukaniu a520 wraca wam do pierwotnego koloru?
U mnie po regeneracji pozostaje różowy i powiem szczerze że czas jego działania też jest krótki.

Wyskoczyło mi no3 powyżej 40ppm na JBL teście i nie umiem obniżyć nawet po podmiance wody.