Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, deccorativo napisał:

rzemek my podpowiadamy - ty wybierasz by się tobie podobało.

piach ważne by gradacja 0,8-1,2 reszta to twoja broszka to samo kamienie i tło.

Niestety rzemek to raptus:D a takich już mieliśmy na forum - ale będą z ciebie ludzie bo akwarystyka z czasem wycisza.

Kolego najpierw zrób to co zaleciliśmy a jak ryby powrócą do dużego baniaka i NO2 będzie 0,025ppm to pogadamy.

Na razie czytaj uważnie tematy o TMBT oraz o Bloku z Purolite to mniej pytań będzie:D jak na to przyjdzie czas - czyli już pisałem  w przyszłości.

Jak zapoznasz się z obu tematami- to sam wybierzesz jedną z opcji albo obie na raz.

Teraz opcja przenosin do 60l i generalne porządki w kuble i dużym baniaku.

w tej 60tce to mało wody i parametry NO2 i NO3 mierz często. - powodzenia.

musze wszystko skompletować żeby ruszyć z tematem. Przede wszystkim piach.

Opublikowano (edytowane)

przede wszystkim to pomierz czy dalej rośnie to NO2 i wklej zdjęcie testu jak wczoraj i drugie jak najszybciej kup 60l nalej wody z Prime - otwórz kubeł wywal co pisaliśmy - przenieś kubeł do 60tki i  przenieś tam  ryby . Mechanika nie przenoś bo i tak będzie woda mocno krążyła.

Potem możesz na spokojnie kompletować wszystko do dużego baniaka i powoli w nim grzebać.

Piszesz że chcesz biały -ja mam w Tanganice ten

http://allegro.pl/30-kg-bialy-jak-snieg-piasek-do-akwarium-malawi-i5840478917.html

albo ten kwarcowy

http://allegro.pl/show_item.php?item=6275800545

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

przede wszystkim to pomierz czy dalej rośnie to NO2 i wklej zdjęcie testu jak wczoraj i drugie jak najszybciej kup 60l nalej wody z Prime - otwórz kubeł wywal co pisaliśmy - przenieś kubeł do 60tki i  przenieś tam  ryby . Mechanika nie przenoś bo i tak będzie woda mocno krążyła.

Potem możesz na spokojnie kompletować wszystko do dużego baniaka i powoli w nim grzebać.

Piszesz że chcesz biały -ja mam w Tanganice ten

http://allegro.pl/30-kg-bialy-jak-snieg-piasek-do-akwarium-malawi-i5840478917.html

Decco a Ty myślisz że co zrobiłem pierwsze jak wstałem...dałem buziaka córce i zrobiłem testy wody NO2 jak dla mnie to samo co wczoraj 0,6ppm

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, rzemek napisał:

Opcja na przyszlosc jest super. Bo faktycznie jak czytyłem na forum NO3 potrafi skakać i robić psikusa. I tu nasuwa mi się kolejne pytanie. Na te media TMBT to zostawić, który kosz? ten w którym mam teraz biobale? Czy te media TMBT muszą być ostatnie w szeregu, a może pierwsze czy jest to bez różnicy...

Tymi mediami na razie nie zaprzątaj sobie głowy,niech cię teraz rączki nie świerzbią :P ...Na te złoża jeszcze przyjdzie czas kolego...

...odpowiadając egon44 moje media jak i cały sprzęt łącznie z akwa, filtrami, zeolitem jest dziewicze świeże nówka nigdy nie smigane:P chodzi to 7 tygodni.

Dzięki za odpowiedź...

Panowie co do piachu oglądałem ten z Castorama piasek kwarcowy i on jest żółty nie chce takiego wolę coś bardziej jaśniejszego bardziej białego bo mi do wystroju nie będzie pasował :P jakieś pomysły?

Jeśli żółty piach nie podoba się tobie to proponuję wybrać się do pobliskiej żwirowni i poszukać szarego piachu o mieszanej granulacji...Mam ten piach i jestem bardzo zadowolony z niego,z resztą nie tylko ja ;) ...Wczoraj odwiedził mnie kolega troad  przy okazji razem wybraliśmy się na skład gdzie zakupiłem ten piach...Był nim naprawdę zachwycony i od razu z łopatą w ręku zabrał się za ładowanie jego do wiaderek...Także z czystym sumieniem mogę go tobie polecić...Zobacz tutaj jak on wygląda,myślę że spodoba się tobie http://forum.klub-malawi.pl/topic/3317-piasek-jest-super-alemoże-jednak-dribny-żwir/?do=findComment&comment=243594

Tak na koniec napiszę-ogarnij temat  z drugim zastępczym akwarium,piaskiem,podkładem pod kamienie oraz całą resztą co wcześniej napisałem...

Tylko na tym teraz skup uwagę,a potem pomyślimy nad resztą ;) ...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

właśnie Panie egon44 rozumiem, że na mój zbiornik 20 kg piachu mi wystarczy bez problemu. Z tego co widzę mamy to samo akwarium i pytam teraz ja Ciebie ile ty masz w środku :) kg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rzemek napisał:

Opcja na przyszlosc jest super. Bo faktycznie jak czytyłem na forum NO3 potrafi skakać i robić psikusa. I tu nasuwa mi się kolejne pytanie. Na te media TMBT to zostawić, który kosz? ten w którym mam teraz biobale? Czy te media TMBT muszą być ostatnie w szeregu, a może pierwsze czy jest to bez różnicy...

...Henryk Ci kilka razy w tym temacie napisał co masz robić a Ty dalej swoje. Teraz nie myśl o TMBT czy o Purigenie itp. Zaprzątasz sobie głowę tym co może okazać się zbędne.... Najpierw prawidłowo wystartuj, niech parametry się ustabilizują i wpuść ryby. Przecież nie wiesz jakie będziesz miał NO3!

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejWalb napisał:

....to nie przypadek jest dziwny tylko popełniasz błąd za błędem od początku i nie słuchasz co Ci koledzy w dobrej wierze radzą.

nie znasz tematu...więc milcz... Poczytaj od początku post po poście i będziesz zorientowany...mi się tłumaczyć Tobie z osobna nie chce mojej historii :angry:

Opublikowano
1 godzinę temu, rzemek napisał:

Panowie co do piachu oglądałem ten z Castorama piasek kwarcowy i on jest żółty nie chce takiego wolę coś bardziej jaśniejszego bardziej białego bo mi do wystroju nie będzie pasował :P jakieś pomysły?

...pamiętaj tylko o tym ,że piasek wyglądający na żółty potrafi pod danym oświetleniem wyglądać całkiem inaczej. Piszę Ci  o tym abyś się potem nie rozczarował. Warto mieć próbkę piasku i wrzucić do wody po docelowe oświetlenie i wszystko będziesz wiedział.