Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, rzemek napisał:

nie znasz tematu...więc milcz... Poczytaj od początku post po poście i będziesz zorientowany...mi się tłumaczyć Tobie z osobna nie chce mojej historii :angry:

Trochę nie ładnie zachowałeś się w stosunku do kolegi Andrzeja,bo zapewne nie tylko on obserwuje twoje poczynania w tym temacie...Odpisuje tobie,podpowiada bo chce pomóc jak ja czy inni koledzy,więc trochę nie miłe to było z twojej strony :( ...

38 minut temu, rzemek napisał:

właśnie Panie egon44 rozumiem, że na mój zbiornik 20 kg piachu mi wystarczy bez problemu. Z tego co widzę mamy to samo akwarium i pytam teraz ja Ciebie ile ty masz w środku :) kg

Szczerze to ile kg piasku użyłem nie wiem :D ...Ja zakupiłem na składzie dwa pełne 10l wiaderka tego piachu...Po przepłukaniu tego piachu i wsypaniu go do zbiornika z podkładem na dnie,oraz gotową aranżacją zostało mi go jeszcze pół wiaderka...

Więc myślę że użyłem około 15kg,może i mniej...2 wiaderka tobie na pewno starczą...

Wszystko też zależy od ilości kamienia w zbiorniku...Staraj się nasypać tyle piachu żeby jego grubość na całej powierzchni wynosiła 4-5 cm...Celuj w 4 cm warstwę,będzie mało to zawsze można dosypać ;)... 

Opublikowano
35 minut temu, egon44 napisał:

Trochę nie ładnie zachowałeś się w stosunku do kolegi Andrzeja,bo zapewne nie tylko on obserwuje twoje poczynania w tym temacie...Odpisuje tobie,podpowiada bo chce pomóc jak ja czy inni koledzy,więc trochę nie miłe to było z twojej strony :( ...

tak wiem, już ochłonąłem...

ale czytanie któryś raz z kolei słuchaj co mówią inni wyprowadza mnie już z równowagi...można zapytać decco czy nie wykonałem jakiegoś jego polecenia..decco nie musi odpowiadać bo skoro kolega czytał to wie

...ja zadałem w ostatnim czasie pytania na które mógł mi odpowiedzieć Andrzej a nie pisze, że popełniam błędy i nie słucham, powtarzam nie słucham co mi koledzy w dobrej wierze radzą. No ku....spadłem z krzesła. Gość wyskoczył jak "filip...".Czytam dalej wystartuj prawidłowo. itp...AndrzejWalb jakby znał temat to by wiedział co wywnioskował Decco i w czym prawdopodobnie tkwi problem. I naprawdę ja doskonale wiem co mam zrobić.bo mi to napisaliście i to zrobię

..skoro chce pomóc niech odpowie na moje pytania, żebym nie popełniał już błędów na przyszłość.

Opublikowano
56 minut temu, egon44 napisał:

Szczerze to ile kg piasku użyłem nie wiem :D ...Ja zakupiłem na składzie dwa pełne 10l wiaderka tego piachu...Po przepłukaniu tego piachu i wsypaniu go do zbiornika z podkładem na dnie,oraz gotową aranżacją zostało mi go jeszcze pół wiaderka...

Więc myślę że użyłem około 15kg,może i mniej...2 wiaderka tobie na pewno starczą...

Wszystko też zależy od ilości kamienia w zbiorniku...Staraj się nasypać tyle piachu żeby jego grubość na całej powierzchni wynosiła 4-5 cm...Celuj w 4 cm warstwę,będzie mało to zawsze można dosypać ;)... 

I tu by się zgadzało bo w chwili obecnej ja tego grysu co mam obecnie kupiłem 16 kg. Podczas płukania coś się tam zmarnowało:biggrin: ale w sumie uważam że około 14 kg mam na pewno. Oki jak ogarnę baniak a prawie już go mam to podjadę na żwirownie zobaczę co tam dla mnie ciekawego mają. Egon44 a co sądzisz na temat kamieni, które obecnie mam, wymienić je również? z tego co się przyglądam to na pewno kilka kamyczków zrobi aut bo jest ich co najmniej za dużo ;) o kilka hihih.

Opublikowano
20 minut temu, rzemek napisał:

I tu by się zgadzało bo w chwili obecnej ja tego grysu co mam obecnie kupiłem 16 kg. Podczas płukania coś się tam zmarnowało:biggrin: ale w sumie uważam że około 14 kg mam na pewno.

No tak by to wynikało z moich obliczeń,więc zapewne tyle piasku posiadasz...

21 minut temu, rzemek napisał:

Oki jak ogarnę baniak a prawie już go mam to podjadę na żwirownie zobaczę co tam dla mnie ciekawego mają.

Sprawdź ten szary piach jeśli będzie na składzie,porób jego fotki i wstawiaj je tutaj...

21 minut temu, rzemek napisał:

Egon44 a co sądzisz na temat kamieni, które obecnie mam, wymienić je również? z tego co się przyglądam to na pewno kilka kamyczków zrobi aut bo jest ich co najmniej za dużo ;) o kilka hihih.

Powiem tak...

Kwestia kamieni,aranżacji to już twoja indywidualna sprawa,jeśli tobie takie kamienie się podobają to je zostaw w takiej ilości jak masz w zbiorniku...

Osobiście to te kamienie nie są w moim guście,a o tym nie będziemy przecież dyskutować ;) 

Jeśli już chcesz zmienić kamienie na inne będzie to dobry wybór przy okazji zmiany podłoża...

Ale jak planujesz mieć zbiornik w mrocznym klimacie to mogę tobie polecić np serpentynit którego posiadam u siebie w zbiorniku...

Na twoim czarnym tle będzie się super prezentował...

Tu zostawiam decyzje w twoich rękach :D ...

Opublikowano

no i fajnie 14 kg piachu tragedii nie robi, wezme wiecej przyd się:D. Dobry pomysł poddał Andrzej z tymi próbkami i oczywiście z nich skorzystam. Oki wszystko wiem mam nadzieję :D w trakcie wyjdzie. Jeszcze raz dziękuję. Teraz działam

Opublikowano
10 minut temu, rzemek napisał:

Dobry pomysł poddał Andrzej z tymi próbkami i oczywiście z nich skorzystam.

Pomysł dobry bo przetestowany ;) ...

11 minut temu, rzemek napisał:

Oki wszystko wiem mam nadzieję :D w trakcie wyjdzie. Jeszcze raz dziękuję. Teraz działam

Działaj z głową na karku kolego i zanim coś zrobisz w zbiorniku to wpierw śmiało pytaj :D ...

Powodzenia...

Opublikowano
3 godziny temu, rzemek napisał:

Decco a Ty myślisz że co zrobiłem pierwsze jak wstałem...dałem buziaka córce i zrobiłem testy wody NO2 jak dla mnie to samo co wczoraj 0,6ppm

Może taka moja rada.Zawodowo zajmuje się analizą wody i ścieków i wiem że często błąd jest po stronie ludzkiej.Uwież mi żadne analizy kropelkowe nie dadzą Ci tak dokładnego wyniku jak analiza kolorymetryczna wykonana w laboratorium za pomocą spektrofotometru.W laboratorium zwłaszcza akredytowanym wydaje się kupę kasy na wzorce,sprzęt itp.A analiza NO2 i NO3 wcale do banalnych nie należą,trzeba się sporo namęczyć przy usunięciu matrycy z próbki żeby wynik był miarodajny.Więc jak cię stać, zapytaj się czy w twojej miejscowości sanepid czy wodociągi nie wykonują prywatnie badań.Z własnego doświadczenia różnica między testami JBL a spektrofotometrem może wynieś nawet 50%.Deccorativo dobrze Ci radzi i aż mi się wierzyć nie chcę że po takim czasie i dodaniu tylu bakterii do akwarium,nadal NO2 masz na poziomie 0,6ppm.Zwłaszcza że piszesz że po rybach jakoś tego nie widać.Po prostu sugeruje że:a) coś z testem jest nie tak,b) ze wzrokiem coś nie tak :), c)coś źle wykonujesz , d) w domu masz jakąś stację,czy same filtry do uzdatniania wody i dawno tych filtrów nie wymieniałeś.

Opublikowano (edytowane)

ale czytanie któryś raz z kolei słuchaj co mówią inni wyprowadza mnie już z równowagi

..opanuj swoje emocje. To jest forum i każdy może w Twoim temacie pisać czy tego chcesz czy nie. Nie oznacza ,że musisz czytać. Jeżeli nie znasz znaczenia słowa FORUM  to nie moja wina. Czytasz bardzo "uważnie" o czym świadczy chyba pierwszy post w którym twierdzisz ,że wyczytałeś na tym forum ,że polecamy testy Zoolek...

...ja zadałem w ostatnim czasie pytania na które mógł mi odpowiedzieć Andrzej a nie pisze,

...jasne ,że mógł. Ale Henryk to robi to z anielską cierpliwością to ja nie muszę tego dublować. Jeżeli wyprowadza Ciebie z równowagi  to co inni piszą i dajesz  temu wyraz w chamski sposób to tylko świadczy o Tobie.

Na tym kończę OT bo nie mam zamiaru już zniżać się do Twojego poziomu.

Edytowane przez AndrzejWalb