Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Jestem nowy i proszę o wyrozumiałość :).

W ciągu kilku miesięcy chcę uruchomić Malawi.  Zbiornik 120x50x50. Obecnie posiadam ok. 100l zbiornik (taki typowy byle jaki). Kilka miesięcy temu zakupiłem hw 303 z lampą ( z myślą o malawi) .  W sumie to tylko czekam na oświetlenie. 

Planuję przenieść całą wodę z obecnego akwarium oraz tenże filtr już pracujący.

Nie chcę się spieszyć za bardzo bo przy starcie tego baniaczka zgonów miałem od gromA. Poznałem co to testy na No3 i No2.

K... byłem zielony. A czytając wasze posty to k.... bardzo zielony :).

Pytania:

Czy ten filtr zda egzamin?

Przeszczep baniaczka także zda egzamin?

Opublikowano
1 minutę temu, tacek napisał:

Czy ten filtr zda egzamin?

Przeszczep baniaczka także zda egzamin?

...witam serdecznie. Filtr jako biolog zda egzamin spokojnie ale będziesz musiał pomyśle jeszcze o filtracji mechanicznej. Pewnie nie o przeszczep baniaczka chodzi tylko o przeszczep biologii:) Ale też zda egzamin...

Wszystkie nurtujące Ciebie pytania zadawaj w odpowiednich działach.

Opublikowano

Witaj dobrze kombinujesz z umieszczeniem stabilnego filtra w nowym baniaku.
Filtr pewnie zda egzamin jeżeli nie przesadzisz z ilością ryb.
Jeżeli wiesz co to No3 i No2 to rady są zbędne.
Życzę powodzenia i zadowolenia z akwarium.:biggrin:

Opublikowano

Witaj na forum :) Jak poprzednicy potwierdzam, że przeniesienie biologii pomoże w starcie, ale nie używaj lampy bo u nas glony to pożądana rzecz (oczywiście te dobre glony) i jak masz skały, podłoże też przenieś do nowego zbiornika. Całej wody nie przelewaj bo nie ma takiej potrzeby. 

Opublikowano

Podłoże i skały będą nowe. 

Piasek, zastanawiam się nad piaskiem z pobliskiej piaskowni, wszak Bukowno na piasku stoi ;)W ostateczności zakupię w markecie do piaskownicy. 

Co do skał to raczej otoczaki. 

Opublikowano (edytowane)

Witaj na forum!

W sumie to koledzy odpowiedzieli na twoje pytania ;) ,ale ja jeszcze podpowiem żebyś celował przy wyborze piasku w granulacje 0,8-1,2mm...Piasek mniejszej granulacji może tobie fruwać po zbiorniku...

No i nie zapomnij o podkładzie pod kamienie na dno zbiornika...

Co do filtracji to zapewne jeszcze tobie będzie potrzebny falownik lub mocny mechanik+gąbka do zmiatania zanieczyszczeń z dna zbiornika...

W razie wątpliwości śmiało zadawaj pytania...Pomożemy :D... 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Na spodzie gąbka na niej wata potem zeolit.

Druga kieszeń węgiel i dla uzupełnienia ceramika.

Na samej górze tylko ceramika ok. 1.5 litra.

Co do jaka ceramika (nie pamiętam) dałem za nią ok. 30zł.

Wczytuje się w temat o kaseciaku. Ciężko trawie, ale coraz więcej rozumiem :) .

Opublikowano
2 godziny temu, tacek napisał:

...z pierwszego postu wynika ,że dopiero będziesz startować z akwa. W związku z tym nie polecam na start zeolitu bo on wiąże chemicznie amoniak co nie ułatwia na starcie cyklu azotowego. Potem jak będziesz chciał to możesz go dać z tym ,że wtedy wymieniaj co ok. 3 miesiące. Zeolit cechuje się dobrą wymianą kationów w tym amonowych co w jakiś sposób  je wiąże ale w pewnym momencie uwalnia je jako NO3. Stąd polecany okres 3 miesięcy i wymiana na nowy . Czyli ze złoża chemicznego robi się złożem biologicznym.

Na start nie dwaj go.

Opublikowano
3 godziny temu, tacek napisał:

Druga kieszeń węgiel i dla uzupełnienia ceramika.

Na samej górze tylko ceramika ok. 1.5 litra.

Co do jaka ceramika (nie pamiętam) dałem za nią ok. 30zł.

Wczytuje się w temat o kaseciaku. Ciężko trawie, ale coraz więcej rozumiem :) .

No ja Andrzeju widzę to nieco inaczej:D

Kolega ma dojrzały w pełni biologiczny kubeł HW303 z UV który mu hula od miesięcy w baniaczku 100l z jakimiś tam rybciami a chce się przesiąść do baniaka 300l i podpiąc do nowego baniaka ten dojrzały kubeł.

W związku z tym nie ma mowy o starcie czy restarcie tylko tak jak jest na każdej wystawie akwa.

ktoś daje dojrzały kubeł a reszta wszystko nówka - szkiełko ,woda, piasek ,kamień, tło - jak gotowe wpuszczamy ryby i po sprawie.

bujnie tylko NO2 i po tygodniu zapominamy o biologii.

Zrób kolego dokładnie tak jak robimy to na wystawach co opisałem - żadnej starej wody ewentualnie jak ci pasuje to tylko piach z tej 100tki możesz przenieść ale on musi pójśc na wierzch nowego bez mieszania.

Tu mnie Andrzej popraw jak błądzę ale chyba w kubłach HW woda najpierw idzie na dno a potem przez kosze do góry do pompy. 

Dobrze że Krzysztof się pytał co w kuble bo już tam zrób przemeblowanie.

Otwórz go i tak

pierwszy kosz od dołu to te 1,5l ceramiki ale to duży nadmiar który szkodzi - powinno zostać 1 litr 

potem pusty kosz:D bez węgla i tej drugiej ceramiki - on w przyszłości będzie na 1l Purolite

na samej górze  gąbka bez waty i zeolitu:D

ale na zasys kubła czyli element oznaczony 15 kup gąbkę prefiltr by ci w kuble nie zbierały się zanieczyszczenia a ryby nie zrobiły kotnika.

to zrób od razu nie czekając na oświetlenie i przenosiny do 300tki.

to UV jest zbędne i wyłącz bo zabija glony i bakterie w tym nitryfikacyjne które szukają miejsca w baniaku by usadzić dupska na nowym piasku i w złożach. - to był zbędny wydatek.